Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Danske Bank: Česká koruna se v příštím půlroce dostane pod tlak kvůli nízkým sazbám a oslabí

Danske Bank: Česká koruna se v příštím půlroce dostane pod tlak kvůli nízkým sazbám a oslabí

09.12.2010 18:13

Česká koruna bude v dalších třech až šesti měsících pod tlakem investorů vzhledem k tomu, že další země regionu, jako je Maďarsko a Polsko, se zavázaly ke zvýšení úrokových sazeb. České sazby zůstanou nízko pravděpodobně relativně delší dobu, což vezme koruně sílu, uvádí investiční společnost Danske Bank.

Banka předpovídá koruně slabý rok 2011. Vzhledem k tomu, že ostatní centrální banky v regionu již vstoupily do fáze upevňování – příkladem čehož je Maďarsko, a polská centrální banka k tomu také nemá daleko – očekáváme, že česká koruna bude v krátkém období hrát čím dál větší roli nízko úročené měny v obchodech zvaných carry trades (tzv. funding currency), uvedla analytička DB Stanislava Pravdová.

Korunu označuje banka v rámci regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika) za měnu zpravidla nejméně citlivou na výkyvy v globální chuti k riziku, svůj výhled pro její oslabování zdůvodňuje souhrou tří faktorů. Prvním je politika ČNB, která se zavázala udržovat sazby na současné nízké úrovni po určitou dobu, což logicky staví korunu do pozice měny atraktivní pro financování investic. Za druhé, česká ekonomika se v příštím roce pravděpodobně opozdí za zbytkem regionu, vzhledem k výrazným fiskálním škrtům, a třetí důvod krátkodobého medvědího výhledu pro korunu vychází z technické analýzy, která žádné zisky v příštích měsících nenaznačuje, píše DB ve své zprávě „FX Top Trades 2011“. Na rozdíl od švýcarského franku, koruna není měnou, která by v časech averze k riziku nějak výrazně posilovala, podle toho se devizový trh zachová i v roce 2011, dodává banka.

Její analytici pro další půlrok doporučují nakupovat proti české koruně norskou korunu, která by podle nich měla díky vyšším úrokovým sazbám, cyklickému oživování a silným fundamentům posilovat. Tento carry trade doporučují až do úrovně kurzu 3,43 CZK/NOK (aktuálně 3,1433 CZK/NOK), investorům by měl přinést na základě denních sazeb na peněžních trzích zhruba 1,5% roční výnos.

Investoři v rámci carry trade využívají možnost půjčit si nízko úročenou měnu k investici do měny poskytující vysoké úročení. Spekulují tak, že nízko úročené měny využívané k financování investic neposílí, vysoce úročené měny, do nichž je investováno, naopak pravděpodobně neoslabí. Ve výsledku těchto obchodů pak měna využívaná k financování oslabuje.

(Zdroj: Bloomberg, Danske Bank)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data