Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Abenomika je poslední šancí předluženého Japonska. Ztroskotání by mohlo otřást celým světem

Abenomika je poslední šancí předluženého Japonska. Ztroskotání by mohlo otřást celým světem

30.07.2013 6:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Po dvě desetiletí význam Japonska pro světovou ekonomiku klesal. Země uvízla ve spirále klesajících cen, rostoucího zadlužení a ztráty exportní konkurenceschopnosti. Nikterak pěkná podívaná, ale pro zahraničí nijak osudová. To se teď mění.

Vláda Šinzó Abeho se pustila do riskantní hry, při níž se s pomocí kombinace fiskální a monetární stimulace a strukturálních reforem snaží uniknout z deflace a znovunastartovat ochabující hospodářství.

Pokud Abe se svou strategií, která dostala přezdívku Abenomika, uspěje, mohla by třetí největší ekonomika světa po letech znovu zazářit a stát se tahounem globálního růstu v časech stagnující Evropy a zpomalující Číny. Jestliže ale Abeho plán selže, obrovská hora japonského dluhu by zemi mohla potopit a následná finanční tsunami pak zasáhnout zbytek světa.

„Určitě to má potenciál velkého šoku,“ tvrdí o japonském pokusu ekonom Michael Manetta z konzultantské firmy Roubini Global Economics. Dopad na chování kapitálových trhů srovnává s krachem velké americké banky Lehman Brothers, který odstartoval ostrou fázi finanční krize.

Abenomika zatím vykazuje slušné výsledky. Díky poklesu hodnoty jenu roste export a sním i zisky předních japonských korporací. Podporu stimulačním opatřením, která zahrnují rozsáhlé nákupy dluhopisů a akcií ze strany centrální banky, vyjádřil Mezinárodní měnový fond (MMF). Jeho hlavní zástupce v Japonsku Jerry Shiff prohlásil, že oživení japonského růstu by „pro světovou ekonomiku bylo jasným přínosem.“

Spolu s nadějemi ale rostou i obavy z toho, že velký experiment ztroskotá, nebo že se vládě a centrální bance vymkne z rukou. Takovou událost MMF nedávno zařadil jako jedno z hlavních rizik pro světovou ekonomiku.

Ústředním bodem katastrofického scénáře je japonský veřejný dluh, který na úrovni 2,5násobku HDP země vysoce převyšuje dluhovou pozici jakékoli jiné rozvinuté ekonomiky. Investoři, z drtivé většiny domácí banky a penzijní fondy, zatím vládě půjčují za extrémně nízký úrok, čímž jí umožňují držet náklady dluhové služby v přijatelných mezích. Veřejné zadlužení je ale ve své podstatě sázka na budoucí hospodářský růst. Věřitel počítá s tím, že dlužník zapůjčené peníze někdy v budoucnu vydělá (vybere na daních) a vrátí. Pokud by se trvalý růst v japonském případě nedostavil, věřitelé by mohli začít pochybovat o schopnosti vlády dostát svým závazkům.

„Existuje riziko, že investoři se začnou obávat udržitelnosti dluhové pozice a začnou požadovat vyšší úrok,“ napsal hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard v nedávno vydané zprávě s tím, že by pak pro Japonsko skutečně bylo obtížné řádně splácet.

Ve snaze odvrátit bankrot by vláda mohla tlačit centrální banku na další a další nákupy státních dluhopisů, což by mohlo vyvolat hyperinflaci. Následný propad životní úrovně, bankovní krize a prudký růst úrokových sazeb by otřásly celým regionem a dolehly i na vzdálenější země.

Před dnem dluhového zúčtování varují ekonomové Japonce už dlouho. Investoři zatím projevují trpělivost. Z velké části proto, že jde z 95 % o japonské subjekty, kterým více méně nezbývá než dluhopisy nakupovat. V nějakém bodě v budoucnu ale budou muset ke slovu přijít mnohem vybíravější zahraniční věřitelé, hlavně proto, že úspory stárnoucích Japonců už nebudou na nasycení trhu stačit.

Vlivní japonští ekonomové Takatoshi Ito a Takeo Hoshi minulý rok vydali paper, podle něhož saturace nastane do sedmi až deseti let, pokud se proti ní nic nepodnikne. Investoři budou pravděpodobně událost očekávat, takže krizi uspíší.

Abe zatím navrhl zvýšit spotřební daň ve dvou krocích na 10 %. Dodatečné příjmy pomohou, ale samy o sobě dluh nestabilizují. K tomu je třeba zvýšit dlouhodobé tempo růstu ekonomiky. Za tímto účelem došlo k expanzi měnové politiky, začíná se s uvolněním fiskální politiky a také s opatrnými strukturálními změnami. MMF od Japonska očekává mnohem radikálnější opatření než ta dosud ohlášená. Zmiňuje například větší zařazení žen do pracovního procesu či deregulaci služeb a zemědělského sektoru.

Plány na strukturální změny má Abe oznámit letos na podzim. Pokud jeho vláda před reformami uhne, fiskální a monetární stimulace pouze zvýší horu státního dluhu. Abenomika tak představuje nejlepší – a pravděpodobně poslední – šanci Japonska vyhnout se dluhové krizi, která by zasáhla celý svět. 

 
(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Čtěte více:

Japonská vláda schválila Abeho plán ekonomických reforem
14.06.2013 13:49
Japonská vláda dnes schválila plán ekonomických reforem, které v minul...
Japonská centrální banka hlásí poprvé za 2,5 roku oživení, měnová politika beze změny
11.07.2013 8:17
Japonská centrální banka po svém dvoudenním zasedání ponechala měnovou...
Bod pro abenomiku - japonská vládní koalice ovládla i horní komoru parlamentu
22.07.2013 10:55
Vládní koalice premiéra Šinzó Abeho posílila v nedělních volbách výraz...
Japonská vláda potřetí v řadě zlepšila hodnocení ekonomiky, deflace prý polevuje
23.07.2013 8:38
Japonská vláda dnes ve své pravidelné měsíční zprávě potřetí za sebou ...

Váš názor
  • Abenomika
    30.07.2013 8:53

    Abenomika na 100 % zkrachuje. Japonsko je přestárlá vymírající země plná penzistů, která chce nastartovat silný růst ??? Velikost pracovní síly tam může už jenom ubývat a další a další hory penzistů už budou jenom méně a méně utrácet v obchodech, než v dobách kdy ještě pracovali ! Je to stejné jako u nás, když průměrný Čech pracuje tak, vydělá a také někde utratí 20 000 Kč čistého, když přijde do penze, tak má na měsíc už jen 10 000 Kč a něco má naspořeno, takže utrácí řekněme 13 000 Kč měsíčně. Těch zhruba 7000 Kč měsíčně na každého jednoho nového penzistu však chybí. Přitom právě na růstu maloobchodního obratu je založeno HDP všech vyspělých států !!, v USA ze 75 %.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů