Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor se Zdeňkem Tůmou nejen o Praze

Předvolební online rozhovor se Zdeňkem Tůmou nejen o Praze

14.10.2010 15:30
Autor: Redakce

Bývalý guvernér České národní banky a současný kandidát na pražského primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma byl hostem dnešního online rozhovoru Patria.cz.

Tento týden zveřejněný průzkum Factum Invenio pro Mf Dnes dává s 23,5 procenty Zdeňku Tůmovi velké naděje na zvolení primátorem Prahy, jelikož druhý Bohuslav Svoboda (ODS) získal pouze 13,2 % hlasů oslovených respondentů a třetí Jiří Dienstbier ml. (ČSSD) potom 9,3 %.

Jaký je názor bývalého šéfa ČNB na dosavadní vedení pražského magistrátu? Jakým směrem hodlá případně otočit kormidlem v čele Prahy on sám? Co si myslí o vývoji české ekonomiky v následujících měsících a letech? Na tyto a další otázky se budete moci zeptat kandidáta na post primátora Vy sami. Zdeněk Tůma odpovídal - poprvé u nás bez informačních omezení daných vrcholnou funkcí v ČNB - na Vaše otázky v online rozhovoru serveru Patria.cz dnes od 13:30 do 15:00. Vaše dotazy však můžete klást již nyní. Stačí se přihlásit na stránky www.patria.cz kliknout na zelené tlačítko na této stránce.

Zdeněk Tůma (49): Vystudoval fakultu obchodní na Vysoké škole ekonomické v Praze. Po ukončení studia pracoval na VŠE a v roce 1986 nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV jako vědecký aspirant. V letech 1993 - 95 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance, a.s. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem EBRD, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Viceguvernérem České národní banky byl Zdeněk Tůma jmenován 13. února 1999 a 1. prosince 2000 pak guvernérem ČNB. 11. února 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období, které předčasně ukončil letos v červnu.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (matrix, 14:20) -
    Píšete, chcete privatizovat obecní byty. Jak hodláte určovat cenu. Bude bliží dřívějším privatizacím, nebo uměle vyhnané tržní ceně?
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:59) -
    Nemyslím, že jsou v Praze uměle vyhnané ceny. Ceny odpovídají tomu, že Praha je bohatý region, kromě toho jsou ceny v některých segmentech ovlivněny i poptávkou ze zahraničí. Cena musí být stanovena v souladu se zákonem, tj. musí to být cena obvyklá, ve které se ovšem odrazí skutečnost, že jde o obývané byty. Výše diskontu z uvedeného důvodu bude předmětem debaty, která by měla být vedena po volbách, nikoli před nimi. Děkuji za všechny Vaše dotazy a těším se někdy na shledanou.
  • ---
  • Otázka (RK, 14:11) -
    Dobrý den, stručný dotaz: souhlasíte se zúžením magistrály do tří (dvou) pruhů? prosím o vyjádření... děkuji
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:53) -
    Ano, ale to neznamená, že to má být zítra. Na zklidnění magistrály se zdá být poměrně shoda, nicméně takové rozhodnutí by se nemělo udělat v rámci předvolební kampaně. Rozhodně bude patřit mezi priority, aby si politická reprezentace HMP co nejdříve sedla se skupinou odborníků a dohodla se na nejlepším postupu, který umožní zklidnění magistrály a zároveń nezablokuje obslužnost centra.
  • ---
  • Otázka (student, 14:09) -
    Dobrý den, jaký je Váš názor na současný stav české a světové ekonomiky? Kdy se dostaneme z krize a jakým tempem může růst HDP ČR v nejbližších letech? Děkuji.
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:51) -
    Krizi jsme v mezinárodním srovnání ustáli dobře; letos růst ekonomiky nebude ještě nijak zázračný, ale během dvou let by se mohl přiblížit zpět ke svému dlouhodobému potenciálu, který do budoucna vidím mezi 3-4 procenty.
  • ---
  • Otázka (bibi, 14:08) -
    Pěkný den, pane Tůmo, chtěla bych se zeptat, co soudíte o úrovni pražských vysokých škol? Jsem toho názoru, že zvyšující se masovost vysokoškolských titulů (především těch s ekonomickým zaměřením) je na úkor kvality. Jste zastáncem školného? Děkuji
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:50) -
    Kdysi jen malá část společnosti měla maturitu, později malá část společnosti měla VŠ vzdělání, ale postupem doby se to mění. Odráží to tlak na delší dobu ve vzdělávacím procesu, každý rok navíc se projeví větší flexibilitou na trhu práce. Kvalita se samozřejmě liší, ale i ve světě máte lepší a horší univerzity. Někde se sestavují žebříčky kvality VŠ, uvítal bych to i u nás. Pokud ale znáte danou oblasti (např. ekonomického vzdělávání), žádný žebříček nepotřebujete, obvykle víte, která škola má dobré absolventy. Zároveň není možné zatracovat jiné školy, sice s nižší frekvencí, ale i tam mohou vyrůst dobří absolventi. Jsem zastáncem školného, je to jedna z nejlepších (a zároveň rychle návratných) investic, kterou člověk může udělat. Navíc považuji za rozumné, aby VŠ student si byl vědom, že vzdělání není zcela zadarmo. Kromě toho když něco platí, bude sám chtít po kantorech, aby odváděli kvalitní práci.
  • ---
  • Otázka (investor 1, 14:01) -
    Hezký den. Vážený pane Tůmo, zaznamenal jste na internetu poměrně agresivní kampaň proti TOP09, která zmiňovala ve Vašem případě prodražení rekonstrukce ČNB, dále zmiňovala propojení se Zdeňkem Bakalou? Jaký máte na to názor a jaký je Váš vztah s panem Bakalou? Děkuji za odpověď, váš volič.
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:44) -
    Beru tuto kampaň proti mně pozitivně: političtí oponenti jen potvrdili, že jsem v minulosti nic špatného neprovedl a voliči (pokud by nevěřili opakované prověřování na nejvyšší stupeň "Přísně tajné" ze strany Národního bezpečnostního úřadu) vlastně byli ujištěni, že u mě je vše v pořádku - přes veškerou snahu na mě něco najít. Stručně: o rekonstrukci bylo rozhodnuto v roce 1994, cca o 1 rok později začala, já do banky přišel v únoru 1999, rok před úplným dokončením a stěhováním zpět do rekonstruované budovy. O rekonstrukci mohu samozřejmě mluvit/psát déle a vysvětlovat, proč byla tak nákladné (změny projekty, vyšší požadavky na zabezpečení, požár v průběhu stavby, atd), ale na toto tu není prostor. Pak se mi ještě vyčítaly ztráty ČNB, ale každý, kdo trochu sleduje vývoj ekonomiky a rozhodování centrální banky, ví, že se jedná o kurzové ztráty, které jsou spojené s posilováním české koruny (paradoxně to odráží dobrou měnovou politiku). Toto posilování naší měny je zase spojené s dostihováním vyspělejších zemí. Ostatní argumenty proti mě jsou podobné povahu. K p. Bakalovi: před 14 lety jsem byl hlavní ekonom a partner ve společnosti, kde byl p. Bakala jedním z klíčových partnerů. Od té doby se známe a jsme přátelé. Nemyslím, že by p. Bakala chtěl otevřít poblíž Prahy nějaké doly, takže souvislost s mojí kandidaturou na post primátora fakt nevidím. Mohu jen dodat, že jsem v životě již potkal hodně lidí a mám řadu přátel, a to i v oblasti soukromého sektoru a podnikání. Nemyslím, že by mě to mělo nějak handikepovat pro pozice ve veřejném sektoru (viz mé působení v ČNB).
  • ---
  • Otázka (zvonař, 13:58) -
    Dobrý den, jak vidíte možnou povolební koalici na pražské radnici? S kým si dovedete představit spolupráci, s kým se shodnete osobně i pracovně? Díky, zvonař
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:32) -
    Opravdu to neumím předjímat, na úrovni komunální politiky to je daleko více o lidech, se kterými pracujete. Pro mě bude klíčové, aby koalice byla funkční a byla schopna uskutečnit potřebné změny ve fungování HMP. To pochopitelně obnáší i nutné personální změny a předpokládám, že i ty budou koaličních jednání. Uvidíme ...
  • ---
  • Otázka (Petr, 13:26) -
    Je pravda, že jste již jako guvernér bydlel v bytě s regulovaným nájemným?
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:29) -
    Jen na okraj: vysvětloval jsem to v médiích již cca před pěti lety, kdy se tato informace objevila. Tak ještě jednou: Obecní byt, který mi byl přidělen v 80. letech při mojí práci v ČSAV, jsem vrátil Praze 2 (navíc jsem ho zrekonstruoval) v začátku mého působení v ČNB. Následně jsem se přestěhoval k manželce (tehdy jsem se totiž znovu oženil), která měla obecní byt na Praze 6 (náhrada za byt na Vinohradech, kde se narodila a žili tam již její rodiče). Pak přišla nabídka všem nájemníkům tohoto domu, že se mohou přestěhovat do menšího a horšího bytu, a následně jim bude umožněna privatizace (důvod nabídky byl ten, že MČ chtěla celý dům zrekonstruovat). Této nabídky jsme využili, toť příběh obecního bytu. Během mého působení v ČNB jsme se ale posléze přestěhovali do služebního bytu ČNB, za který jsem platil nájem (dle platné vyhlášky šlo o regulovaný nájem, i tak moje náklady na tento služební byt dosahovaly 20-25 tis. měsíčně, které jsem hradil bance). Před 3-4 lety jsme ale služební byt opustili a pořídili si vlastní byt.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 12:36) -
    Pane Tůmo, mně se strašně líbíte, jako člověk i jako chlap.Moc nám všem přeji, aby jste se dostal do čela našeho státu, s vámi bych se nebála snad ničeho)).Tvrdí se, že v politice by měli být jen ti nejlepší.Myslíte si, že to u nás, v naší hezké zemi tak skutečně je??A ještě jedna otázka, prosím...Jste vlastníkem akcií Čezu??
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:22) -
    Děkuji :-) Bylo by hezké mít v politice ty nejlepší, ale nebývá tomu tak, ani ve světě. Osobně se mi líbí anglosaský model, kde je běžné, že lidé přecházejí mezi akademickou sférou, podnikáním a politikou. Tím jsou větší šance, že v politice alespoň na nějaké čas působí lidé se zkušenostmi i z jiných oblastí a nejsou na svém udržení se v politice existenčně závislí. Vlastníkem ČEZu nejsem, ani žádných jiných. V centrální bance jsou pro investování na kapitálových trzích přísná omezení, takže jsem raději neinvestoval vůbec - nejlepší cesta, jak se vyhnout konfliktu zájmů :-)
  • ---
  • Otázka (Petr, 12:24) -
    Jak hodnotíte poslední nápady pana Kalouska a pana Janoty ve vztahu k firmě ČEZ. Nemají negativní vliv na cenu jeho akcií?
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:19) -
    Omlouvám se, v posledních dnech jsem se tímto tématem nezabýval, takže odpovědět neumím. Podívám se na to.
  • ---
  • Otázka (Jan, 12:17) -
    Velká část menších ulic je v katastrofálním stavu. V současné době se řeší jen největší díry zalitím asfaltem. Snad nikde na světe jsem neviděl tolikrát záplatované ulice. Z hlediska estetiky i funkčnosti by mělo postupně dojít ke kompletní obnově. Následně by mělo být přísně kontrolováno, zda po výkopových a jiných pracích je oprava povrchu provedena pečlivě. Téměř vždy se opravná část po čase začne propadat, zřejmě bez následku pro viníka. Město by mělo mít mapu, na které bude vyznačeno, v jakém stavu je ta která ulice. Mám pocit, že aktuálně odpovědní lidé vůbec netuší, v jakém stavu ulice jsou a řeší jen nahlášené do očí bijící případy. Nepovažuji za normální stav, kdy velká část obyvatel odhazuje odpadky na ulici. Drtivá většina kuřáků považuje za normální odhodit nedopalek na zem. Může s tím město něco dělat? Osvětovou kampaní? Vyhláškou? Pokutami? Jen změnou chování, která nic nestojí, by se mohla Praha posunout z hlediska estetiky o pořádný kus výš. Nově budované chodníky často vedou nesmyslnými oklikami a trpí pak zbytečně zeleň. Chodníky by se měly budovat podle toho, kde si lidé vyšlapu cestičku, pokud tomu nebrání okolnosti. Dokončete privatizaci bytů. Většina domů spravovaná městskou částí je ve velmi špatném stavu a jejich údržba je jedním velkým tunelem na městskou kasu. Nehledě na to, že většina nájemníků investovala do rekonstrukce bytu peníze, protože městské části neměly při velmi nízké výši nájemného a špatném hospodaření s prostředky na jejich údržbu. Tito lidé žijí roky v nejistotě. Přeji hodně úspěchů. Jan
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:18) -
    Uff, to je záplava doporučení, s ohledem na čas si dovolím nereagovat na vše. První poznámka: já jsem tedy viděl o hodně více zaplátované ulice (pravda je, že to neporovnávám se Švýcarskem). Ale jinak máte pravdu, žádná sláva to není. Čistota, nedopalky - ano, ale podle mě se to hodně zlepšila, před takovými deseti lety byla situace o hodně horší. To je především věc kultury a chování, spíše než vyhlášek. S privatizací bytů počítáme.
  • ---
  • Otázka (tl555, 12:14) -
    Dobrý den, pane Tůmo Jen bych vás chtěl poprosit o váš nezaujatý názor na měnovou politiku FEDu. Osobně si myslím, že politika FEDu povede k vysoké hyperinflaci a že stejně nemá téměř žádnou moc tuto skutečnost ovlivnit kromě razantního odčerpání peněz, které pustili do oběhu a také defaultu US, protože tištění peněz určitě není správným krokem jak nastartovat ekonomiku. Moje otázka zní jak asi by mohla tato inflace být vysoká a jak by se mohla podepsat na inflaci v ČR či ekonomickém růstu v ČR. Děkuji za vaši případnou odpovědˇ ...
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:13) -
    Od bývalého guvernéra nemůžete očekávat nezaujatý názor na měnovou politiku (ať už domácí či zahraniční), centrální bankéř ve mně vždy trochu zůstane. Takže můj zaujatý :-) názor: Nemyslím, že politika FEDu musí vést k vysoké inflaci. Pro inflaci je nejnebezpečnější profinancování státního dluhu, a to je právě důvod oddělení měnové politiky od vlády. V tomto se situace v posledních 20-30 letech zásadně změnila oproti předcházejícímu období (tj. 20. století do 80.-90. let). Emitované peníze Fed bude postupně stahovat a jediná otázka je načasování (viz např. bilance ČNB, kde v závazcích také najdete sterilizovaných cca 400mld CZK, které představovaly přebytečnou likviditu staženou a sterilizovanou v bilance centrální banky - žádné inflační důsledky to evidentně nemá). V případě Fedu se část peněz "vypaří" (ukončení a neobnovení krátkých termínových kontraktů), část bude sterilizována podobně jako v 90: letech u nás. Jedinou otázku tedy je správné načasování. B. Bernanki i jeho kolegové patří ke špičkovým ekonomům a centrálním bankéřům, takže já jim věřím, že se s tím načasováním trefí.
  • ---
  • Otázka (T.H., 11:40) -
    Dobrý den, pane Tůmo, jak, v případě volebního úspěchu, hodláte řešit velmi časté překračování zákonem stanovených hlukových limitů v centrálních částech Prahy. Jedná se nejen o provoz automobilů, ale například hluk z mycích linek, zásobování apod. T. Holub
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 14:00) -
    V centru města to bude s hlukem vždy problém: pokud nechceme, aby se centrum vyprazdňovalo od obchodů a lidí, tak vyšší hluk než v jiných částech měst tu bude vždy. To neznamená, že na boj s hlukem bychom měli rezignovat, půjde o různé typy opatření. V prvé řadě je klíčem zklidnění dopravy v centru města, na čemž se většina politických stran shoduje, zatím není úplná shoda na tom, jak toho dosáhnout. Ale je to priorita a budeme to řešit. My také navrhujeme aplikaci tzv. "tichých povrchů", což jsou povrchy silnic, které při přejezdu tlumí zvuk. V zahraničí jde o vyzkoušenou a používanou technologii, která navíc podle mně dostupných informací vozovku nijak neprodražuje. Nicméně přes veškeré snažení bude vždy platit, že pokud chci žít v centru města, budu vystaven většímu hlukovému zatížení.
  • ---
  • Otázka (marrtt, 10:44) -
    Dobrý den Vážený pane Tůmo, chtěl bych se Vás zeptat, jakým směrem hodláte vést rozvoj dopravní infrastruktury Prahy, mimochodem podle mne technicky zdařilý a moderní. Narážky na volebních plakátech (bezedný tunel nebo průhledné hospodaření) ve mně vyvolávají dojem, že budete ustupovat od zanořování tranzitní dopravy pod zem, což v hustě zastavěných oblastech může vést ke znehodnocení pozemků i kvality života. Pokud bude současný trend pokračovat, považuji toto volební heslo za ne zcela čistou propagandu, protože tunely v Praze měly být už dávno a je to velmi odvážná stavba, na kterou obyvatelé např. P6 a P7 čekají 20, možná 30 let . Dále se chci zeptat, jestli je vůbec možné rozplést šedé vztahy, o kterých se mluví v souvislosti s pražským magistrátem a jestli budete na tento boj s hydrou vybaven loajálním týmem, podporou a dostatečným mandátem strany, za kterou kandidujete. Děkuji a přeji Vám úspěch ve volbách. Myslím, že Praha potřebuje člověka s Vaším kreditem a přeji Vám, aby Vaše jméno nebylo nikdy spojováno s nebezpečným odpadem, který bohužel v našem politickém tragi-kabaretu stále vzniká (a to bez rozdílu stranické příslušnosti).
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 13:59) -
    Naopak, v našem programu jasně říkáme, že na koncepci dopravní infrastruktury nehodláme nic měnit. Odkaz na tunel směřuje k tomu, že celý proces není dobře řízen a mám tím na mysli jak souvislost se způsobem zadávání výběrových řízení, tak následnou realizaci. Investor by se měl daleko více zajímat o to, jak stavby probíhají a věřím tomu, že kdyby tak činil, tak by se např. tunel Blanka třikrát nepropadl. Je to těžká stavba, jednou se taková věc stát může, třikrát už ale svědčí o něčem systémovějším. Primárně to jde pochopitelně za dodavatelem, ale dle mého soudu to souvisí i s malým tlakem ze strany investora/HMP. Obecně platí, že při lépe vedených výběrových řízení jsme mohli být s dopr. infrastrukturou již dále. Toť podstata Vámi zmíněného billboardu. Tým, kterému věřím, mám, mandát a podporu strany také, teď již jen dostatečnou podporu od voličů :-)
  • ---
  • Otázka (Luft, 10:00) -
    Dobrý den pane Tůma, chtěl jsem se zeptat, jak se díváte, jakožto bývalý statní zaměstnanec a jakožto současný lídr TOP09 na primátora (tedy opět placený ze statní,resp. městské kasy) na různá uzavřená zednářská společenství? O Vás je mimo jiné známo, že i Vy sám jste členem zednářské lóže Lípa, není to trochu spiklenecké a neprůhledné, vzhledem k tomu, že nakládáte s veřejnými prostředky? Děkuji za odpověď Luft
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 13:51) -
    Přiznám se, že o zednářských společenstvích prakticky nic nevím, neb nejsem žádné zednářské lóže členem. Lípa je volné sdružení lidí z různých oblastí, se zednáři nic společného nemá, což si troufám tvrdit s jistotou, protože jsem ji zhruba před 15 lety spoluzakládal. Především jsem ale toho názoru, že by se měl hodnotit především výkon člověka, nikoli jeho příslušnost k různým spolkům (samozřejmě až na výjimky, pokud by šlo o spolky, sdružení apod. ohrožující podstatu demokracie).O tom, co jsem dosud ve svém životě dělal a jak jsem uspěl či neuspěl, si můžete vytvořit obrázek z mého CV, viz třeba tento proklik http://www.zdenek-tuma.cz/o-mne/ popřípadě http://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_T%C5%AFma
  • ---
  • Otázka (jic, 9:51) -
    Zdravím vás pane Tůmo. Také si myslím, že Praha potřebuje na primátorském místě spíš manažera než lékaře, toho už si myslím užila dost. Chci věřit, že ve vašem případě se primátorský post nestane jen prostředkem k získání profesního (to asi určitě) ale ani majetkového prospěchu. Sdílím i názor, že z magistrátu je třeba vybudovat dobře fungující apolitický úřad v tom nejlepším slova smyslu (to by ostatně bylo záhodno i na úrovni ministerstev). Proto všechno vás podpořím. Vlastně vás ne, ale stranu za kterou kandidujete (ani nevím jste-li jejím členem), protože vás přímo podpořit nemohu. A to je právě moje otázka. Nepodcenili jste poněkud neprůhlednost (záměrně ještě umocněnou) volebního systému a nebojíte se, že pokud volič, který je rozhodnutý volit vás, tak bude ve volební místnosti (protože je rozhodnutý, tak nemá důvod studovat volební listiny dopředu) poněkud zmaten, že nenašel vaše jméno a třeba si vás ani nespojí s vaší stranou nebo si neuvědomí, že volbou i jen několika kandidátů z jiné strany rapidně snižuje vaše šance na zvolení primátorem (až po volbách v zastupitelstvu)? Ti "sofistikovaní" to jistě zvládnou, ale těch není většina! Možná že slyším trávu růst, ale vaše kampaň mi v tomto směru přijde naprosto neviditelná. No snad se mýlím, přeji nám úspěch!
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 13:43) -
    Členem TOP09 jsem od začátku srpna. Problém s volebními obvody jsme se snažili nepodcenit, vysvětlujeme to "kudy chodíme". Máte ale pravdu, že to je riziko těchto voleb a jedna z nejistot, která ztěžuje jakýkoli odhad výsledku voleb. Jinak pro lepší orientaci, jak volit, jsme natočili klip: http://www.top09.cz/regiony/praha/kandidati-do-zastupitelstva-hl-m-prahy/jak-volit/ a také se snažíme představit všechny lídry v obvodech v Praze: http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/tuma-prazska-ods-se-nezmenila-4361.html Jak vidíte, využívám každé příležitosti :-)
  • ---
  • Otázka (koutný, 9:34) -
    Dobrý den pane Tůmo, vím, že tohle je "předvolební" rozhovor, ale přesto mi nedá nezeptat se Váš - ex-guvernéra ČNB - na ne(z)řízené posilování české měny. Toleroval byste takto strmé posilování koruny, kdybyste ještě působil v centrální bance? Není koruna již opravdu příliš silná? Na jakých kurzových úrovních by podle Vás naše měna měla být? Hodně štěstí a hlavně hlasů ve volbách J. Koutný
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 13:35) -
    Vždy jsem se bránil tomu, abych říkali něco o odpovídajících kurzových úrovních, aby to nepůsobilo dojmem, že to je náš cíl. Za posledních deset let se česká měna dvakrát výrazně "zhoupla": bylo to v období 2001-2002 a potom během nedávné krize, kdy šla z velmi silných úrovní dolů, aby se následně vrátila ke svému trendu. V současné době je poblíž úrovní z léta 2008. Problém je především rozsah a rychlost výkyvu, což samozřejmě není nic příjemného. Částečně je to kompenzováno reakcí měnové politiky, tj. velmi nízkou úrovní sazeb. Co se týče otázky, zda bych to toleroval já, tak se musím omluvit, opravdu do toho nehodlám kolegům mluvit, natož velmi krátce po opuštění "bran" centrální banky.
  • ---
  • Otázka (ROMA, 9:13) -
    Dobrý den, chci se Vás zeptat s jakým mottem chcete vstoupit do komunální politiky a jestli si myslíte, že se dá tento všeobecný "prohnilý" systém korupce a prospěchářství vůbec zastavit, nebo aspoň omezit. Můj názor je skeptický a ani naděje nové vlády mi jej nenaplnila. Váš názor?
  • Odpověď (Zdeněk Tůma, 13:32) -
    Nestahujme kalhoty před brodem, aneb odmítám si připustit, že by se věci nemohly zlepšit. Chce to lepší nastavení interních rozhodovacích procesů na HMP a pochopitelně také nové lidi v Zastupitelstvu, Radě, ale i na magistrátu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • A co U Malvazinky č.p. 1912
    14.10.2010 15:02

    K těm regulovaným nájmům Dle LV 2458 z 03/02/04 majitelé domu Tuma Zdenik a Tumová Michaela, nám. Svobody, 728/1, Praha 6 objekt Smíchov, e.p. 1912 bydlení památkovi chrániné území 1827 zápis Smlouva kupní ze dne 01.04.2003. Právní úeinky vkladu práva ke dni 03.04.2003 Zdrojem údajů je rubrika "Sociální nájemníci" Hnutí na obranu majitelů realit
    oldold
  • usd
    14.10.2010 14:43

    Dobrý den, jak se díváte na tzv. měnové války a rozkolísanost eurodolaru? Hezký den, Martin Z.
    zvonař
  • ze života
    14.10.2010 14:22

    Dobrý den, nedávno jsem šla se dvěma malými dětmi do parku, přiběhl pes na volno a za ním panička naštvaně křičela, abych si hlídala ty děti, že ten pes kouše. Měla jsem dojem, že ta paní chce, abych si dala děti na vodítko, aby mohla v klidu vyvenčit pejska. O výkalech na chodnících (mj. i před magistrátem) raději nemluvím. Mají psi v centru Prahy více výhod než děti? Nešlo by s tím něco dělat? Díky, Lucie.
    zvonař
  •  
    14.10.2010 14:20

    Píšete, chcete privatizovat obecní byty. Jak hodláte určovat cenu. Bude bliží dřívějším privatizacím, nebo uměle vyhnané tržní ceně?
    matrix
  • magistrála
    14.10.2010 14:11

    Dobrý den, stručný dotaz: souhlasíte se zúžením magistrály do tří (dvou) pruhů? prosím o vyjádření... děkuji
    zvonař
  • Degretovaný byt
    14.10.2010 14:09

    Nestyděl jste se někdy za užívání bytu s regulovaným nájemným v době Vašeho působení jako Guvernér ČNB???
    oldold
  • HDP
    14.10.2010 14:09

    Dobrý den, jaký je Váš názor na současný stav české a světové ekonomiky? Kdy se dostaneme z krize a jakým tempem může růst HDP ČR v nejbližších letech? Děkuji.
    zvonař
  •  
    14.10.2010 14:08

    Pěkný den, pane Tůmo, chtěla bych se zeptat, co soudíte o úrovni pražských vysokých škol? Jsem toho názoru, že zvyšující se masovost vysokoškolských titulů (především těch s ekonomickým zaměřením) je na úkor kvality. Jste zastáncem školného? Děkuji
    bibi
  • Bakala
    14.10.2010 14:01

    Hezký den. Vážený pane Tůmo, zaznamenal jste na internetu poměrně agresivní kampaň proti TOP09, která zmiňovala ve Vašem případě prodražení rekonstrukce ČNB, dále zmiňovala propojení se Zdeňkem Bakalou? Jaký máte na to názor a jaký je Váš vztah s panem Bakalou? Děkuji za odpověď, váš volič.
    zvonař
  • radnice
    14.10.2010 13:58

    Dobrý den, jak vidíte možnou povolební koalici na pražské radnici? S kým si dovedete představit spolupráci, s kým se shodnete osobně i pracovně? Díky, zvonař
    zvonař
  •  
    14.10.2010 13:26

    Je pravda, že jste již jako guvernér bydlel v bytě s regulovaným nájemným?
    Petr
  • Dobrý den
    14.10.2010 12:36

    pane Tůmo, mně se strašně líbíte, jako člověk i jako chlap.Moc nám všem přeji, aby jste se dostal do čela našeho státu, s vámi bych se nebála snad ničeho)).Tvrdí se, že v politice by měli být jen ti nejlepší.Myslíte si, že to u nás, v naší hezké zemi tak skutečně je??A ještě jedna otázka, prosím...Jste vlastníkem akcií Čezu??
    ZUZKA
  •  
    14.10.2010 12:24

    Jak hodnotíte poslední nápady pana Kalouska a pana Janoty ve vztahu k firmě ČEZ. Nemají negativní vliv na cenu jeho akcií?
    Petr
  •  
    14.10.2010 12:17

    Velka cast mensich ulic je v katasrofalnim stavu. V soucasne dobe se resi jen nejvetsi diry zalitim asfaltem. Snad nikde na svete jsem nevidel tolikrat zaplatovane ulice. Z hlediska estetiky i funkcnosti by melo postupne dojit ke kompletni obnove. Nasledne by melo byt prisne kontrolovano, zda po vykopovych a jinych pracich je oprava povrchu provedena peclive. Temer vzdy se opravena cast po case zacne propadat, zrejme bez nasledku pro vinika. Mesto by melo mit mapu, na ktere bude vyuznaceno, v jakem stavu je ta ktera ulice. Mam pocit, ze aktualne odpovedni lide vubec netusi, v jakem stavu ulice jsou a resi jen nahlasene do oci bijici pripady. Nepovazuju za normalni stav, kdy velka cast obyvatel odhazuje odpadky na ulici. Drtiva vetsina kuraku povazuje za normalni odhodit nedopalek na zem. Muze s tim mesto neco delat? Osvetovou kampani? Vyhlaskou? Pokutami? Jen zmenou chovani, ktera nic nestoji, by se mohla Praha posunout z hlediska estetiky o poradny kus vys. Nove budovane chodniky casto vedou nesmyslnymi oklikami a trpi pak zbytecne zelen. Chodniky by se mely budovat podle toho, kde si lide vyslapou cesticku, pokud tomu nebrani okolnosti. Dokoncete privatizaci bytu. Vetsina domu spravovana mestkymi castmi je ve velmi spatnem stavu a jejich udrzba je jednim velkym tunelem na mestkou kasu. Nehlede na to, ze vetsina najemniku investovala do rekonstrukce bytu vlastni penize, protoze mestske casti nemely pri velmi nizke vysi najemneho a spatnem hospodareni prostredky na jejich udrzbu. Tito lide ziji roky v nejistote. Preji hodne uspechu.
    Jan
  • Inflace
    14.10.2010 12:14

    Dobrý den, pane Tůmo Jen bych vás chtěl poprosit o váš nezaujatý názor na měnovou politiku FEDu. Osobně si myslím, že politika FEDu povede k vysoké hyperinflaci a že stejně nemá téměř žádnou moc tuto skutečnost ovlivnit kromě razantního odčerpání peněz, které pustili do oběhu a také defaultu US, protože tištění peněz určitě není správným krokem jak nastartovat ekonomiku. Moje otázka zní jak asi by mohla tato inflace být vysoká a jak by se mohla podepsat na inflaci v ČR či ekonomickém růstu v ČR. Děkuji za vaši případnou odpovědˇ ...
    tl555
  • hluk v Praze
    14.10.2010 11:40

    Dobrý den, pane Tůmo, jak, v případě volebního úspěchu, hodláte řešit velmi časté překračování zákonem stanovených hlukových limitů v centrálních částech Prahy. Jedná se nejen o provoz automobilů, ale například hluk z mycích linek, zásobování apod. T. Holub
    T.H.
  •  
    14.10.2010 10:44

    Dobrý den Vážený pane Tůmo, chtěl bych se Vás zeptat, jakým směrem hodláte vést rozvoj dopravní infrastruktury Prahy, mimochodem podle mne technicky zdařilý a moderní. Narážky na volebních plakátech (bezedný tunel nebo průhledné hospodaření) ve mně vyvolávají dojem, že budete ustupovat od zanořování tranzitní dopravy pod zem, což v hustě zastavěných oblastech může vést ke znehodnocení pozemků i kvality života. Pokud bude současný trend pokračovat, považuji toto volební heslo za ne zcela čistou propagandu, protože tunely v Praze měly být už dávno a je to velmi odvážná stavba, na kterou obyvatelé např. P6 a P7 čekají 20, možná 30 let . Dále se chci zeptat, jestli je vůbec možné rozplést šedé vztahy, o kterých se mluví v souvislosti s pražským magistrátem a jestli budete na tento boj s hydrou vybaven loajálním týmem, podporou a dostatečným mandátem strany, za kterou kandidujete. Děkuji a přeji Vám úspěch ve volbách. Myslím, že Praha potřebuje člověka s Vaším kreditem a přeji Vám, aby Vaše jméno nebylo nikdy spojováno s nebezpečným odpadem, který bohužel v našem politickém tragi-kabaretu stále vzniká (a to bez rozdílu stranické příslušnosti).
    marrtt
  •  
    14.10.2010 10:00

    Dobry den pane Tuma, chtel jsem se zeptat, jak se divate, jakozto byvaly statni zamestnanec a jakozto soucasny lidr TOP09 na primatora (tedy opet placeny ze statni,resp. mestske kasy) na ruzna uzavrena zednarska spolecenstvi? O Vas je mimo jine znamo, ze i Vy sam jste clenem zednarske loze Lipa, neni to trochu spiklenecke a nepruhledne, vzhledem k tomu, ze nakladate s verejnymi prostredky? Dekuji za odpoved
    Luft
  • volební osvěta
    14.10.2010 9:51

    Zdravím vás pane Tůmo. Také si myslím, že Praha potřebuje na primátorském místě spíš manažera než lékaře, toho už si myslím užila dost. Chci věřit, že ve vašem případě se primátorský post nestane jen prostředkem k získání profesního (to asi určitě) ale ani majetkového prospěchu. Sdílím i názor, že z magistrátu je třeba vybudovat dobře fungující apolitický úřad v tom nejlepším slova smyslu (to by ostatně bylo záhodno i na úrovni ministerstev). Proto všechno vás podpořím. Vlastně vás ne, ale stranu za kterou kandidujete (ani nevím jste-li jejím členem), protože vás přímo podpořit nemohu. A to je právě moje otázka. Nepodcenili jste poněkud neprůhlednost (záměrně ještě umocněnou) volebního systému a nebojíte se, že pokud volič, který je rozhodnutý volit vás, tak bude ve volební místnosti (protože je rozhodnutý, tak nemá důvod studovat volební listiny dopředu) poněkud zmaten, že nenašel vaše jméno a třeba si vás ani nespojí s vaší stranou nebo si neuvědomí, že volbou i jen několika kandidátů z jiné strany rapidně snižuje vaše šance na zvolení primátorem (až po volbách v zastupitelstvu)? Ti "sofistikovaní" to jistě zvládnou, ale těch není většina! Možná že slyším trávu růst, ale vaše kampaň mi v tomto směru přijde naprosto neviditelná. No snad se mýlím, přeji nám úspěch!
    valuer
  • koruna
    14.10.2010 9:34

    Dobrý den pane Tůmo, vím, že tohle je "předvolební" rozhovor, ale přesto mi nedá nezeptat se Váš - ex-guvernéra ČNB - na ne(z)řízené posilování české měny. Toleroval byste takto strmé posilování koruny, kdybyste ještě působil v centrální bance? Není koruna již opravdu příliš silná? Na jakých kurzových úrovních by podle Vás naše měna měla být? Hodně štěstí a hlavně hlasů ve volbách J. Koutný
    koutný
  •  
    14.10.2010 9:13

    Dobrý den, chci se Vás zeptat s jakým mottem chcete vstoupit do komunální politiky a jestli si myslíte, že se dá tento všeobecný "prohnilý" systém korupce a prospěchářství vůbec zastavit, nebo aspoň omezit. Můj názor je skeptický a ani naděje nové vlády mi jej nenaplnila. Váš názor?
    ROMA

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více