Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s makléřským týmem Patria Direct (nejen) o dění na akciových trzích

Rozhovor s makléřským týmem Patria Direct (nejen) o dění na akciových trzích

10.06.2010 16:00
Autor: 

Jak se makléři dívají na aktuálně velmi volatilní vývoj na finančních trzích nejen u akcií, ale i měn a dalších aktiv? Jaký očekávají další vývoj? Jaké strategie obchodování za současné nervozity na trzích doporučují? Do kterých služeb směřuje největší zájem klientů? Na co management společnosti v této nestabilní době klade důraz?

Makléři a management významného tuzemského obchodníka s cennými papíry, společnosti Patria Direct, která poskytuje služby individuálním investorům, budou na Vaše dotazy odpovídat dnes od 15:00 do 16:00 hod v online rozhovoru na Patria.cz. Otázky však můžete klást i před začátkem rozhovoru po přihlášení kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Na všechny Vaše dotazy se těší tým Patria Direct, a.s.:

• Součást skupiny Patria Finance, významné investiční banky působící v ČR již 16 let.

• Největší mezi obchodníky s cennými papíry, kteří poskytují služby individuálním investorům z pohledu zobchodovaných objemů a klientských aktiv.

• Téměř 14 000 aktivních klientů.

• Nejširší profesionální tým makléřů věnujících se privátním klientům v ČR.

• Online broker, který v těchto dnech realizuje 1 500 obchodů denně, v objemu větším než půl miliardy korun.

• Nabízí své služby také na Slovensku.

• Nedávno spustila nový produkt Patria Forex, který umožňuje klientům spekulovat na pohyb měnových kurzů, komodit a akciových indexů s finanční pákou 1:50.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Hans, 15:41) -
    Dobrý den, jak vidíte titul Telefonica O2 v následujících měsících před rozhodným dnem pro výplatu dividendy za rok 2009?A jak se v ceně akcie projeví snižování ceny za propojovací poplatky a nižší rezervy na výplatu dividend v následujících letech? Děkuji HK
  • Odpověď (Rostislav Plíva, makléř Patria Direct , 16:18) -
    Dobrý den, v období před dividendou bude Telefónica O2 pravděpodobně v zájmu domácích i zahraničních investorů až do rozhodného dne. Přesto žádný zázračný růst nečekám. Snižování propojovacích poplatků bych nepovažoval za tolik důležité jako právě snižující se rezervy. Telefónica v minulosti vykazovala zisky a vyplácela dividendy právě na úkor rezerv a jejich výše již není dostatečná k tomu, aby tuto politiku držela i do budoucnosti.
  • ---
  • Otázka (Jaroslava Kučerová, 15:20) -
    Dobrý den, co byste poradili investorům, kteří již v současné době ztrácejí na svých pozicích?Vyčkat na dlouhodobější horizont nebo již realizovat část svých ztrát a uvolnit své prostředky na investování při očekávaných dalších poklesech burzy? Jak se v horizontu cca 1 roku díváte na vývoj akcií NWR a CETV?
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct, 16:09) -
    Vaše otázka směřuje do oblasti, která nemá být řešena teď, ale měla být zodpovězena v okamžiku vytvoření pozice. Pokud jste nakoupila pozice v akciích, pak s nějakým časovým horizontem a výnosovým očekáváním. Pokud ani jedno nebylo naplněno, pak nejpříhodnější je zůstat v pozicích. Pokud ale ztráta přesáhla stanovenou ztrátovou úroveň, pak by měly být pozice uzavřeny bez ohledu na okolnosti formující sentiment na trzích. Je nutné se znovu zamyslet nad vaším přístupem k investování obecně. V ramci dalšího vývoje v rámci letošního roku, předpokládám: NWR minimum 180 Kč, maximum 375 Kč CETV minimum 420 Kč, maximum 900 Kč
  • ---
  • Otázka (mp, 15:16) -
    Dobrý den, rád bych se zeptal na možnosti investice do komodit, konkrétně plynu, přes Vaši společnost jsem před rokem nakoupil ETF UNG, které v současnosti již nelze přes Vaši společnost nakupovat. Jaký podobný investiční produkt mohu pro nákup do uvedené komodity použít ? Jaký je Váš názor - výhled, na uvedenou komoditu, v krátkodobém, případně i dlouhodobém investičním horizontu, Děkuji
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 16:07) -
    Velice podobný nástroj jako UNG je NGAS neboli ETFS Natural Gas, který se obchoduje buď v Londýně v USD nebo v Miláně v EUR. Cena zemního plynu se dokázala v minulém týdnu vymanit z několikaměsíčního sevření v úzkém koridoru 3,8 - 4,5 USD/mBtu. To lze považovat za nákupní signál. V případě překonání hranice 5 USD bych ale nečekal během léta vyšší úroveň než 5,5 USD. Pro nejbližší vývoj bude důležité, aby se cena plynu dokázala udržet nad zmiňovanou hranicí 4,5 (případný pokles pod tuto hranici by byl negtivním signálem) a samozřejmě doporučuji sledovat i vývoj týdenních zásob, které jsou pravidelně zveřejňovány agenturou EIA ve čtvrtek v 16:30.
  • ---
  • Otázka (Dan.Brno, 15:14) -
    Dobrý den, jak vnímáte situaci kolem katastrofy BP a silných prohlášení US vlády? Myslíte že dojde na zpřísnění regulace těžebních společností? Pokud ano, nebude takový vývoj nahrávat spíše velkým konsorciím schopným ufinancovat veškeré bezpečností požadavky? Uvidíme mergery menších těžařů? Na koho z těžařského sektoru byste si vsadili? ;-)
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct , 16:14) -
    Poslední prohlášení americké administrativy ve vztahu k BP a jejímu "problému" v Mexickém zálivu zatím hodnotím spíše jako politickou záchrannou brzdu. Ropná lobby je celosvětově velmi silná a bude se jakýmkoliv snahám o výrazně těsnější regulaci vytrvale bránit. Na druhou stranu lze čekat, že dojde ke zpřísnění bezpečnostních požadavků na těžební operace - to však můžeme jen stěží považovat za negativum. Pravdou je, že uvedená situace nahrává v mnohem větší míře velkým společnostem... Ty menší se buď spojí s těmi většími, nebo mohou zaniknout úplně. V rámci těžebního sektoru nemám jasné favority, ale preferoval bych spíše dodavatele dobývacích zařízení než klasické ropné společnosti, např. Schlumberger Ltd.
  • ---
  • Otázka (Pumpik, 15:12) -
    Dobry den, Vaše poslední doporučení na akcie Erste Bank z roku 2009 zní 964 Kč. Porad si za tím stojíte nebo se chystáte na změnu cílové ceny?
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 16:05) -
    Dobrý den. Naše aktuální cílová cena na Erste Bank zní na 35,6 EUR, což je při aktuálním kurzu cca 926 CZK. Analytici KBC Securities, kteří měli od konce roku 2009 cílovou cenu 964 CZK ji na konci května zvýšili na 41,2 EUR (tedy asi 1054 CZK).
  • ---
  • Otázka (Orangutan, 14:23) -
    Všeobecně se věří, že vývoj v USA bude lepší, než v EU. Pozorujete od počátku "Řecké krize" reálný rozdíl mezi americkými a evropskými indexy? Nemáte pocit, že třeba Dow Jones a PX se chovají prakticky stejně, jen s lehkým časovým posunem?
  • Odpověď (Tereza Špačková, makléřka Patria Direct, 15:57) -
    Trhy po "vstupu" řeckého problému klesaly jak na evropském, tak na americkém kontinentu. Z logiky věci ale klesaly intenzivněji v Evropě, které se problém a okolnosti na něj navázané, týkají přímo. Evropské obchodování navíc po otázkách, zda evropská měna (a unie jako taková) má šanci danou situaci ustát, zatížila intenzivnější nervozita a prudké oslabení eura, které naopak nahrálo americkému dolaru. To, že index pražské burzy kopíruje s menším časovým zpožděním hlavní světové akciové indexy, je logické - je to nevelký trh s nízkou citlivostí na lokální makro a malým počtem korporátních událostí, proto česká burza v drtivé většině kopíruje vývoj amerických a evropských burz. Na ty americké má ale šanci zareagovat se zpožděním, důvody jsou mimo jiné v posunutých obchodních hodinách. Pražská burza je součástí regionu CEE, v rámci kterého se spekulovalo v posledních dnech o potížích Maďarska. PX tak byl určitě i ve vleku prudkého oslabení maďarského BUX, jelikož mnozí investoři vnímají středoevropský region jako navzájem úzce navázaný celek.
