Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rakouská CB: Banky čekají ve dvou letech odpisy špatných aktiv 10 mld. eur, u negativního scénáře až 20 miliard a pokles Tier 1 pod 6 %

Rakouská CB: Banky čekají ve dvou letech odpisy špatných aktiv 10 mld. eur, u negativního scénáře až 20 miliard a pokles Tier 1 pod 6 %

14.12.2009 12:16
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Text byl rozšířen: Rakouská centrální banka dnes zveřejnila závěry stress testů domácího bankovního sektoru. V případě naplnění standardního scénáře čeká v příštích dvou letech, že na banky dopadnou odpisy špatných aktiv v rozsahu 10 miliard eur. V případě naplnění negativního scénáře, který počítá s dvojitým recesním dnem, pak dosáhnou podle centrální banky odpisy špatných aktiv až 20 miliard eur a kapitálový ukazatel Tier1 u šesti největších bankovních institucí země by poklesl pod úroveň 6 procent v roce 2011.

Podle „mainstreemového“ vývoje celého bankovního sektoru během následujících dvou let poklesne Tier1 z aktuálních 9,2 % na přibližně 8,8 % ve druhém čtvrtletí roku 2011. U největších šesti bank pak pokles v tomto případě dosáhne půl procenta z 8,8 na 8,3 %. V případě naplnění horšího scénáře, počítajícího s druhým dnem ekonomiky, by Tier1 celého rakouského bankovního sektoru poklesl na 6,8 procenta z dosavadních 9,2 procenta, u „Big6“ by se pokles v této variantě zastavil na hodnotě 5,8 % z aktuálních 8,8 procenta.

Ve své pravidelné půlroční zprávě o finanční stabilitě rakouská centrální banka upozornila na pravděpodobnou potřebu rakouských bank ve střednědobém horizontu navýšit kapitál. „Stále pokračuje významná potřeba vytvářet rezervy na špatné úvěry jak z aktivit v Rakousku, tak zejména ve východní Evropě,“ poznamenává OECB ve zprávě. Rakouské banky patří k největším věřitelům v zemích střední a východní Evropy. „Naše stress testy ukázaly na reálnou potřebu zlepšení kapitálové vybavenosti ve střednědobém výhledu,“ píše se v analýze rakouské centrální banky. Centrální banka však zároveň zdůrazňuje, že „bankovní sektor má dostatečnou kapacitu na odolání rizikům“.

Negativní varianta stress testů pracovala s nárůstem špatných úvěrů na 8 procent v rámci Rakouska a na 16 procent ve východní Evropě v průběhu následujících dvou let při recesi trvající během roku 2010. V bankovních pobočkách ve východní Evropě scénář počítal s 20% mírou úvěrových selhání.

Rakouské banky ve třetím čtvrtletí roku zvýšily provozní zisk o 14 procent meziročně na 4,9 miliardy EUR. Obchodní výsledky jsou lepší ve východní Evropě, než na domácím trhu, a to zejména v podnikatelském segmentu. Dobré provozní výsledky dokázaly v některých oblastech vyvážit významnou část růstu rezerv na špatné úvěry. Ty se celkově zvýšily meziročně o 65 procent a dosáhly ve 3Q09 4,6 procenta, pouze u domácích aktivit pak 2,6 procenta (pro srovnání v tuzemském bankovním sektoru přibližně 5 procent). Rizikem podle centrální banky zůstává vysoký podíl úvěrů poskytnutých v zahraničních měnách.

Zajímavé porovnání nabízí srovnání odhadu podílu špatných úvěrů rakouské centrální banky pro země, kde jsou aktivní rakouské banky prostřednictvím svých poboček či akvizic se stress testy regulátora v té které zemi. Zatímco u Maďarska, Slovenska či Rumunska vycházejí odhady podílu špatných úvěrů pohledem rakouské centrální banky od výrazně po mírně horší proti závěrům domácího regulátora, v případě České republiky je závěr ČNB přísnější, než odhady, ke kterým dochází rakouská CB.

Dnes ráno rakouská vláda rozhodla o záchraně šesté největší rakouské finanční instituce, banky Hypo Alpe-Adria Bank International, do které „nalila“ 450 milionů EUR po loňské injekci ve výši 900 milionů EUR. Letošní ztráta banky má dosáhnout jednu miliardu EUR. Mimo to již dříve poskytla 4,5 miliardy EUR podpůrného financování Erste Bank, Raiffeisen Zentralbank, Bawag PSK Bank a Oesterreichische Volksbanken. V listopadu 2008 vláda od Volksbanken a Dexia SA odkoupila Kommunalkredit Austria. Jednalo se o první znárodnění finanční instituce v Rakousku od počátku krize. Ozdravěnou banku plánuje Rakousko prodat během následujících tří let za přibližně 500 milionů EUR, špatnou část nechá v neupřesněném horizontu padnout.


(Zdroj: Oesterreichische Nationalbank, Bloomberg)


Váš názor
  • dobrý test :-D
    14.12.2009 14:56

    Když předpokládají 20% úvěrových selhání na Východě a doma 8%, takže pak jim velmi překvapivě vychází, že se musí vytvářet rezervy zejména na úvěry poskytnuté na Východ. To se vezme suma úvěrů na Východ, srazí se 20% podle míry selhání splácení, a sečte se za všechny banky jako možná ztráta, to je ale studie :-( Která banka bude možným 20% selháním jak postižená a kolik bude potřebovat rezerv rozhoduje kvalita zástav a budoucí situace na trhu zástav.
    dan_tencl
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data