Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý ústavní soud dal zelenou ESM s podmínkami. Fungovat má od 8. října. Euro na 1,2900 k dolaru, trhy míří výše

Německý ústavní soud dal zelenou ESM s podmínkami. Fungovat má od 8. října. Euro na 1,2900 k dolaru, trhy míří výše

12.09.2012 10:28, aktualizováno: 12.9. 16:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Německý ústavní soud v Karlsruhe vynesl klíčový verdikt nad ratifikací stálého záchranného mechanismu eurozóny ESM Německem. Soud ratifikaci povolil, stejně jako se nevyslovil proti fiskálními paktu. Stanovil si ale podmínky ohledně rozsahu příspěvku poskytnutého Německem, který nepotřebuje schválení dolní komory parlamentu. Šéf Eurogrup Juncker po rozhodnutí soudu očekává, že ESM by mohl začít fungovat 8. října 2012. Euro po verdiktu soudu zamířilo na hranici 1,2900 k americkému dolaru, což je jeho maximem za poslední čtyři měsíce. Vzápětí ustoupilo zpět k 1,2880 USD/EUR, znovu ale zpevňuje nad hranici 1,2900 až na 1,2936 USD/EUR. 

Evropské akcie vystoupaly po verdiktu nejvýše za posledních 14 měsíců. Zisky indexů se pohybují mezi 0,5 až 1 % u hlavních západoevropských indexů, od procenta výše u jižního křídla eurozóny. Na verdikt navýšením zisků zareagovala také pražská burza. PX posiluje o 0,7 %. V čele růstu stojí se ziskem 2,2 % Erste Bank, která obchoduje nad 444 Kč/akcie. Komerční banka je v 0,7% zisku.

Verdikt posunul výše také světové komoditní trhy. Ropa Brent se po něm posunula nad 116 dolarů za barel se ziskem 0,7 %, WTI s +0,5 % nad 97,5 USD/barel. Zlato spot se dostalo výše o 0,8 % nad 1745 USD/tr. unce, stříbro spot o 1,7 % nad 34 USD/tr. unce. V zisku jsou všechny hlavní energetické komodity, průmyslové i drahé kovy i většina zemědělských komodit.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR online:



Jako neodůvodněné označil německý ústavní soud v Karlsruhe námitky proti tomu, aby Německo ratifikovalo záchranný mechanismus ESM s celkovým rozsahem zdrojů 700 miliard eur. Stanovil si ale podmínky, jak musí být postupováno při uvolňování zdrojů Německa pro ESM. Pro záchranný fond to nicméně znamená, že bude moct začít fungovat.

"Soud v rámci řízení došel k závěru, že zákony, které byly posuzovány, z nejvyšší mírou pravděpodobnosti neporušují německou ústavu. Proto byly námitky odmítnuty," uvedl předseda soudu Andreas Vosskuhle. "Hospodářské a politické následky, s nimiž by mohlo být spojen výrazně opožděný vstup napadených zákonů v účinnost, se dají jen stěží spolehlivě odhadnout," zdůvodnil také rozhodnutí nejvyššího justičního orgánu v zemi jeho předseda Andreas Vosskuhle.

Německo dle verdiktu soudu musí zajistit, aby jeho závazky vůči ESM nepřekročily rozsah 190 miliard eur, dokud větší rozsah závazků nebude schválen dolní komorou německého parlamentu Bundestag. O všech rozhodnutích ohledně ESM pak musejí být informovány obě komory německého parlamentu, tedy Bundestag i Bundesrat.

Německo je poslední zemí eurozóny, která Evropský stabilizační mechanismus ještě neratifikovala. Bez přistoupení Německa nemohl ani začít pracovat. Vedení stálého záchranného fondu eurozóny (ESM) se poprvé sejde 8. října v rámci jednání ministrů financí, takzvané Euroskupiny. Řekl to dnes předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker.  "Mám v úmyslu svolat zahajovací schůzku rady ESM na okraj zasedání Euroskupiny 8. října v Lucemburku," uvedl Juncker.

Německý parlament vznik ESM stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě je ale u ústavního soudu napadli jejich odpůrci, kteří tvrdí, že tato opatření jsou v rozporu s německým ústavním pořádkem a porušují práva německého parlamentu.  Soud v Karlsruhe však dnes zamítl jejich požadavek na vydání předběžného opatření, které prezidentu Joachimu Gauckovi zakáže příslušné zákony podepsat. 


Fiskální pakt, který kromě Británie a Česka podepsaly všechny zbývající vlády EU a zavázaly se v něm dodržovat pravidlo vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů, může vstoupit v platnost po ratifikaci 12 ze 17 státy eurozóny. Zatím ho přijalo 11 zemí, ale jen sedm členů měnové unie.

Rozhodnutí německého ústavního soudu, odblokovávající ESM, je klíčové také pro program odkupu dluhopisů Evropské centrální banky. Všeobecně se totiž očekává souběžná intervence ECB na sekundárním trhu dluhopisů skrze odkupy na trhu a zásah EFSF/ESM na primárním trhu dluhopisů.

"Německo dnes znovu vyslalo do Evropy silný signál," reagovala na verdikt soudu v Karslruhe německá kancléřka Angela Merkelová. Ten podle ní otevřel cestu k fungování Evropského stabilizačního mechanismu, jak se záchranný fond nazývá, i smlouvy o rozpočtové odpovědnosti v EU. Tu podepsalo 25 unijních vlád vyjma Británie a Česka. "Je to dobrý den pro Německo a dobrý den pro Evropu," dodala kancléřka v projevu před poslanci.

Verdikt kritizovala další žalující strana, německá opoziční Levice. "To je hodina zrodu spojených dluhů evropských," prohlásil její předseda Bernd Riexinger. Podobně se vyjádřili i někteří euroskeptičtí poslanci z vládního tábora. "Z měnové unie teď bude díky společným dluhům nejprve unie garancí a nakonec nejspíš transferová unie. O souhlas s tím jsme ale občany nikdy nežádali," konstatoval vlivný křesťanský demokrat kancléřky Merkelové Wolfgang Bosbach. 

"Obecně je ten rozsudek dobrý, neboť zredukoval celkové ručení za dluhy Spolkovou republikou ze 642 miliard eur na 190 miliard," komentoval verdikt šéf mnichovského ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Připomněl tím jednu z hlavních podmínek soudu pro schválení ratifikace ESM.

Evropská komise dnes představila plán bankovní unie. Původně se počítalo s tím, že dohled nad evropskými bankami bude spuštěn již v lednu příštího roku. Dnešní návrh ale počítá s tím, že tehdy ECB zahájí dohled pouze nad bankami, které požádají o pomoc záchranný fond ESM, od července 2013 přibere systémově významné banky a teprve od ledna 2014 by měl pokrývat všech asi 6000 finančních ústavů eurozóny, včetně družstevních záložen a spořitelen, uvedl šéf EK Barroso. Návrhy Evropské komise ale nyní musí podpořit všech 27 členských zemí Evropské unie a také Evropský parlament.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, DPA, AP, čtk)


Čtěte více:

Německý poslanec zkouší oddálit rozhodnutí ústavního soudu o ESM, stěžuje si na odkupy dluhopisů ECB
10.09.2012 12:16
Německý ústavní soud ještě dnes projedná stížnost vládního poslance Pe...
Německý ústavní soud potvrdil, že verdikt k ESM a fiskálnímu paktu vyhlásí ve středu
11.09.2012 10:53
Německý ústavní soud v Karlsruhe oznámí podle plánu ve středu, zda Něm...

Váš názor
  • Takže
    12.09.2012 15:30

    bude i konkurenceschopnost a dvojitá duha ...? Výborný rozhovor s p. Robejškem k ESM a EU -- video - http://jdem.cz/v55r3 ------------------------------------------------ Nicméně, k nevyhnutelnému stejně nakonec dojde, jakkoli euronadšenci věří, že perpetuum mobile může fungovat. Jen ty důsledky budou později o dost horší
    Jaka
  • Přijde QE
    12.09.2012 10:56

    Cenou rostou, protože poroste inflace. Není to žádná výhra a konsolidace (pokud vůbec v Evropě přijde) a vytváření efektivních celokontinentálních mechanismů potrvá desítky let.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
05.04.2024
22:01Zámoří maže včerejší ztráty  
17:57Jaromír Strnad: Umělá inteligence v prostředí nejistých sazeb a dividendy pražských bank
17:01Dobrá data tentokrát trhy nezaskočila, Wall Street obrací nahoru  
16:46Akciový trh by „měl být“ mnohem klidnější
16:05Tři akcie se slušným potenciálem podle portfolio manažerky BD8 Capital Partners
15:11Příliš vysoká zaměstnanost. Trh odsouvá sázky na nižší sazby Fedu  
14:15ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:29Než otevře Wall Street: Krispy Kreme, AMD  
12:53Perly týdne: Těžké měsíce pro akcie Tesly a býk s větším rizikem
11:06Evropa padá po vzoru Ameriky. Co srazilo akcie a přinesou dnešní data zlepšení?  
10:31Jan Bureš: Maloobchod lehce za očekáváním, spotřeba dál poroste
10:09Únorový růst v tuzemském maloobchodě zpomalil na meziročních 1,6 procenta
9:03Rozbřesk: Volatilita dolarové výnosové křivky zpět na scéně a nudu na koruně ukončí příští týden?
8:48Rally na ropě, VIG s novou cílovou cenou a futures v červeném  
8:35Alphabet se chystá na svou dosud největší akvizici. Chce získat HubSpot s tržní hodnotou 35 miliard dolarů
6:53Akcie Tesla mohou po propadech růst až o 80 %, alternativou je Mercedes nebo Stellantis  
04.04.2024
22:00Nečekaná otočka na Wall Street přinesla divoký výprodej  
17:21Předpovědi počasí se v posledních desetiletích výrazně zpřesnily. Co předpovědi ekonomické?
16:25Sentiment vůči sazbám se otáčí a akcie z toho dnes těží  
13:57Konec ruské ropy v Česku na obzoru?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data