Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S akciemi ECM po růstu o téměř 24 % ke 169 Kč BCPP dočasně pozastavila obchodování, žádné rozhodnutí

S akciemi ECM po růstu o téměř 24 % ke 169 Kč BCPP dočasně pozastavila obchodování, žádné rozhodnutí "dluhopisářů" zatím nepadlo

09.09.2010 14:59
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (15:50) S akciemi developera ECM bylo v pražském SPADu v souladu s burzovními pravidly pozastaveno obchodování poté, co akcie vzrostly intradenně o 23,82 procenta k úrovni 169 korun za akcii. Obchodování bylo pozastaveno také v KOBOSu. Burza jej oficiálně oznámila od 14:46 hod. a s emisí ECM (ISIN LU0259919230) se znovu obchoduje od 15:01 hod. Důvodem pozastavení byl růstu kurzu o více jak 20 %. Aktuálně titul koriguej na 160 korun za akcii, což je denní zisk 17,22 %.

Co říkají burzovní pravidla o možnosti pozastavit obchodování s konkrétním titulem?

„Pokud se aritmetický střed povoleného rozpětí odchýlí o více než 20 % od aritmetického středu, který byl stanoven při zahájení otevřené fáze a do 2 minut od okamžiku překročení se nevrátí zpět do pásma, bude vyhlášena 15 minutová přestávka. Během této přestávky není možné s příslušnou emisí uzavřít ve SPAD obchod. V případě, že se ke kotování přihlásí během této přestávky alespoň 3 tvůrci trhu, bude se povolené rozpětí po jejím uplynutí rozšiřovat o dalších 10 %, a to až do možného max. stanoveného limitu ± 50%. Přestávka bude zahájena i v případě překročení každého dalšího vyhlášeného 10% pásma.“


V Londýně se dnes schází valná hromada držitelů dluhopisů developera, na které držitele firma seznamuje s aktuální finanční a likviditní situací firmy, projednává další možní odprodeje aktiv a především hlasuje o možném požadavku na předčasné splacení dluhopisů. Šéf sekce vztahů s investory ECM Jiří Tošek potvrdil, že valná hromada probíhá, avšak k žádnému rozhodnutí zatím nedošlo. Výsledek valné hromady by měl být developerem publikován strandardní formou zápisu o jejím konání dnes večer nebo zítra ráno. Vývoj na trhu odpovídá očekávání, že k požadavku na předčasné splacení dluhopisů na valné hromadě nedojde. V případě negativního stanoviska by se v sázku mohla dostat budoucnost ECM REI na jedné straně a ztráta velmi významné části investice pro samotné držitele dluhopisů na druhé straně.

V minulém týdnu ECM realizovalo odpodej klíčového ruského projektu M5 Mall v Rjazani do rukou stávajícího minoritního podílníka v projektu, PSJ New. Ta tak projekt zcela ovládla a to za cenu 18,7 milionu eur (více v samostatné zprávě ZDE) za 78,64% podíl.

Plány vedení ECM podpořila předchozí valná hromada držitelů dluhopisů letos v květnu. Věřitele tehdy bezesporu odradil fakt, že by, v případě tlaku na předčasné splacení dluhopisů, dostali jen něco málo před 40 % své investice. V případě úspěšné restrukturalizace to má být přes 90 procent, k tomu je ale klíčovým předpokladem dokončení vybraných projektů, zejména Pankráce.

Na konci roku 2009 a letos ECM odprodala klíčové kancelářské projekty v Praze, nevyšší budovy v Česku City Tower a sousední City Empirii, stejně jako přilehlé projekty City Court a City Forum. Potenciálním terčem dalšího prodeje může být po odprodeji ruské investice v Rjazani čínský projekt v Pekingu, kde ECM REI drží bezmála 50% podíl.

ECM REI v prvním pololetí roku 2010 prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi 1,03 miliardy Kč). Ve stejném období loni měla firma ztrátu 18,6 milionu eur. Je první SPADovým titulem se zápornou úrovní kapitálu. Celkový vlastní kapitál společnosti se za šest měsíců do konce června propadl do záporných hodnot, konkrétně na -10,7 milionu eur z 30,2 milionu eur ke konci loňského roku. Za tímto vývojem podle ECM REI stojí zejména negativní výsledek hospodaření. Závazky společnosti se zvýšily zejména kvůli úrokům z vydaných dluhopisů. Celkové závazky společnosti se snížily skrze fakt, že projekty City Empiria a City Court byly prodány formou prodeje společností a tím došlo efektivně k odúčtování závazků spojených s těmito projekty.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m