Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Trhy & finance

Novela zákona o kolektivním investování nabyla účinnosti

18.07.2011
Dne 15. července 2011 nabyla účinnosti novela zákona o kolektivním investování. Významné změny představuje nová úprava přeshraniční přeměny standardních fondů, zavedení struktury master-feeder fondů či zpřesnění úpravy pasu investiční společnosti.

Novela doplňuje a upřesňuje právní rámec pro přeshraniční splynutí a sloučení standardních fondů, včetně postupu schvalování těchto fúzí a působnosti orgánu dohledu, který je povoluje. Nově upraven je i způsob informování podílníků zúčastněných fondů, a to nejen při přeměnách fondů, ale i fondu standardního a speciálního.

Novela také zavádí tzv. strukturu master-feeder. „Feeder“ fond představuje standardní fond kolektivního investování, který investuje alespoň 85 % majetku do cenných papírů vydávaných řídícím standardním fondem nebo řídícím zahraničním standardním fondem. Naproti tomu „master“ fond je standardním fondem, do jehož cenných papírů jiný fond takto investuje. Pro představu: každý z několika feeder fondů (třeba i z různých zemí) investuje například 95 % svých aktiv do jednoho společného master fondu (který sám může sídlit opět v jiné zemi). Zákon o kolektivním investování pak upravuje jejich vzájemné vztahy.

Nová právní úprava též zjednodušuje poskytování služeb zahraničních investičních společností, především správu standardních fondů na základě notifikace i na území jiného než domovského členského státu.

Předpis rovněž transponoval novelu evropské směrnice o prospektu. Zasáhl tak do znění zákona o podnikání na kapitálovém trhu, pokud jde o povinnosti uveřejnit prospekt při nabídce cenných papírů nebo před přijetím cenných papírů k obchodování na regulovaném trhu. Mimo jiné dochází ke změnám struktury shrnutí prospektu, případně ke změně limitů v souvislosti s vývojem na kapitálových trzích. V důsledku novely tak dochází ke zúžení počtu nabídek, kterých se povinnost uveřejnit prospekt týká.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje