Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Omezí Fed příští týden QE? Vizionář Bullard opatrný, Fisher vzývá konec nejlevnějších peněz v historii

Omezí Fed příští týden QE? Vizionář Bullard opatrný, Fisher vzývá konec nejlevnějších peněz v historii

09.12.2013 20:48, aktualizováno: 9.12. 21:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Prezident Fedu v St. Louis a hlasující člen měnového výboru FOMC amerického Fedu James Bullard vidí šanci na omezení programu kvantitativního uvolňování QE již v prosinci s pozvolným zlepšováním na trhu práce. Naplní-li se, pak by ale omezení QE dle něj mělo být malé s ohledem na nízkou inflaci. Šéf Fedu v Dallasu Fisher je podstatně razantnější, když hovoří o „bláznech, nevyužívajících nejlevnější peníze v historii“ a žádá nejrychlejší možné omezení QE kvůli nákladům současného rozsahu odkupů, které převyšují chtěné benefity. Euro obchoduje k americkému dolaru na novém denním maximu 1,3745 USD/EUR.

„Drobné omezení QE by mohlo být reflexí zlepšení na trhu práce, ale zároveň možností k podrobnému sledování inflace v průběhu první poloviny roku 2014,“ uvedl Bullard, který je dlouhodobým zastáncem a podporovatelem QE. Dvoudenní zasedání FOMC se uskuteční 17. až 18. prosince. Průzkum Bloomberg z 6. prosince ukázal, že podle 34 % oslovených ekonomů se Fed přikloní k prosincovému omezení QE místo vyčkávání na leden či únor. O měsíc dříve se k prosincovému zásahu přiklánělo pouze 17 procent oslovených ekonomů, což je odrazem příznivých příchozích dat.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):


„Pokud bychom měli vycházet pouze z trhu práce, pravděpodobnost omezení odkupů aktiv se zvýšila,“ potvrdil Bullard. Data z minulého týdne ukázala na lepší tvorbu pracovních míst a míra nezaměstnanosti nečekaně klesla na 7 %, pětileté dno. FOMC nicméně stanovil, že pro změnu QE chce vidět „podstatné“ zlepšení trhu práce.

Bullard – jako jasný inflační jestřáb, který je respektován investory, protože jeho slova v minulosti nezřídka předcházela skutečný posun měnové politiky daným směrem – nevidí „šířeji akceptovaný“ názor, proč se inflace vyvíjí tak nízko přes mimořádně uvolněnou měnovou politiku Fedu. Potvrdil tím své obavy odtud plynoucí. Fedem preferovaný ukazatel, kterým je spotřebitelská inflace, za 12 měsíců do října tohoto roku vykázal pouze 0,7% růst.

Bullard v roce 2010 publikoval studii „Seven Faces of the Peril“, která požadovala po Fedu odvrácení deflace odkupy vládních poukázek. Do Fedu v St. Louis přišel v roce 1990, v roce 2008 se postavil do jeho čela.

Diskusi nad omezením QE na prosincovém jednání FOMC předpokládá také Jeffrey Lacker, předseda regionálního Fedu v Richmondu. Lacker nicméně bude teprve v příštím roce zastupujícím a v roce 2015 řádným členem FOMC, jak vyplývá z rotačního principu obsazení měnového výboru. Jeho postoj ke QE je opačný vůči Bullardovi. Více stimulace skrze QE dle něj pouze zvyšuje rizika pro celkový „exit“ ze superuvolněné politiky Fedu a kladné efekty má jen omezené a přechodné. „Růst je tažen růstem populace a produktivity,“ poznamenal. Ohledně vývoje ekonomiky Lacker uvedl, že zůstává optimistou přes očekávání letos zhruba 2% růstu a v příštím roce růstu jen mírně nad 2 %. Lacker zamířil na americké zadlužení a nastupující nové regulace a uvedl, že není překvapením, že spotřebitelé mají tendenci spíše budovat úspory a firmy se stále zdráhají najímat nové zaměstnance. „Firmám je rovněž při jejich investičních úvahách jasné, že dnešní rozpočtová politika americké vlády není dlouhodobě udržitelná,“ uvedl Lacker. Prostor pro růst vidí šéf Fedu v Richmondu u investic do rezidenčních realit, ale s „okrajovým dopadem do ekonomického výhledu“.

Jsou-li slova Lackera směrem omezení QE opatrná, Richard Fisher, prezident Fedu v Dallasu, se do „laxnosti firem, nevyužívajících prostředí, které jim navodil Fed“, navezl plnou silou. Fisher je letos zastupujícím členem FOMC, příští rok hlasujícím členem měnového výboru Fedu.

„Fed učinil peníze nejlevnější a nejdostupnější v americké historii a to nebude trvat navěky. Bylo by bláznivé se této příležitosti nechopit,“ směroval Fisher svůj vzkaz firmám. „Stávající objem měsíčních odkupů aktiv skrze UST a MBS přináší náklady, které převyšují cílené benefity. QE musíme začít omezovat, jakmile to bude možné,“ uvedl Fisher. „Tapering musí být proveden v kontextu jasně definovaných a kalendářem stanovených kroků postupného omezování odkupů až na nulu. Musíme zastavit distorze trhu, plynoucí z odkupů dluhopisů a nafukující se bilance. Osobně bych se cítil příjemněji, kdybychom co nejdříve ustoupili ze zasahování do normálního stanovování cen na finančním trhu,“ uvedl Fisher.

QE šéf Fedu v Dallasu z několika dalších úhlů odsuzuje. „Levné peníze selhaly ve snaze o snížení nezaměstnanosti či zlepšení kvality pracovních míst. Ceny domů se blíží úrovním, které mohou ohrozit dostupnost na mnoha trzích. Nevidím potřebu prodlužování superuvolněné měnové politiky ve snaze přivést střednědobá inflační očekávání blíže k cíli ani smysl jejich zvyšování pro oživení tvorby pracovních míst či zvýšení výdajů. Takové kroky pouze rozboří zvolna se zlepšující důvěru,“ varoval Fisher.

Fisher dále uvedl, že americké firmy jsou na tom na provozní úrovni a také po stránce finanční vybavenosti nejlépe za poslední čtyři dekády, ale věnují pozornost nevyřešeným otázkám, ležícím mimo měnovou politiku. Také on se opřel do americké fiskální politiky a regulací, zvyšujících nejistotu. „Je v nejlepším případě nejistá a v tom horším zjevně kontraproduktivní,“ uvedl Fisher, který patří k silným vnitřním kritikům postupu Fedu, zejména v otázce QE. 

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Reuters)


Čtěte více:

Huszar: Řídil jsem QE. Kvůli frustraci z toho, jak funguje, jsem musel odejít.
14.11.2013 19:29
Mohu pouze říci, že mě to mrzí. Jako bývalý zaměstnanec Fedu jsem byl ...
Fiskální fiasko v USA je velkou hrozbou pro trhy v roce 2014, říká Nomura
19.11.2013 12:21
Investoři si před měsícem oddechli, když republikáni a demokraté ukonč...
Je tu QE jen kvůli Wall Street?
20.11.2013 18:54
Vykreslovat jakýkoliv sociálně-ekonomický problém v černobílých barvác...
Fed překvapil a trhy poslal níž: Brzké omezení QE možné se silnými daty
20.11.2013 20:45
Americké akciové indexy smazaly zisky a euro prohloubilo propad k dol...
Lockhart: Měnová politika Fedu zůstane uvolněná ještě roky. Nástroje se ale mohou měnit
22.11.2013 14:23
K utažení šroubů měnové politiky dojde teprve tehdy, až bude připraven...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data