  • ---
  • Otázka (Open_mind, 14:03) -
    Dobrý deň, prajem príjemný deň. Mal by som na vás určité otázky: 1. kde vidíte kurz ČEZu pred dividendou? 2. Ktorý presný deň je posledným dňom s právom na dividendu? 3. Ktoré 3 pozitívne a negatívne faktory by mohli mať vplyv na vývoj kurzu akcií CEZ v horizonte 6 mesiacov? 4. Ako je možné získať prístup k analýzam, ktorými disponujete a ktoré vydajú napr. analytické domy ako Deutsche Bank, Citigroup, Goldmani? 5. Ktoré 3 pozitívne a negatívne faktory majú resp. ovplyvňujú kurz akcií NWR okrem cien ropy, železnej rudy, koksového úhlia a sentimentu? Ďakujem a nech sa darí.
  • Odpověď (Michal Zachar, makléř Patria Direct, 16:09) -
    Dobrý deň, u akcií ČEZ je posledným dňom obchodovania s právom na dividendu utorok 22.6. Do tej doby si viem predstaviť nárast ceny na úroveň 925-930 Kč. Pokiaľ sa v nasledujúcich mesiacoch trhy stabilizujú a nedôjde ku väčším poklesom, ČEZ by mohol atakovať 980-1000 Kč. Faktory, ktoré dlhodobo ovplyvňujú vývoj ceny je vývoj nemeckých energetík (E.ON, RWE). Ako negatívum by som videl akúkoľvek informáciu o možnom predaji ďalšieho podielu v spoločnosti zo strany vlády. Analýzy Patria Finance sú k dispozícii na našich stránkach, analýzy na jednotlivé spoločnosti od ostatných bankových domov sú platenými službami týchto finančných inštitúcií. U NWR by som naviac sledoval vývoj amerických uhoľných spoločností (Alpha Natural Resources, Cliffs Natural, Peabody Energy, Patriot Coal).
  • ---
  • Otázka (Jarek, 13:48) -
    Dobrý den, jak to vidíte se vstupem ČSOB na burzu? Díky za odpověď
  • Odpověď (Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct, 15:54) -
    Dobrý den, na podobnou otázku jsem odpovídal v minulém rozhovoru. Od té doby se prakticky nic nezměnilo, takže mohu jen zopakovat, že se jedná výlučně o rozhodnutí emitenta. Lze reálně předpokládat, že hlavní překážkou, proč se tak neděje, je přetrvávající nejistota na trzích. Ostatně i další zájemci o IPO z podobného důvodu váhají. Jsem přesvědčen, že v případě nastolení trvalého růstového trendu, bude zájemců o vstup na pražskou burzu hned několik.
  • ---
  • Otázka (viky, 13:48) -
    Chystáte nějakou mobilní platformu pro Patria-Forex ?
  • Odpověď (Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct, 15:52) -
    Dobrý den, mobilní platforma pro Patria Forex je pravděpodobná, nedokážu však v tuto chvíli říci ani přibližné časování. Záleží na technologických možnostech našeho partnera v této oblasti, společnosti FXCM.
  • ---
  • Otázka (Marie, 13:35) -
    Dobrý den, jaký máte názor na vývoj hodnoty akcií T O2 do konce roku 2010? Děkuji.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, makléř Patria Direct, 15:50) -
    Dobrý den, počítám, že po vyplacení dividendy se budou akcie na konci roku 2010 obchodovat ještě níže než dnes. Myslím, že vyšší hodnoty jsou minulostí. Důvodem je způsob hospodaření a finanční politika společnosti, které nejsou z dlouhodobého hlediska zrovna růstové.
  • ---
  • Otázka (Harp., 13:02) -
    Dobrý den, v přehledu portfolia uvádíte aktuální kurz CZK/USD 21,556, ale při měnové konverzi už horší: 21,812. Proč to děláte?
  • Odpověď (Jan Kovalovský, asistent makléře Patria Direct, 15:47) -
    Vážený pane, v přehledu portfolia se zobrazuje střed kurzu kotací nákup a prodej dané měny.
  • ---
  • Otázka (ALKA, 12:43) -
    Prosím o informaci, zda aktuálně spolupracujete s nějakou firmou na přípravě IPO, diky Alka.
  • Odpověď (Petr Formánek, Patria Corporate Finance, 15:44) -
    Ano, v současné době diskutujeme možnost uvedení akcií na pražskou burzu s několika potenciálními emitenty. Rozhodující pro to, zda emitenti zrealizují IPO nebo nikoliv, bude sentiment a volatilita na kapitálových trzích. Konkrétnější informace bohužel podat nemůžeme.
  • ---
  • Otázka (Open_mind, 12:38) -
    Dobrý deň, očakávate dvojité dno v EUROPE ak áno, prečo? 2. Aký máte názor na rakúsky a francúzsky bankový sektor, ktoré akcie podľa vás sú najzraniteľnejšie a prečo? 3. Aký názor na vývoj kurz akcie bývalého FORTISu, v ktorých bodoch je zraniteľný okrem investícii v Grécku? 4. Čím si vysvetľujete také veľké spredy na akciách EB kľúdne aj 1 %?
  • Odpověď (Pavol Mokoš, makléř Patria Direct, 15:41) -
    1. Dvojité dno zatiaľ neočakávam, ale to riziko na trhu existuje vzhľadom k nevyzpytatelným dopadom rozpočtových škrtov na ekonomiku. 2. Pokial zjednoduším rakúsky sektor na Erste a Raiffeisen, tak je moj názor celkom optimistický. Tieto dva tituly sú značné prepredané a domnievam sa, že už majú v sebe započítané najhoršie scenáre. Pri pokračujúcej zlej nálade však ešte nemusia byť poklesy u týchto titulov u konca. Vo Francúzku vidím ako najzaujímavejšie bankovné tituly BNP, SocGen a Credit Agricole. Najsilnejšia sa mi javí BNP, najslabšia aj vďaka svojej gréckej pobočke sa zdá byť Credit Agricole. Podobne ako u rakúskych bank sa domnievam, že trhy už do značnej miery započítali potenciálne riziko plynúce z expozície na krajiny južnej Európy. 3. Akcie Fortis nepatria medzi tituly, ktoré by som pravidelne sledoval, a tak by som sa k nim radšej nevyjadroval. 4. Predpokladám, že máte na mysli pražskú burzu. Na pražskej burze je oproti Viedni nižšia likvidita a druhým dovodom vyšších spreadov vidím v posledných týždňoch panujúcej neistote a vysokej volatilite. Tvorci trhu sa tak pomocou vyšších spreadov možu chrániť pri vetších výkyvoch na trhu.
  • ---
  • Otázka (tarat, 11:02) -
    Dobrý den, neuvažujete o nějaké softwarové obchodní platformě, něco jako mají zahraniční brokeři? Nebo aspoň, aby šlo třeba rychleji upravovat obchodní příkazy přes net.
  • Odpověď (Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct, 15:37) -
    Dobrý den. Uvažujeme. Vzdělávání klientů, zvýšený servis pro každého klienta podle jeho potřeb a rozvoj webové obchodní platformy jsou naše priority pro následující období.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:02) -
    Dobrý den. Jak se díváte na Českou burzu jako makléř -(ka). Mám na mysli nevhodnou provozní dobu, obrovský spred, likviditu, případně jiné Vaše postřehy. Jak se změnila PB po převzetí Vídeňskou burzou a zda se vůbec změnila. V čem vidíte důvod. že české podniky upisují akcie ve Varšavě př. jinde .
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:35) -
    Dobré odpoledne, pražská burza nepochybně trpí některými neduhy, v rámci regionu na tom však není tak špatně, zejména ve vztahu k její celkové tržní kapitalizaci. Ostatní burzy obchodují v podobných obchodních hodinách a není jisté, zda by jejich rozšíření tady v Praze výrazně přispělo k např. vyšší likviditě. Jedním z viditelných dopadů převzetí BCPP ze strany vídeňské burzy je propojení systému BCPP s obchodním systémem XETRA, které by mělo mít konkrétní obrysy v příštím roce. Výsledkem by měl být přístup na české akcie pro mnohem širší okruh investorů, kteří využívají tuto elektronickou platformu.
  • ---
  • Otázka (Martin Vít, 10:54) -
    Ještě jedou! Děkuji předem za odpovědi! 1. Jak ovlivní cenu akcií ERSTE BANK zvýšení poplatků, které se patrně promítnou do zisků banky. Za rok či za dva? Váš názor. 2. Vsadili byste si v Patrii na letní "vzestup" akcií. Je to nějak pravděpodobné? Děkuji!
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 15:30) -
    Dobrý den. Zvýšení poplatků u Erste by mělo kompenzovat očekávaný pokles čistého úrokového výnosu z důvodů tlaku na úrokovou marži v prostředí nízkých úrokových sazeb. Dopad na akcii by tudíž neměl být výrazný. Lze očekávat, že zvýšení poplatků se již promítne ve výsledcích za 2Q10. Co se týče letního vzestupu akcií, domnívám se, že fundamentálně tam prostor pro růst akcií je, ale pokud se situace na trzích neustálí, nelze očekávat výraznější růst, spíše na podzim.
  • ---
  • Otázka (Martin Vít, 10:50) -
    Dobrý den! 1. Co podle Vás způsobilo velký pokles akcií CETV. Jsou to jen výprodeje, nebo je ve "firmě" či jinak něco špatně!??? 2. Jak vidíte atraktivnost CETV jako titulu na středně dlouhou dobu či třeba i dlouhodobě. Děkuji
  • Odpověď (Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance, 15:24) -
    Dobrý den. Od posledních výsledků společnosti (které byly zklamáním pro trh) nebyla zveřejněná žádná informace, která by fundamentálně něco měnila. Naše analýza poukazuje na zhruba 80procentní potenciál na růst akcie v horizontu jednoho roku při aktuální ceně. Z pohledu očekávaného zisku pro letošní a příští rok je akcie i nadále relativně drahá vůči podobným společnostem v sektoru. Růstový potenciál však odráží spíš budoucí (nejistý) růst zisků než aktuální vývoj. Když se dostaví reálný růst tržeb společnosti, akcie by měly jít nahoru. Pozitivní výsledky lze nejspíš očekávat v 4Q10. Takže investice do CETV by z dlouhodobého hlediska měla být výnosná. Z krátkodobého hlediska bude důležité sledovat oživení reklamního trhu v regionu (prozatím bez známek oživení) a dopad nedávno ukončených akvizic na výsledky CETV.
  • ---
  • Otázka (lime, 10:42) -
    Dobrý den. Některé tituly se obchodují v úzkém koridoru, sledují bez zájmu investorů index, zatímco jiné během dne udělají více než +-1% i několikrát (KB). Kdybyste ty línější nechali osudu, asi by na nich narostly obchody. Kdo stojí za tak obrovskou intradenní volatilitou KB, ERSTE, VIG? Neobchoduji přes Vás, stal jsem se -ještě asi na rok -zajatcem jiného brokera, ale Váš kolektiv i portál jsou u mne stále na 1. místě. Když jsem začínal, byli jste bohužel příliš drazí. Mimochodem - jsem zastáncem větší regulace. Podle mne -volatilita dnešních dní je zneužívána majiteli sofistikovaných obchodních systémů k neobvyklým cenovým pohybům, ke kterým je následně přidáno přijatelné ekonomickopolitické zdůvodnění.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, makléř Patria Direct, 15:17) -
    Dobrý den, Vámi zmíněné tituly jsou převážně banky a ty obecně mají v současné době vyšší volatilitu. Za jejich pohyby stojí vyplašení/natěšení investoři. KB je obecně miláčkem fondů a ti při nižší likviditě dokáží s titulem opravdu výrazně pohnout i v řádu procent. K regulaci: Máte jistě pravdu včetně onoho ekonomickopolitického zdůvodnění. Některé investiční banky takovými systémy skutečně disponují. Ale byl bych skeptický, zda regulace může něco takového vyřešit. 1) Regulovaní jsou zde chytřejší než regulátoři. Začnete-li regulovat jednu věc, vymyslí se jiná - sofistikovanější a lepší (některé sofistikované instrumenty, které dopomohly současné krizi k rozměru, jsou podle mého názoru právě výsledkem snahy regulovat a následné snahy vyhnout se regulaci). 2) Zmínil jste ekonomickopolitické zdůvodnění. Považuji za pravděpodobné, že je to právě politika, co stojí za těmito, jak jste sám poznamenal, "neobvyklými" pohyby.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 9:57) -
    Chci pozdravit pana Žabžu a složit mu poklonu za jeho profesionalitu)). Můj dotaz je, zda si ještě můžeme myslet a doufat, že by se mohlo někdy v budoucnu stát, že by se ceny akcií mohly vrátit k cenám roku 08, tedy k vrcholným cenám))??Děkuji a přeji hezký den
  • Odpověď (Petr Žabža, senior makléř Patria Direct, 15:13) -
    Dobrý den, nelze to vyloučit, ale v krátkém období je to velmi nepravděpodobné. Patřím spíše do "tábora" zastánců deflačního scénáře a proto bych spíše než další růst očekával pokračování korekce finančních trhů. Co by akciím pomoci mohlo, by bylo inflační až hyperinflační prostředí (ani to nelze vyloučit), ale v takovém okamžiku by zase došlo k destrukci kupní síly měny. Jako jeden z mála relativně bezpečnějších "přístavů" vnímám drahé kovy.
  • ---
  • Otázka (Jan Beránek, 9:49) -
    1. Prosím, co se skrývá za propadem CETV? 2. Proč Citigroup třetí největší US banka tak hluboko propadla a proč se tento propad na rozdíl od ostatních bank nadále udržuje – ca. 4 usd proti 50 usd v r 2007. Přitom ekonomické ukazatele koncem roku a v 1.kvartále snad byly srovnatelné s výsledky ostatních velkých us bank. Děkuji.
  • Odpověď (Rostislav Plíva, makléř Patria Direct, 15:09) -
    1.) Pokles akcií CETV přišel ve dvou vlnách. Akcie společnosti dosáhly svého dvouletého maxima na konci dubna před zveřejněním hospodářských výsledků. Po jejich zveřejnění akcie klesly a společně s výprodeji na globálních trzích pokračovaly v propadu. V polovině měsíce května se objevila informace ohledně zařazení akcii do indexu MSCI, k čemuž reálně došlo na konci května. Díky této změně akcie CETV vystoupaly ze 450 CZK až na hranici 570 CZK. Před týdnem však akcie začaly opět klesat a v posledních dvou dnech bez větších korporátních zpráv, avšak na vysokých objemech, jejich hodnota klesla až na 430 CZK. Objemy se především odehrávají na americkém trhu a v Praze jen dorovnáváme aktuální kurzový rozdíl v návaznosti na vývoj CZK vůči USD. Dnes ráno se objevil první negativní research od analytiků americké společnosti Thomas Weisel Partners, kteří výrazně upravili jejich cílovou cenu z 30 USD na 19 USD. 2.) Akcie společnosti Citigroup ztrácely nejvíce v březnu 2009, kdy jejich hodnota dokonce klesla pod 1 USD a hrozilo vyřazení z indexu. Investoři se v té chvíli obávali, že americká legislativa nechá padnout Citigroup stejně jako tomu bylo v případě Lehman Brothers, a protože byly i ostatní banky pod tlakem a řešily se i jejich problémy, nebyl na trhu jiný subjekt než americký stát, který v té době mohl podat záchranou ruku. V té době totiž probíhalo sloučení Merrill Lynch a Bank of America a na trhu nebyl tedy jiný subjekt, který by Citigroup převzal. I přes cenu okolo 4 USD akcie Citigroup od svého minima zhodnotily o 260 %. Ano máte pravdu, že oproti Bank of America ztrácí 100%, ale právě ten fakt, že na rozdíl od jiných bank byla situace Citigroup tak nejistá, se dá říci, že její cena reflektuje současný stav v americkém finančním sektoru. To však neznamená, že se akcie nemohou za několik let dostat na 10 USD, ale ani to nevyloučí další pokles. Současný stav na trzích je ve velké míře ovlivněn sentimentem a fundament zůstává v pozadí. Také se tříští názory na trhu. Zatímco Jim Rogers doporučuje se bankovnímu trhu vyhnout velkou oklikou a dokonce dnes ve vysílaní CNBC potvrdil, že banky prodává na krátko, tak například Dick Bove z Rochdale Securities řadí Citigroup mezi své top picks. Důvodem, že se akcie drží cenově relativně dole je také fakt, že americká vláda ještě neprodala svůj 22% podíl, což drží cenu níže proti ostatním bankám, kde podíl státu není tak vysoký. Roman Koděra, hlavní makléř Patria Direct
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:32) -
    Dobrý den do Patrie, jakou investiční strategii byste mi jako konzervativnějšímu investorovi v aktuálním vystresovaném prostředí doporučili? JK
  • Odpověď (Jan Korb, senior makléř Patria Direct , 15:06) -
    V aktuálním prostředí jsou dvě možnosti přístupu k vytvoření nových pozic. Buď postupně (s jejich poklesem) kupovat pozice v titulech, u kterých vidíte dlouhodobý růstový potenciál. Nebo počkat na stabilizaci trhu a potvrzení obratu ve vývoji do růstového směru (nebo alespoň postranního trendu) a realizovat nákupy v prostředí, které bude příznivé. Přístup lze i kombinovat s tím, že hlavní pozici vytvoříte až po obratu na trzích.
  • ---
  • Otázka (Míra, 9:30) -
    Dobrý den, myslíte že tento měsíc Dow Jones zamíří k 9000? Který sektor je podle vás nyní levný? Děkuji.
  • Odpověď (Tereza Špačková, makléřka Patria Direct, 15:01) -
    Dobrý den i Vám, osobně se vždy raději snažím nepřeceňovat význam hodnot typu 9 000 nebo 10 000 bodů - jedná se o číslo, které sice může hrát určitou roli psychologickou (a zejména mediální), nicméně jako takovému by mu neměla být podle mého názoru přikládána větší váha. Na Dow Jones vidím při dalším poklesu jako zajímavou hladinu testu podpory úroveň 9600 - 9650 bodů, kde by se mohl lámat chleba. Já osobně sázím spíše na pokles na tyto hladiny s tím, že další oslabení až k 9000 bodům nevylučuji - trhům chybí náboj, objemy a síla a chuť investorů vstupovat zpátky do dlouhých pozic - včerejší seance na Wall Street toho byla jenom důkazem. A v tuto chvíli (zcela upřímně) nevím, co by se mělo stát, aby se daný stav zlomil. Doufám, že určité oživení a změny by na trhy mohla vnést další výsledková sezóna, která začíná ve Spojených státech zhruba za měsíc. K druhé otázce - u žádného ze sektorů nevylučuji další pokles na levnější úrovně, dle mého názoru jsou trhy nyní stále relativně vysoko. I tak se nicméně dají nalézt atraktivní tituly, část portfolia také vidím jako vhodné držet ve zlatě.
  • ---
  • Otázka (martin, 9:13) -
    Dobrý den, zajímá mne kvalifikace pana Ronalda Subrta, jeho ranní předpovědi jsou v 90 procentech naprosto amatérské. Bylo zde i několik naprosto mimo komentářů.Stačí se podívat do historie. Nekazí vám tento muž reputaci? Jaká je jeho kvalifikace a praxe???? Jinak váš tým je skvělý, velmi děkuji za články pana Soustružníka a Žabži.
  • Odpověď (Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct, 15:00) -
    Dobrý den, Ronald Schubert je jeden z nejzkušenějších makléřů Patria Finance, který se pohybuje na trhu řadu let. Pokud Vám jeho předpovědi připadají amatérské, je to jen důkaz toho, že trhy jsou nevyzpytatelné.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    10.06.2010 16:01

    Dobrý den, se zájmem sleduji sloupky členů týmu Patrie, velice jsem přivítal zavedení video komentářů. Uvítal bych jejich větší rozšíření s důrazem na doporučení k nákupu než okomentování stávajícího známého stavu.
    Luboš
  •  
    10.06.2010 15:41

    Dobrý den, jak vidíte titul Telefonica O2 v následujících měsících před rozhodným dnem pro výplatu dividendy za rok 2009?A jak se v ceně akcie projeví snižování ceny za propojovací poplatky a nižší rezervy na výplatu dividend v následujících letech? Děkuji HK
    Hans
  •  
    10.06.2010 15:20

    Dobrý den, co byste poradili investotům, kterí již v současné době ztrácejí na svých pozicích?Vyčkat na dlouhodobější horizont nebo již realizovat část svých ztrát a uvolnit své prostředky na investování při očekávaných dalších poklesech burzy? Jak se v horizontu cca 1 roku díváte na vývoj akcií NWR a CETV?
  • investice do komodit - plyn
    10.06.2010 15:16

    Dobrý den, rád bych se zeptal na možnosti investice do komodit, konkretně plynu, přes Vaši společnost jsem před rokem nakoupil ETF UNG, které v sočasnosti již nelze přes Vaši společnost nakupovat. Jaký podobný investiční produkt mohu pro nákup do uvedené komodity použít ? Jaký je Váš názor - výhled, na uvedenou komoditu, v kratkodobém, případně i dlohodobém investičním horizontu, Děkuji
    mp
  •  
    10.06.2010 15:14

    Dobrý den, jak vnímáte situaci kolem katastrofy BP a silných prohlášení US vlády? Myslíte že dojde na zpřísnění regulace těžebních společností? Pokud ano, nebude takový vývoj nahrávat spíše velkým konsorciím schopným ufinancovat veškeré bezpečností požadavky? Uvidíme mergery menších těžařů? Na koho z těžařského sektoru byste si vsadili? ;-)
    Dan.Brno
  • Akcie Erste
    10.06.2010 15:12

    Dobry den, Vase posledni doporuceni na akcie Erste bank z roku 2009 zni 964Kc. Porad si za tim stojite nebo se chystate na zmenu cilove ceny?
    Pumpik
  • rozdíl indexů USA a CEE
    10.06.2010 14:23

    všeobecně se věří, že vývoj v USA bude lepší, než v EU. Pozorujete od počátku "Řecké krize" reálný rozdíl mezi americkými a evropskými indexy? Nemáte pocit, že třeba Dow Jones a PX se chovají prakticky stejně, jen s lehkým časovým posunem?
    Orangutan
  •  
    10.06.2010 14:03

    Dobrý deň, prajem príjemný deň. Mal by som na vás určité otázky: 1. kde vidíte kurz ČEZu pred dividendou ? 2. Ktorý presný deň je posledným dňom s právom na dividendu ? 3. Ktoré 3 pozitívne a negatívne faktory by mohli mať vplyv na vývoj kurzu akcií CEZ v horizonte 6 mesiacov ? 4. Ako je možné získať prístup k analýzam, ktorými disponujete a ktoré vydajú napr. analytické domy ako Deutsche Bank, Citigroup, Goldmani ? 5. Ktoré 3 pozitívne a negatívne faktory majú resp. ovplyvňujú kurz akcií NWR okrem cien ropy, železnej rudy, koksového úhlia a sentimentu ? Ďakujem a nech sa darí.
  •  
    10.06.2010 13:48

    Dobrý den, jak to vidíte se vstupem ČSOB na burzu? Díky za odpověď
    Jarek
  • Patria-Forex
    10.06.2010 13:48

    Chystáte nějakou mobilní platformu pro Patria-Forex ?
    viky
  • Telefonica O2
    10.06.2010 13:35

    Dobrý den, jaký máte názor na vývoj hodnoty akcií T O2 do konce roku 2010? Děkuji.
    Marie
  • Měnové kurzy
    10.06.2010 13:02

    Dobrý den, v přehledu portfolia uvádíte aktuální kurz CZK/USD 21,556, ale při měnové konverzi už horší: 21,812. Proč to děláte?
    Harp.
  • 10.06.2010 12:43

    Prosím o informaci, zda aktuálně spolupracujete s nějakou firmou na přípravě IPO, diky Alka.
  •  
    10.06.2010 12:38

    Dobrý deň, očakávate dvojité dno v EUROPE ak áno, prečo ? 2. Aký máte názor na rakúsky a francúzsky bankový sektor, ktoré akcie podľa vás sú najzraniteľnejšie a prečo? 3. Aký názor na vývoj kurz akcie bývalého FORTIS-u, v ktorých bodoch je zraniteľný okrem investícii v Grécku ? 4. Čím si vysvetľujete také veľké spredy na akciách EB kľúdne aj 1%?
  • Platforma
    10.06.2010 11:02

    Dobry den, neuvazujute o nejake softwarove obchodni platforme, neco jako maji zahranicni brokeri? Nebo aspon, aby slo treba rychleji upravovat obchodni prikazy pres net.
    tarat
  •  
    10.06.2010 11:02

    Dobrý den. Jak se díváte na Českou burzu jako makléř -(a). Mám na mysli nevhodnou provozní dobu, obrovský spréd, likviditu, případně jiné Vaše postřehy. Jak se změnila PB po převzetí Vídeňskou burzou a zda se vůbec změnila. V čem vidíte důvod. že české podniky upisují akcie ve Varšavě př. jinde .
    Homo
  •  
    10.06.2010 10:54

    Ještě jedou! děkuji předem za odpovědi! 1. Jak se ovlivní cenu akcií ERSTE BANK zvýšení poplatků, které se patrně promítnou do zisků banky. Za rok či za dva? Váš názor. 2. Vsadili by jste si v Partrii na letní "vzestup" akcií. Je to nějak pravděpodobné? děkuji!
    Martin Vít
  • Cetv
    10.06.2010 10:50

    Dobrý den! 1. Co podle Vás způsobilo velký pokles akcií CETV. Jsou to jen výprodeje, nebo je ve "firmě" či jinak něco špatně!??? 2. jak vidíte atraktivnost CETV jako titilu na středně dlouhu dobu či třeba i dlouhodobě. děkuju
    Martin Vít
  •  
    10.06.2010 10:42

    Dobrý den. Některé tituly se obchodují v úzkém koridoru, sledují bez zájmu investorů index, zatímco jiné během dne udělají více než +-1% i několikrát (KB). Kdybyste ty línější nechali osudu, asi by na nich narostly obchody. Kdo stojí za tak obrovskou intradenní volatilitou KB, ERSTE, VIG? Neobchoduji přes Vás, stal jsem se -ještě asi na rok -zajatcem jiného brokera, ale Váš kolektiv i portál jsou u mne stále na 1. místě. Když jsem začínal, byli jste bohužel příliš drazí. Mimochodem - jsem zastáncem větší regulace. Podle mne -volatilita dnešních dní je zneužívána majiteli sofistikovaných obchodních systémů k neobvyklým cenovým pohybům, ke kterým je následně přidáno přijatelné ekonomickopolitické zdůvodnění.
    lime
  • Dobrý den))
    10.06.2010 9:57

    chci pozdravit pana Žabžu a složit mu poklonu za jeho profesialitu))Můj dotaz je, zda si ještě můžeme myslet a doufat, že by se mohlo někdy v budoucnu stát, že by se ceny akcií mohly vrátit k cenám roku 08,tedy k vrcholným cenám))??Děkuji a přeji hezký den
    ZUZKA
  •  
    10.06.2010 9:49

    1. Prosím, co se skrývá za propadem CETV ? 2. Proč Citigroup třetí největší US banka tak hluboko propadla a proč se tento propad na rozdíl od ostatních bank nadále udržuje - ca 4 usd proti 50 usd v r 2007. Přitom ekonomické ukazatele koncem roku a v 1.kv. snad byly srovnatelné s výsledky ostatních velkých us bank. Děkuji.
  •  
    10.06.2010 9:32

    Dobrý den do Patrie, jakou investiční strategii byste mi jako konzervativnějšímu investorovi v aktuálním vystresovaném prostředí doporučili? JK
    Koutný
  •  
    10.06.2010 9:30

    Dobrý den, myslíte že tento měsíc Dow Jones zamíří k 9000 ? Který sektor je podle vás nyní levný? Děkuji.
    Míra
  •  
    10.06.2010 9:13

    Dobrý den, zajímá mne kvalifikace pana Ronalda Subrta, jeho ranní předpovědi jsou v 90 procentech naprosto amatérské. Bylo zde i několik naprosto mimo komentářů.Stačí se podívat do historie. Nekazí vám tento muž reputaci? Jaká je jeho kvalifikace a praxe???? Jinak váš týmj e skvělý ,velmi děkuji za články pana Soustružníka a Žabži.
    martin

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online