Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Černá ekonomika v Evropě se rozpíná. Na truc daním i regulaci

Černá ekonomika v Evropě se rozpíná. Na truc daním i regulaci

05.06.2013 17:33
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Nové a nové daně, vyšší daně, rostoucí regulace trhu práce, nedůvěra ve vlády a odvod financí v jejich prospěch. Nová panevropská studie univerzit ukazuje, jak v Evropě narůstá černý trh do miliard eur. Živí prý pracovní sílu šesti Českých republik a na jihu představuje až třetinu ekonomik.

Na růst černého trhu v Evropě se podívala studie britského think tanku Institute of Economic Affairs (IEA) se zapojením řady evropských univerzit. Evropská stínová ekonomika podle studie zaměstnává zhruba 30 milionů lidí v rámci zemí Evropské unie a na jihu – tedy v Itálii, Španělsku či Řecku, generuje pětinu národního příjmu a mezi 20 až 30 procenty objemu HDP. U severských zemí to prý je 14 %, Velká Británie je studií „vykreslována“ s pouze 10 %.

Podle šéfů studie, kterými byli profesor ekonomie rakouské Keplerovy univerzity Friedrich Schneider a profesor Univerzity v Sheffieldu ve Velké Británii Colin Williams za rozpukem černého trhu stojí zejména růst daní a ztráta důvěry ve stát. „Vysoké úrovně vládních výdajů na straně jedné a zatěžování stále vyššími daněmi na straně druhé přiměly jak jednolivce tak firmy k ilegálnímu zaměstnávání. Rozvířily nebezpečnou spirálu,“ uvádějí Schneider a Williams. Dodávají, že s tím, jak roste zapojení do stínové ekonomiky, klesá výběr daní, což vede k dalšímu tlaku ze strany státu a dalšímu růstu černého trhu. Co s tím, je nasnadě. „Kombinace snížení daní, důsledného výběru daní, podpory podnikání a tím útlumu černého trhu,“ říkají autoři.

Stínová ekonomika dle nich začíná u drobností, jako jsou hlídání a výpomoc v rodinách či drobné služby, pokračuje údržbou a stavebními pracemi od drobnějších až po velké a nekonče rozsáhlými černými trhy alkoholu, cigaret či paliv, říká za IEA Philip Booth. „I ve Švýcarsku, na které je pohlíženo téměř jako na křišťálově čistou ekonomiku, je podíl té černé kolem 8 procent národního příjmu,“ uvedl. Samostatná dánská studie pak například uvedla, že zhruba polovina Dánů si na některé činnosti objednává neoficiální práci, opět zejména ve stavebnictví a také polovina ze zaměstnanců v zemi má se zaměstnáváním v šedé či černé ekonomice zkušenosti.

Autoři studie přiznávají, že je velmi složité dobrat se mozaiky dat, které obraz černého trhu složí, ten je tak nejspíše ještě (mnohem?) rozsáhlejší. 10 % britského HDP je zhruba 150 miliard liber a dle autorů studie dostatečně dobrým důvodem „něco dělat“. Zejména zjednodušit legální zaměstnání a snížit zdanění práce. „To jsou vedoucí motory černého pracovního trhu,“ opakuje Booth.

Varování v Evropské unii stále více narůstá například směrem ke Francii. Bez zajímavosti není nedávná statistika, podle které přes 8 tisíc francouzských domácností loni na daních kvůli výjimečné milionářské majetkové dani zaplatilo více než 100 % svých příjmů. Hollandeova vláda se přesto nevzdává myšlenky dalšího významného zdanění jejich příjmů.

Zůstaneme-li na domácím trhu, varovná čísla o rozsahu černé distribuce přinášejí o cigaretovém trhu Philip Morris ČR či u paliv Unipetrol. Finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v nedávném online rozhovoru na Patria.cz uvedla, že nezákonný obchod v rámci EU narostl u cigaret loni na více než 11 % celkového trhu. „To představuje pro členské státy daňové ztráty cca 12,5 miliardy eur. V ČR se objem nelegálního obchodu pohybuje pod touto hodnotou. To mimo jiné přičítáme postupnému a předvídatelnému zvyšování spotřebních daní a důsledné činnosti celní správy v posledních letech,“ uvedla Juríková. Pokud jde o charakter černého trhu, převažují podle ní značkové cigarety pašované ze států mimo EU. Za hlavní faktor růstu nelegálního obchodu označila právě tempo a míru růstu spotřebních daní.

O obrovském nárůstu šedé zóny v České republice v posledních devíti měsících v tomto týdnu promluvil také šéf Unipetrolu Świtajewski. "V této oblasti velmi úzce spolupracujeme s finanční správou a snažíme se společně bojovat proti daňovým podvodům," řekl. Ocenil, že poslanci v květnu schválili zákon, který zpřísňuje podmínky pro obchodování s pohonnými hmotami a zavádí pro obchodníky nové povinnosti, včetně složení kauce 20 mil. . Proti tomu ale logicky vystupují menší hráči na trhu. Świtajewski tvrdí, že opatření pomůže státu zlepšit výběr DPH i čeká kladný dopad na hospodaření Unipetrolu v řádu desítek až stovek milionů korun.

(Zdroj: Institute of Economic Affairs, CNBC, Philip Morris ČR, Unipetrol)


Čtěte více:

Kalousek chystá další kroky proti černému trhu. Po alkoholu plánuje omezit i pohonné hmoty, chce udílet licence
24.09.2012 11:50
Ministerstvo financí plánuje omezit černý trh i v dalších branžích. So...
Šéf PKN Orlen: Českou investici ničí černý trh; příští rok možná dividenda
10.10.2012 8:38
Největší středoevropská firma, polský PKN Orlen, nechce rozšiřovat v Č...
Zdanění nejbohatších z pera francouzské levice loni připravilo tisíce domácností o více, než vydělaly
20.05.2013 12:17
Přes 8 tisíc francouzských domácností loni na daních kvůli výjimečné m...
Šéfka financí Philip Morris ČR na Patria.cz: Devítina trhu EU je černá, desetinu produktů ohrožují zákazy
21.05.2013 18:17
Dosud jsme vypláceli téměř 100 procent čistého zisku běžného roku s vý...
Šéf Unipetrolu: Poškozují nás daňové podvody a platby na obnovitelné zdroje
03.06.2013 8:57
Daňové podvody, které poškozují trh s pohonnými hmotami, a vysoké popl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m