Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje: Klíčový polský projekt Zlota 44 developera Orco je blízko potvrzení stavebního povolení a obnovení prací

Zdroje: Klíčový polský projekt Zlota 44 developera Orco je blízko potvrzení stavebního povolení a obnovení prací

17.08.2010 15:28
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizace (18.8. v 9:26) Polské zdroje a některá tamní média referují o zprávách z kanceláře vojvody mazowieckého vojvodství, která se podle dosud oficiálně nepotvrzených informací po včerejší „bouřlivé debatě“ rozhodla vyloučit variantu o zamítnutí stavebního povolení pro klíčový polský projekt developera Orco Property Group (OPG) „Zlota 44“ a stavební povolení potvrdit. Rozhodnutí by znamenalo, že Orku padly administrativní překážky po zdlouhavém rozhodování polských soudů a může na rozestavěném projektu pokračovat. „Jsme velmi potěšeni dosavadními zprávami kolem rozhodnutí kanceláře vojvody. Pakliže je tato informace pravdivá, možnost opětovného startu naší investice Zlota 44 tím výrazně vzrostla a je to dobrá zpráva pro naše klienty a investory. Bedlivě sledujeme průběh administrativního rozhodování a očekáváme oficiální příznivé konečné rozhodnutí,“ uvedl šéf OPG Jean Francois Ott. „Pokud je informace pravdivá, věříme, že Zlota bude zdobit panorama Varšavy s počátkem fotbalového mistrovství EURO 2012,“ citují polská média zástupce polského Orka. Zdroje upozorňují, že je v zájmu reputace samotného vojvodství nezavdat prostor k pochybnostem a potvrdit své dřívější rozhodnutí. "Konečné rozhodnutí, zda Orco může bezprostředně obnovit práce na projektu Zlota 44, nebo budou vyžadovány další dokumenty, padne 3. září," uvedla mluvčí regionální vlády Varšavy Ivetta Bialy.

Dostavbu projektu Zlota 44 hodnotí jednoznačně jako pozitivní analytici KBC Securities, jelikož nedokončení projektu znamená nenávratné utopení dosud investovaných prostředků. "Prodej Zlote 44 by byl v současném stadiu pro společnost ztrátovou záležitostí. Projekt bude pravděpodobně potřebovat v určitých ohledech doladit, jako třeba uzavřít nové dohody se subdodavateli a možnými zdroji financování, i když se domníváme, že práce na stavbě budou pravděpodobně pokračovat. Když se zprávy o restartu projektu Zlota 44 začaly šířit, akcie Orka během včerejší seance výrazně přidaly," komentovali analytici KBC Securities.

Když vyplynuly na povrch další průtahy kolem projektu Zlota, šéf OPG Jean Francois Ott přicestoval do Varšavy o projektu v polovině července jednat se zástupcem vojvodství Dariuszem Piatkem, náměstkem starosty hlavního města Varšavy Jackem Wojciechowiczem se zapojením francouzského ambasadora v zemi Francois Barry Delongchampse ve snaze průtahy ukončit.

Polská média v pondělí referovala, že Orco Property Sp. které je polskou divizí OPG, informovalo polskou vládu o přípravných krocích na arbitráž o 600 milionů zlotých (cca 150 mil. EUR) proti zdržování výstavby projektu. “Upozornění neznamená, že arbitráž u mezinárodních soudů proti Polsku bude skutečně zahájena. Orco věří, že situace, která na Polsko vrhá mezinárodně špatné světlo, bude rychle vyřešena a odstraněny rozdíly mezi platnými rozhodnutími a verdikty soudu,” citovaly polské zdroje OPG a developer uvedl, očekává rychlé rozhodnutí o platnosti stavebního povolení. "Polský právní systém umožňuje soudům zneplatnit jakékoli stavební povolení na základě méně či více významného podnětu. Případy jsou předkoumávány měsíce a roky, zatímco investor čeká a ztrácí peníze při nejasných lhůtách pro rozhodnutí soudů. Odhad naší denní ztráty při nedokončení projektu je 45 tisíc zlotých (11,25 tis. eur), z toho polovina vynaložené investice a polovina ušlý zisk," uvedl k věci Jean Francois Ott.

Kladné rozhodnutí mazowieckého vojvodství by mohlo ukončit právní průtahy od loňského rozhodnutí vojvodského a následně odvolacího soudu (WSA a NSA), které nejprve zneplatnily a následně zamítly odvolání Orka ohledně platnosti stavebního povolení pro Zlotu. Rozhodnutí odvolacího soudu však bylo učiněno kvůli formálním chybám správních orgánů a nikoli kvůli nesprávnému jednání developera. Po dalších průtazích na konci června letošního roku soud věc znovu zaslal správci mazowieckého vojvodství k potvrzení platnosti stavebního povolení.

Projekt Zlota zahájilo Orco květnu roku 2008 na základě konečného stavebního povolení vydaného vojvodou mazowiecké oblasti 6. května 2008. V březnu 2009 došlo k pozastavení prací kvůli ekonomické krizi a developer ihned vstoupil do jednání s finančními partnery. Rozestavěna je třetina z celkem 52 pater 192metrové rezidenční výškové budovy, jejíž ambicí je „stát se symbolem moderní architektury ve Varšavě a posílit pozici developera na trhu střední a východní Evropy“. Obnovení stavebních prací však bylo znemožněno rozhodnutím oblastního soudu z konce července roku 2009, který rozhodl na základě stížnosti skupiny občanů o anulování stavebního povolení přesto, že toto bylo získáno v souladu se všemi právními náležitostmi a procedurami. Orco Property Group by v případě blokování dokončení projektu Zlota ve Varšavě hrozilo znehodnocení 600 milionů zlotých, sumy, ve které jsou započteny utopené náklady a ušlý zisk z případného nedokončení investice.

Akcie Orco Property Group včera na pražské burze rostly k úrovni 140 Kč/akcie a dosáhly tak v podstatě na fair value, kterou na titul vydal v rámci analýzy realitního trhu v CEE KBC Securities (více čtěte ZDE). Dnes v úvodu obchodování v Praze titul opět obchoduje u hladiny 140 Kč/akcie.

(Zdroj: Puls Byznesu, Warszaw Business Journal, CIJ, Orco Property Group)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data