Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technický fundamentalista a fundamentální technik

Technický fundamentalista a fundamentální technik

06.11.2009 17:51

Ti, co občas zabloudí do mých sloupků a sloupů si jistě všimli, že nejsem zrovna fanoušek technické analýzy. Nemyslím si, že podle toho, jaká byla cesta doposud poznám, jaká bude cesta v budoucnu (vlastně ano, ale ne tak, aby to ospravedlňovalo technický přístup). Nevěřím, že se za tunou sofistikovaných statistických čar skrývá něco více než přání tam něco nalézt.

Naopak zde nabádám k tomu, aby si investoři hleděli fundamentu – cenu akcie nakonec bude vždy určovat to, jakou má hodnotu, i když cesta k tomuto cíli může být kostrbatá (a je férové přiznat, že o tomto tvrzení se desetiletí vedou akademické a praktické debaty). Místo pohodlného hraní si s grafy je tak na místě spíše se zamyslet nad tím, jaký bude firma mít odbyt a marže, kolik bude muset zainvestivat do pracovního kapitálu a dlouhodobých aktiv, a jaké cash flow nakonec zbude pro akcionáře.

Nyní bychom mohli skončit (s tím, že každý z nás to bude stejně dělat tak, jak uzná za vhodné). Pokud bychom ale výše uvedené pečlivě dotáhli do konce, možná bychom s překvapením zjistili, že rozlišit mezi fundamentem a technickou analýzou vlastně nelze. Jinak řečeno – zjistíme, že jako každý jiný dualismus je i tento svou podstatou prázdný.

Vezměme příklad: Chci investovat do společnosti Turner&spol. Dobu hledím na graf vývoje ceny její akcie a nemohu se rozhodnout, zda tam vidím „hlavu a ramena“, či „koleno a chodidla“, nezbývá tedy než kouknout se na fundament. Zvážím nejdříve výnosy – objemy a ceny. Co při projekcích nechat historický objem a ceny růst o inflaci každý rok? To lze, ale v podstatě tak aplikuji technickou analýzu na tyto dvě veličiny – nějak protahuji křivky jejich minulého vývoje. Problém si tedy rozložím – namodeluji poptávku v odvětví, tržní podíl … a z těchto proměnných se dostanu k požadovaným objemům a cenám a poté k tržbám. Problém to ale neřeší – bez ohledu na to, na jak drobné střepy proměnnou rozložím, abych ji naprojektoval, každý střep v podstatě projektuji technicky. Stejně tomu bude až se přesunu k maržím – nákladům a investicím. Pokaždé budu v podstatě hledět na graf dané proměnné (ať již v mysli, či na papíře) a nějak ho budu extrapolovat.

Fundamentální analýza tak je pouze souhrnem technických analýz disagregovaných proměnných. To ji ale nestaví na roveň technické analýzy ceny akcie. Její přidaná hodnota je právě (a jen) v rozložení si problému na smysluplný (!) počet smysluplných (!) proměnných, které pomohou lépe pochopit, či možná lépe se vcítit do problému.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Cynický technik
    09.11.2009 9:28

    Fundamentální analýza má několik problémů. Za prvé finanční zprávy lze různě manipulovat a za druhé nikdo nemůže mít přístup ke všem informacím. V grafu jsou naproti tomu zahrnuty všechny informace, je to koncensus všech faktů, známých i neznámych, a hlavně očekávání. Neboli si můžete najmout helikoptéru a počítat tankery opouštějící Perský záliv, ale ještě musíte nějak zjistit, zda nejsou naplněny vodou, jak to občas dělají pro oklamání soupeře. Fundamentální analýza je zkrátka příliš nákladná a tak nezbývá než všechno vyčíst z grafů. Rozhodně to však není věda, protože technik se snaží udělat nemožné - předpovědět budoucnost. Z grafu se dá však vyčíst jedna věc - co udělají ti blázni, kteří věří na hlavu a ramena a co těm bláznům provedou profesionálové. A potom být včas na té správné straně.
    Dan
    • Re: Cynický technik
      09.11.2009 13:41

      Zajímavá diskuse, osobně si myslím, že fundamentální analýza je sice logická metoda, jak stanovit tržní cenu, ale prakticky nerealizovatelná. Jednak možnost zohlednit do modelu všechny proměnné není možné, především ale míra subjektivity při jejich stanovení dělá výsledek diskutabilním. V podstatě jde o test sebedůvěry, že jsem vše odhadl lépe než všichni ostatní hráči na trhu (ev. stejně dobře) a tomuto přesvědčení pak skálopevně věřit dalších řekněme deset let (i přes razantní změny podmínek), doufat, že podkladová zveřejněná čísla jsou ok a management firmu nepoloží nějakým geniálním rozhodnutím. Nedělám si moc iluze o způsobu práce analytiků, ale co mi přijde poměrně úsměvné je, že cílové ceny se stanovují v drtivé většině pro horizont jednoho roku :o). Pokud fundament je primárně o dlouhém období, pak cílovka na 1 rok není nic jiného než reflektování aktuálního trendu a sentimentu - když jsme jeli dolů, všichni doporučovali prodávat a cíle padaly, teď zase všichni překotně cílovky zvedají a doporučují kupovat. Veselé :o).
      Cyril
      • Re: Cynický technik
        09.11.2009 16:21

        chce-li nekdo vyzkouset kvalitu fundamentalni analyzy, necht ji provede na akcii amazonu (nasdaq:amzn) s vyhledem do let 2010, 2013, 2017 a 2020.
        Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data