Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ – Beneš pro HN vyčíslil náklady na solární daně a potvrdil zpoždění tendru na Temelín, Kalousek připustil nižší dividendu (+ komentář Patrie)

ČEZ – Beneš pro HN vyčíslil náklady na solární daně a potvrdil zpoždění tendru na Temelín, Kalousek připustil nižší dividendu (+ komentář Patrie)

17.12.2010 8:39, aktualizováno: 17.12. 11:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nový solární zákon ukrojí ze zisku elektrárenské společnosti ČEZ 4,6 miliardy korun. O několik miliard proto klesne i přítok peněz z energetického gigantu do státního rozpočtu. Uvádějí to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na výkonného ředitele ČEZ Daniela Beneše. Zdanění povolenek na emise oxidu uhličitého ukrojí z čistého zisku společnosti 4,2 miliardy korun, zatímco zdanění fotovoltaické elektřiny vyjde zhruba na 400 milionů.

„To je v souladu s naším odhadem, čekali náklady na solární daň a 32% darovací daň na emisní povolenky v letech 2011 a 2012 v rozmezí 4,6-4,7 miliardy korun ročně,“ komentoval zprávu Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance.

Za rok 2009 odvedla společnost, jejíž zisk se blížil 52 miliardám korun, státu na dividendách 19,8 miliardy. Letošní zisk podle deníku klesne kvůli nižším cenám elektrické energie asi na 47,5 miliardy (poslední výhled společnosti přitom čekal 46,7 miliardy korun) a napřesrok bude prý v důsledku solárního zákona jen něco přes 42 miliardy.

Společnost ČEZ v rámci dopoledne zprávu o změně výhledu dementovala. "Nadále platí naše guidance, kterou jsme zveřejnili (vlastně ji držíme celý rok): Očekávaná skutečnost roku 2010 se nemění - EBITDA na úrovni 88,7 mld. Kč, čistý zisk 46,7 mld. Kč. Guidance na rok příští zveřejníme, pravděpodobně při vyhlášení výsledků za rok 2010 na konci února příštího roku," uvedl Ladislav Kříž, mluvčí skupiny ČEZ, na dotaz Patrie Online.

Beneš pro HN opět potvrdil, že ČEZ by měl i v příštím roce dodržet obvyklý výplatní poměr dividendy v rozmezí 50 až 60 procent čistého zisku. Podle deníku ministr financí Miroslav Kalousek ještě nedávno tvrdil, že pokles dividendy z ČEZ ani při nižším zisku nepřichází v úvahu. Kalouskův resort v dozorčí radě ČEZ zastupuje Eduard Janota, který HN řekl, že "stát ty peníze potřebuje na důchodovou reformu a likvidaci starých ekologických škod". Včera však již šéf resortu financí mírný pokles dividendy připustil. "Dovedu si představit dividendu pro stát nižší o jednu až dvě miliardy korun," řekl HN Kalousek. V letošním roce stát ze zisku ČEZu za rok 2009 přišel na dividendách na 19,8 miliardy korun.

„V našem modelu předpokládáme, že ČEZ ze zisku za letošní rok vyplatí 48 korun na akcii, což by znamenalo přibližně 18 miliard korun pro státní kasu,“ uvedl Tomáš Tomčány.

Beneš nicméně uvedl, že firma musí pracovat i s variantou, že bude ministr chtít stejnou dividendu. "ČEZ má schválenou dlouhodobou dividendovou politiku 50 až 60 procent z celkového zisku. My se v posledních letech pohybujeme na 55 procentech, ale já nevím, jestli pan ministr Kalousek hovořil o tomto poměru nebo v absolutních číslech. Počítáme s tím, že 55 procent bez problému dodržíme," uvedl výkonný ředitel ČEZu na dotaz HN ohledně "stejné dividendy" očekávané ministrem financí.

Dozorčí rada ČEZu včera definitivně schválila nový harmonogram dostavby Temelína, který Beneš představil následovně: „Do příštího roku potrvá druhé kolo soutěžního dialogu, kde se budou upřesňovat technické věci s uchazeči. V druhé polovině příštího roku předložíme poptávku, v roce 2012 budeme čekat předložení nabídek, doufejme, že budou tři. A v roce 2013 bude vyhodnocení. Zhruba do konce prázdnin vybereme vítěze a do Vánoc podepíšeme smlouvu.“

Podle HN je však zatím nejisté, kolik jaderných bloků ČEZ od vítěze výběrového řízení na Temelín odebere. "Může se stát, že výkon nových Dukovan nakonec nebude potřebný. Nevíme, kolik bloků uplatníme. Zatím je soutěž na dva," citoval list Beneše. Součástí tendru je kromě výstavby dvou nových bloků Temelína také opce na budování pátého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech a dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích. "Nastala krize a propadla se poptávka po elektřině. To změnilo odhad poptávky po roce 2020, takže není nutné, aby v tomto roce elektrárna Temelín stála. Elektřina z ní nebude potřeba dříve než kolem roku 2023. Stejně tak se tento posun dotkne i Dukovan," řekl HN Beneš.

(Zdroj: HN, čtk)


Váš názor
  • Patria a ČEZ
    17.12.2010 11:58

    Článek Patrie o ČEZu je jako již delší dobu tendenčně negativní. Vůbec se nezmiňuje o pozitivech prohlášení ČEZ. Jsem přesvědčen, že na ČEZu neprodělá ani stát ani ostatní akcionáři. Jen by konečně účet na Patrii měl přestat cílevědomě srážet cenu akcií. Prodělají jen ti kdo prodají akcie pod nákupku, ti co vydrží nemohou prodělat.
    Juniper
    • Re: Patria a ČEZ
      17.12.2010 13:44

      Good luck Juniper, good luck!
      valuer
  • zdanění ČEZ
    17.12.2010 11:01

    Myslím, že se mýlíte. Stát nejen, že o nic nepřijde, ale dostane od ČEZu na úkor ostatních akcionářů více, a to prostřednictvím zdanění solární energie a prostřednictvím darovací daně z emisních povolenek. Na výnosu z těchto daní se nestátní akcionáři nebudou podílet a tak je to vlastně jejich další dodatečné zdanění, které má ovšem zakomponován prvek retroaktivity a proto se může stát předmětem žalob na stát reprezentovaný odpovědnými politiky.
    hak
  • díky rozhodnutí
    17.12.2010 9:58

    státu, nejenom, že přijde státní rozpočet o peníze, ale navíc znehodnotil i majetky lidí, co vlastní akcie čezu..Na ně asi nikdo nemyslí..Jakoby každé rozhodnutí státu v poslední době je spíš špatné, než lepší..
    ZUZKA
    • Re: díky rozhodnutí
      17.12.2010 10:07

      Jj, vždycky můžou říct, že voliči rozhodli ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data