Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dudley (Fed New York): Výhled na nezaměstnanost a inflaci je neakceptovatelný, Fed má jasný mandát k další stimulaci

Dudley (Fed New York): Výhled na nezaměstnanost a inflaci je neakceptovatelný, Fed má jasný mandát k další stimulaci

01.10.2010 17:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Výhled na další vývoj americké nezaměstnanosti při inflačních očekáváních dává Fedu jasnou opci k zavedení dalších stimulačních opatření. Uvedl to prezident Fedu pro oblast New Yorku William Dudley. Po včerejším vyjádření šéfa celého Fedu Bena Bernankeho, který uvedl, že v situaci, kdy se nezaměstnanost stále drží vysoko u desetiprocentní míry, má Fed povinnost pomoci americké ekonomice, je to další silný hlas předznamenávající brzké stimulační opatření Fedu. „Máme nástroje, jak podpořit ekonomiku za ospravedlnitelných nákladů. Další podpora ze strany Fedu by měla být zajištěna do té doby, dokud se výrazně nezlepší dlouhodobé výhledy jak pro nezaměstnanost tak pro inflaci,“ uvedl. Dudley je viceprezidentem FOMC amerického Fedu, který rozhoduje o nastavení měnové politiky. Jeho nejbližší zasedání je plánováno na 2. až 3. listopadu 2010 a tyto dva velmi silné hlasy (šéfa Fedu a víceprezidenta FOMC) zvyšují pravděpodobnost dalšího uvolnění měnových podmínek již na tomto zasedání. „Snížení dlouhodobých úrokových sazeb znovuobnovením odkupu vládních cenných papírů a hypotečního dluhu by měly významný dopad na podporu ekonomiky v podobě podpory cen domů, podpory cen akcií, zlepšení situace na trhu domů a refinancování hypoték a v neposlední řadě ve zlevnění kapitálu pro podniky,“ říká v křišťálově jasném vzkazu šéf newyorského Fedu Dudley.

„Za neakceptovatelný považuji stávající časový odhad návratu nezaměstnanosti i inface na hodnoty, které jsou v souladu s mandátem Fedu,“ uvedl Dudley s tím, že časový rámec nápravy je hlavní obavou Fed. Dudley neočekává, že by americká ekonomika upadla zpět do recese a ze stávajícího tempa méně jak 2% tempa růstu HDP očekává pozvolnou akceleraci. „Čím déle potrvá tato situace, kdy je americká ekonomika v kleštích ochabování a desinflačních tlaků, tím vyšší je pravděpodobnost, že tím dále bude v budoucnu k cílům Fed a blíže k reálné deflaci,“ uvedl šéf newyorského Fedu. Případné budoucí riziko růstu inflačních očekávání při zavedení odkupu aktiv může podle Dudleyho směrovat buď jasný a čitelný plán exitu skrze nástroje typu termínovaných depozit. Alternativně by mohl Fed přistoupit k explicitnímu inflačnímu cíli a následně, pokud ceny porostou příliš pomalu, přistoupit k přestřelení stanoveného cíle v budoucích letech.

FOMC amerického Fedu po zasedání 21. září uvedl, že je připraven uvolnit měnovou politiku, pokud to bude potřeba pro podporu růstu americké ekonomiky a naplnění mandátu v podobě stabilní cenové hladiny a plné zaměstnanosti. Včerejší data ministerstva obchodu potvrdila, že americká ekonomika zvolnila anualizované tempo růstu produktu ve 2Q10 na 1,7 % (po revizi z 1,6 %) proti 3,7% růstu v prvních třech měsících roku. Dnešní makrodata poskytla opět ne negativní, avšak přesto smíšený obrázek. Osobní spotřeba rostla v srpnu 0,5% tempem proti očekávaným 0,3 %, osobní výdaje pak 0,4% proti očekávaným 0,3 %. Jádrový index osobní spotřeby pak zcela v souladu s očekáváním v srpnu posílil o 0,1 % meziměsíčně a 1,4 % meziročně. Lepší než očekávaný údaj nabídl v 15:55 našeho času index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan, který v září vzrostl na 68,2 bodu z 66,6 bodů v srpnu při očekávaném jen velmi mírném růstu na 67,0 bodu. Na lepší údaj „namlsané“ investory však vzápětí vrátil ke klidu zcela inline údaj o aktivitě ve zpracovatelském sektoru, kde index ISM v září zhruba v souladu s očekáváním klesl na 54,4 bodu z 56,3 bodu v srpnu (konsensem odhadovaný pokles na 54,5 b.).

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m