Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK pokračuje v kontrole ČEZ a EPH, akce bude zřejmě trvat déle

EK pokračuje v kontrole ČEZ a EPH, akce bude zřejmě trvat déle

25.11.2009 18:35
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Pracovníci Evropské komise dnes pokračují v kontrole v sídlech energetické skupiny ČEZ (860 CZK, -0,17%) a Energetického a průmyslového holdingu (EPH), jehož spoluvlastníkem je finanční skupina J&T. ČTK to potvrdily obě společnosti. ČEZ podle své mluvčí Evy Novákové předpokládá, že kontrola bude trvat déle než několik dnů. Komise prověřuje, zda ČEZ nebo EPH nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém velkoobchodním trhu. Firmy podezření odmítají.

"Inspektoři jsou na místě, kontrola probíhá. Z obdobných kontrol více než dvacítky evropských energetik se nedá očekávat, že bude trvat jen pár dnů," řekla ČTK Nováková. "Kontrola Evropskou komisí stále probíhá, poskytujeme veškerou součinnost a vše probíhá v pokojném duchu," uvedl mluvčí EPH Martin Maňák. Holding je dceřinou společností J&T a finanční skupiny PPF.

Evropská komise prošetřuje, zda případné narušení hospodářské soutěže na českém velkoobchodním trhu s elektřinou neposílilo roli firmy ČEZ. Domnělé protiprávní jednání může zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen, uvedla v úterý komise. Obě firmy odmítají, že by se jakéhokoli protiprávního jednání účastnily.

Pokud by se podezření z porušení hospodářských pravidel potvrdilo, může Evropská komise oběma firmám udělit pokutu. Ta může dosahovat až deseti procent celkového ročního obratu firmy. Brusel nicméně upozornil, že kontrola ještě nemusí znamenat, že obě firmy skutečně pochybily

Podle dřívějších informací serveru Euro.cz začala komise vyšetřovat ČEZ a J&T na základě stížnosti společnosti Czech Coal. Skupina již dříve uvedla, že společný postup firem může prohloubit nerovnováhu na trhu výroby elektrické energie a na trhu hnědého uhlí. Czech Coal kritizovala i transakce kolem koupě společnosti International Power Opatovice finanční skupinou J&T.

Evropská komise zasahuje proti firmám, které jsou podezřelé pro narušení hospodářské soutěže, již 45 let. První takový případ se objevil v roce 1964, kdy Brusel na základě článku 81 evropských smluv zasáhl proti německému výrobci elektroniky Grundig. Ten tehdy nelegálně poskytl exkluzivní práva jednomu ze svých francouzských prodejců.

S tím, jak se evropská ekonomika zvětšovala, začalo být zřejmé, že právo, které chrání hospodářskou soutěž v EU, začíná být nedostatečné. Proto členské státy EU přijaly v roce 2003 nařízení označované "1/2003", které velmi zjednodušeně řečeno nadřazuje rozhodnutí Evropské komise závěrům národních antimonopolních úřadů.

Evropské smlouvy tak nyní zajišťují Bruselu značné pravomoci, které se týkají sledování případných viníků či zabavování jejich osobních věcí, ale třeba i nemovitostí. Tento postup upravuje článek 85 evropských smluv a na jeho základě mohli vyšetřovatelé v centrále firmy ČEZ například zabavit mobilní telefony a počítače.

Samotná výše pokuty se přitom vypočítává na základě článku 15 evropských smluv, nařízení 17/62 a článku 65 evropské smlouvy. Stanovena může být až do výše deseti procent celkového ročního obratu podniku. Pokud by se postižená společnost odmítla rozhodnutí podřídit, může jí začít každý den nabíhat penále ve výši pěti procent denního obratu.

Právo na zásah přímo ve firmách a zabavování potenciálních důkazů včetně počítačů, označované jako místní šetření, upravuje pro český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zákon o ochraně hospodářské soutěže. Podle prvního místopředsedy antimonopolního úřadu Roberta Nerudy se jedná o standardní postup, který ale nepředjímá výsledek šetření.

"V praxi ÚOHS je tedy i několik případů, kde následně nebylo zjištěno porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," řekl ČTK. To se v minulosti týkalo například šetření bank či lesnických společností.

ÚOHS provádí přibližně do pěti místních šetření ročně. V minulosti byla uskutečněna například v případě nakladatelství Albatros, který skončil udělením pokuty 313.000 korun, kartelu pekařů, u kterého ale soud pokutu 120 milionů zrušil, či Karlovarských minerálních vod (KMV), kde padla pokuta deset milionů korun.

ÚOHS také přímo ve firmách zasahoval při šetření společnosti Kofola, která nakonec dostala pokutu 13,5 milionu korun, a u výrobce outdoorového oblečení Husky, jemuž ÚOHS udělil pokutu 2,3 milionu korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m