Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stát žaluje ČSOB o 27 mld. Kč

Stát žaluje ČSOB o 27 mld. Kč

23.07.2007 11:50
Autor: 

Ministerstvo financí ČR dnes zaslalo žalobní odpověď sekretariátu Mezinárodního rozhodčího soudu v Paříži (ICC Rules), ve které odmítlo požadavek ČSOB na zaplacení 1,7 mld. jako dalšího požadovaného plnění v souvislosti s IPB. Zároveň podalo proti ČSOB vlastní žalobu, kterou se domáhá zaplacení minimálně 26,7 mld. jako kompenzace hodnoty očištěné IPB, kterou ČSOB získala 19. června 2000.

(Zdroj: Tisková zpráva MF CR)

Přečtěte si také: "Kalousek: Na návrh dohody s nulovou variantou jsme nedostali odpověď, požadujeme od ČSOB 27 mld. Kč"


Arbitráže týkající se ČSOB a bývalé IPB:

Praha 23. července (ČTK) - Výběr arbitráží, které se týkají sporů Československé obchodní banky (ČSOB) a bývalé Investiční a poštovní banky (IPB)(řazeno dle data zahájení sporu):

Žaloba ČR na ČSOB - Ministerstvo financí (MF) dnes informovalo, že zažalovalo ČSOB u arbitrážního soudu v Paříži o téměř 27 miliard korun. Peníze MF žádá jako kompenzaci v souvislosti s očištěním IPB, kterou ČSOB převzala v červnu 2000.

Žaloba ČSOB na ČR - ČSOB letos v červnu zažalovala Českou republiku u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun. Banka tvrdí, že jí stát dluží za transakci související s převzetím IPB v roce 2000. V žalobě jde o garance, které stát poskytl ČSOB po převzetí IPB.

Žaloba IP banky na ČSOB a JP Morgan - IP banka zahájila v lednu 2003 u londýnského soudu arbitráž proti společnosti JP Morgan a proti ČSOB. Spor se týkal použité metodiky a závěrů, k nimž dospěla společnost JP Morgan při oceňování aktiv IP banky. JP Morgan v roce 2002 oznámila, že hodnota bývalé IPB byla záporná ve výši 68 miliard korun. IP banka nesložila zálohu na náklady arbitrážního řízení a arbitři tak její žalobu zamítli.

Žaloba v případu České pivo - V polovině listopadu 2003 arbitráž v Londýně rozhodla v případu České pivo, který se týkal prodeje pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast z portfolia IPB. Nomura pivovary prodala společnosti SAB asi za 22 miliard korun. Arbitráž definitivně potvrdila, že Nomura může za pivovary zaplatit ČSOB akciemi IP banky, která je nástupkyní zkrachovalé IPB. ČSOB původně chtěla po Nomuře devět miliard korun v penězích.

Žaloby v souvislosti se společností Nomura - Tento bývalý vlastník 46 procent akcií zkrachovalé IPB zažaloval ČR v červenci 2001 kvůli nucené správě a následnému prodeji banky ČSOB. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic. Za znevýhodnění IPB proti ostatním bankovním domům, jimž stát pomohl od desítek miliard špatných úvěrů, požadovala Nomura odškodnění až 40 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB. Loni v březnu ČR arbitráž s Nomurou prohrála, výše částky však nebyla určena. Loni v listopadu ČR podepsala s Nomurou smír. Obě strany se dohodly ukončit arbitráže o desítky miliard korun a nezahajovat nové spory.

(Zdroj: ČTK)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data