Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Zákony
Zápis různých druhů podílů s.r.o. do obchodního rejstříku se už prosazuje i v praxi

Zápis různých druhů podílů s.r.o. do obchodního rejstříku se už prosazuje i v praxi

21.05.2015
Rekodifikace přinesla do práva obchodních společností nejednu novinku. Jednou z nich je i možnost společníků společnosti s ručením omezeným připustit ve společenské smlouvě vznik různých druhů obchodních podílů a spojit s nimi zvláštní práva a povinnostmi. Po více než prvním roce účinnosti nových zákonů se objevují první výkladová rozhodnutí vyšších soudů. Vrchní soud v Praze se ve svém nedávném rozhodnutí vyjádřil i k zatím opomíjenému aspektu této novinky: zápisu různých druhů podílů do obchodního rejstříku.

Auditorská společnost, jejíž veřejnoprávní regulace v minulosti vyžadovala, aby minimálně 60% hlasovacích práv drželi auditoři, se v návaznosti na zmírnění tohoto požadavku na prostou většinu u Městského soudu v Praze dožadovala zápisu změny společenské smlouvy do obchodního rejstříku. Zatímco podle stávajících stanov společnosti, které vycházely ještě z obchodního zákoníku, se tento požadavek prováděl stanovenou odchylkou výše obchodního podílu (včetně hlasovacích práv) od vkladu společníka na základním kapitálu společnosti, nově se společníci rozhodli využít právě možnosti upravit ve společnosti s ručením omezeným různé druhy podílů s různými právy.

Návrh společnosti ale Městský soud v Praze zamítnul s odůvodněním, že zákon nepředvídá zápis označení druhu podílů (v daném případě „podíl auditora“ a „podíl daňového poradce“) do obchodního rejstříku. Auditorská společnost tedy podala u Vrchního soudu v Praze odvolání, v němž argumentovala, že její žádost plně koresponduje s ustanoveními zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a že zápis označení druhu jednotlivých podílů do obchodního rejstříku je jenom logický, když pro splnění jejích veřejnoprávních povinností je vyžadován právě výpis z tohoto rejstříku.

Vrchní soud v Praze jako soud odvolací se v tomto bodě s posouzením soudu prvního stupně neztotožnil. Podle odvolacího soudu totiž platí, že pokud společenská smlouva pojmenuje různé druhy obchodních podílů, což žádné ustanovení zákona o obchodních korporacích nezakazuje, a určí, jaká práva a povinnosti jsou s těmito druhy podílů spojená, jsou pak tyto údaje zapisovanými skutečnostmi ve smyslu zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. Tento zákon také stanoví, že se u společnosti s ručením omezeným zapisuje druh podílů a popis práv a povinností s nimi spojených. Odvolací soud tento názor opřel o princip, na kterém je postaven celý zákon o obchodních korporacích a potažmo i zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, podle kterého pakliže zákon nemá kogentní ustanovení, která by uvedené přímo zakazovala či ukládala jinou povinnost, je zápis označení druhů obchodního podílu do obchodního rejstříku, pokud nejde o základní podíl, možný tak, jak si je navrhovatel ve společenské smlouvě pojmenoval.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje