Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Monetární exit je možná blízko, inflační jestřábi by o něm ale rozhodovat neměli

Krugman: Monetární exit je možná blízko, inflační jestřábi by o něm ale rozhodovat neměli

29.08.2014 10:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle The Times panuje ve Fedu rozkol: „Stále hlasitější minorita chce, aby centrální banka provedla rychlejší exit“ ze své uvolněné politiky, která zvyšuje inflační riziko. Na tom může něco být, ale měli byste vědět jedno: Tato „hlasitá minorita“ už před růstem inflace varuje v podstatě bez přerušení posledních šest let. Jde o skutečnou posedlost. The Times zmiňuje Charlese Plossera z Philadelphia Fed, který nyní skutečně varuje před inflačními riziky. Problém spočívá v tom, že tak činil v roce 2008, 2009 a také v letech 2010, 2011, 2012 a 2013. Pokaždé se mýlil, ale to mu nebrání v tom, aby pokračoval.

Plosserův případ není ojedinělý. S několika málo výjimkami před inflací nadále varují všichni ti, kteří tak činili už před lety. Jedinou významnou výjimkou, na kterou jsem schopen přijít, je Narayana Kocherlakota z Minneapolis Fed. Je jasné, že všichni, kteří se pohybují na poli ekonomie, se někdy ve svých predikcích zmýlili. Platí to i o mně. Pokud se to někomu nestalo, je to proto, že se držel příliš při zdi. Inflační jestřábi ale nejeví žádnou známku poučení se z vlastních chyb. Kde je nějaká sebereflexe a snaha pochopit, kde udělali chybu?

Jestřábi a jejich motivace

Když vidíte někoho, jak se zuby nehty drží svých názorů přesto, že všechny důkazy ukazují opak, musíte pochybovat o tom, jaká je jeho motivace. Co tedy vede inflační jestřáby k tomu, že neustále křičí: „Inflace!“ Pokud se nějaký ekonomický mýtus drží dlouho při životě, je to obvykle kvůli politickým důvodům. Konkrétně kvůli zájmům nějaké skupiny. Nemáme moc důkazů o tom, že snižování daní bohatým podporuje ekonomiku. Ale není žádným tajemstvím, proč vedoucí republikáni toto snižování neustále prosazují. Zrovna tak se hrozby fiskální krize stále používají pro destrukci systému sociální podpory.

Na první pohled se varování před inflací v ekonomice, která se navíc nachází v depresi, jeví jako něco rozdílného. Zájmy některých skupin tu nejsou tak jasně patrné. Ano, nízké sazby znamenají nízké dlouhodobé výnosy pro držitele dluhopisů, kteří jsou obecně bohatí. Pro ty samé investory ale znamenají velké krátkodobé zisky. Dopad na majetek těch nejbohatších tak není jasně dán, přesto ale požadavky na utaženou monetární politiku bez ohledu na vysokou nezaměstnanost přicházejí vždy od pravice.

Konec uvolněné politiky

Friedrich Hayek před 80 lety varoval předtím, aby Velkou depresi zmírňovalo vytváření „umělé poptávky“. Před třemi lety Paul Ryan obvinil Bena Bernankeho, že jeho cílem je znehodnocení dolaru. Posedlost inflací souvisí s konzervativní politikou stejně jako požadavky na nižší zdanění kapitálových zisků. Není moc jasné proč, ale ústředním bodem všeho je víra, že od vládního sektoru nemůže přijít nic dobrého. Republikáni pak nejsou schopni přijmout ani to, že Fed by byl výjimkou.

Tím se dostáváme k tomu, kdy by měl Fed svou uvolněnou politiku ukončit. I monetární hrdličky jako Janet Yellen uznávají, že přijde čas, kdy bude třeba dát nohu z plynu. Možná, že ten moment není tak vzdálený. Nezaměstnanost prudce klesla, mzdy ale nerostou a inflace leží stále nízko. Těch, kteří už roky před inflací varují, bychom se ale na načasování exitu ptát neměli. Nejenže se opakovaně mýlí, ale dávají najevo, že politika je to nejdůležitější. Měli bychom jim uctivě naslouchat, protože dobré vychování je vždy předností. A pak bychom je měli ignorovat.

Autorem je Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes




Čtěte více:

Krugman uklidňuje obavy z předražených trhů
16.07.2014 7:10
Keynesiánské vidění monetární politiky je následující: Pokud centráln...
Krugman o dluhové apokalypse v USA
25.07.2014 18:00
Během uplynulých pěti let se zdálo, že největší problém USA představuj...
Krugman: Nabídkové a libertariánské fantazie
15.08.2014 18:00
Jednou z nejdůležitějších a zároveň nejvíce deprimujících věcí týkajíc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data