Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Schodek pod 150 mld. Kč jen pokud neplatí výhled MMF

Kalousek: Schodek pod 150 mld. Kč jen pokud neplatí výhled MMF

23.04.2009 11:21
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Státní rozpočet by podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) letos i v příštím roce neměl překročit deficit 150 miliard korun, ovšem jen pokud se nenaplní prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF). Uvedl to po dnešní návštěvě designovaného premiéra Jana Fischera. MMF ve středu předpověděl, že česká ekonomika letos zaznamená hluboký propad a hrubý domácí produkt se sníží o 3,5 procenta. Fond ještě nedávno předpovídal, že bude pokles české ekonomiky činit jen asi 1,3 procenta.

Za záruku dobře sestaveného rozpočtu na příští rok pokládá Kalousek svého náměstka Eduarda Janotu, který na ministerstvu zůstává. Jak bude fiskální politika státu vypadat, bude podle Kalouska záležet také na tom, zda se bude úřednická vláda řídit jeho doporučeními. Nicméně Fischerova vláda má plná práva, byť je překlenovací, uvedl. Novému premiérovi i svému nástupci Kalousek slíbil pomoc. "Kdykoli zavolá, budu mu k dispozici i svému nástupci," uvedl.

Kalousek nedávno řekl, že pokud by se státní rozpočet v následujících čtvrtletích vyvíjel stejně jako v prvním čtvrtletí, hrozil by na konci roku kvůli nižším příjmům schodek státního rozpočtu 170 až 180 miliard korun. Deficit veřejných financí by tak mohl dosáhnout až pěti procent HDP, podmínkou pro přijetí eura jsou tři procenta. Pokud by ovšem vláda přistoupila k drastickým úsporným opatřením, pak by se mohl deficit dostat podle premiéra v demisi Mirka Topolánka pod čtyři procenta HDP.

Podle Kalouska lze při pokračování současného trendu na konci roku očekávat propad příjmů státního rozpočtu až 100 miliard korun ve srovnání s naplánovaných rozpočtem, který počítal s dnes již nerealistickým růstem ekonomiky ve výši 4,8 procenta.

"To znamená, připočteme-li rozpočtové dopady protikrizových opatření, tak jsme na deficitu zhruba 170 až 180 miliard korun, což je příliš riskantní číslo," uvedl Kalousek. Zároveň dodal, že svému nástupci přenechá návrh řešení, který by měl udržet deficit pod 150 miliardami korun.

Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy . Ke konci března stát hospodařil s deficitem 2,3 miliardy korun. Za první čtvrtletí celkové příjmy státního rozpočtu činily 271,6 miliardy korun a meziročně tak mírně stouply. Ovšem samotné příjmy z daní a poplatků klesly o 14,8 miliardy korun. Celkové výdaje byly 273,9 miliardy korun.

Vedení ministerstva financí se má podle návrhu ODS ujmout Tomáš Uvíra. Kalousek se k němu dnes odmítl vyjádřit. "Pokud padly nějaké spekulace o tom, či o onom, tak jsem je zapomněl ve dveřích," konstatoval.


Váš názor
  • Já bych se vlády zastal
    23.04.2009 13:24

    Já žádný podnik nevlastním a tak se silnou korunou jsem žádný problém neměl. Navíc souhlasím s odcházející vládou, že trh všchny výkyvy stejně dříve nebo později srovná - což se stalo.
    Karel Havel
  • škoda mluvit
    23.04.2009 13:08

    Jako bývalý volič ODS jsem již tehdy tušil, že budu trpce litovat. Skutečně nechápu proč si stále hrajeme na hrdiny a ředitele zeměkoule. Nejvíce to bylo patrné loni, když díky spekulacím kuruna náhle během pár měsíců posílila o víc než 20% za tichého přihlížení vlády a ČNB.Nás se krize nedotkne hrdě se bijeme v prsa jak máme úžasnou ekonomiku. Nevidím, neslyším a trochu předvídavosti o tom už vůbec neuvažuji. Z důvodu zdražení koruny řada firem přišla o trhy ještě před krizí neboť zdražit vývozy o 20% se na přeplněných trzích neodpouští. Spousta se jich dostala v létě do kolen. Nářky svazu exportérů chladně Topolánek odbýval. Pak nastoupila krize a Ti co byly na kolenou už zpravidla ani nejsou, zato je spousta slušných voličů ODS na dlažbě. Navíc prostými počty kurzové ztráty firem loni dosáhly kolem 250-300 mld,valná část z toho se mohla projevit ve výsledcích firem a být regulerně nyní zdaněno. O kolik šéf firmy Topolánek s cca 10 mil lidmi a jeho finanční ředitel Kalousek přišel je spekulativní, ale mohlo by to být 30-50 mld a tučná náplast na letošní státní rozpočet. Stačilo jen trochu prozíravosti a místo populismu jen správná slova ve správnou chvíli že nejsme tak bezpečným přístavem pro uložení spekulativního kapitálu při pádu akciových trhů.
    OH
    • jen jsem nepochopil
      23.04.2009 15:13

      jestli za tohle všechno může podle vás taky Topolánek.
      Bo
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů