Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
5 elementárních informací, bez kterých se neobejde žádný investor

5 elementárních informací, bez kterých se neobejde žádný investor

17.09.2014 11:11
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Statistiky ukazují smutný obraz. Nedávný průzkum zadaný FED v USA zjistil, že 31% respondentů nemá žádné penzijní úspory nebo penzi, včetně 19% ve věkové kategorie 55 až 64 let, a 25% respondentů neví, jak budou platit své výdaje v důchodu. Výsledkem je, že nepříjemně velký počet důchodců se spoléhá na příjem ze sociálního zabezpečení jako jejich primárního zdroje prostředků, i když systém byl v USA navržen tak, aby jen to komerční doplňoval.

Nejvíce efektivním způsobem, jak prolomit tento řetězec nepřipravenosti je investovat - a je důležité dodat, že se ziskem. S ohledem na tuto skutečnost jsme sestavili seznam pěti věcí, které by všichni investoři měli vědět, aby zvýšili své šance na úspěch na trhu.

1. Jsme naprogramováni k selhání
To se může zdát jako deprimující způsob, jak začít seznamu o tom, jak investovat, ale drtivá většina z nás je tak biologicky navržena. Ale uvědomění si toho faktu je velmi důležité, pokud se tomu chceme vyhnout.

Problém je v tom, že děláme investiční rozhodnutí založená na tom, jak se cítíme, spíše než na tom, co víme, vysvětluje Carl Richards v publikaci The Behavior Gap: Simple Ways to Stop Doing Dumb Things With Money.

Když máme pocit, jako by věci šly skvěle, dostaneme se na vrchol chamtivosti a nalijeme peníze do trhů. Pak, když se to zase otočí k horšímu, strach nás podněcuje, abychom prodali. Je to klasický případ nakupování vysoko a prodeji nízko. Je to přesně tento důvod proč Warren Buffett prosí investory, aby byli "chamtivý, když ostatní mají strach, a měli strach, když ostatní jsou chamtivý."

2. Jen málo z nás bude „bít“ trh
Vzhledem k tomu, co jste četli, asi pravděpodobně nebudete překvapeni, když většina investorů má nižší výkonnost než trh.

Podle studie výnosů investorů vedených Dalbar, se sídlem v Bostonu, je průměrný výnos investora investujícího do akciových fondů 5,02% ročně od roku 1993. Například S&P500 mělo roční výkon v průměru 9,22%.

Největší ztráty vznikají po poklesu trhů. Investoři mají tendenci prodat poté, co zažívají ztráty a začínají investovat až poté, co trhy obnoví svou hodnotu. Zničující výsledek tohoto jednání je účast na výprodejích a neúčast na vývoji trhu během vzestupu. Statistika toku peněz do a ven z akciového trhu potvrzuje tento bod.

Podle údajů shromážděných podle Investment Company Institute peníze v posledním desetiletí nejvíce tekly do akcií na vrcholu trhu v roce 2000, 2004-06 a 2013. Mezitím se toky obrátily poté, co se ceny akcií dotkly dna v roce 2002 a 2008.

3. Obchodování s akciemi je ztrátové
Individuální investoři, kteří mají akcie zaplatí obrovskou pokutu za chování se jako aktivní obchodník. Z 66 465 domácností v USA s účty u diskontních brokerů během 1991-1996, které obchodovaly nejvíce, získaly roční výnos 11,4 %, zatímco trh měl výkon 17,9 %.

Jedním z důvodů je naše záliba pro nákup vysoko a prodej nízko. A dalším důvodem je, že obchodování vytváří transakční náklady v podobě provizí a daní ze zisku. Proto jsou aktivnější investoři v převrstvování portfolia méně výkonní. Časté převrstvování stojí peníze.

Kdysi dávno nám dal sir Isaac Newton tři zákony pohybu, které byly dílem génia. Ale sir Isaac neměl talent na investice - ztratil kopu peněz v South Sea bublině, jak vysvětlil později: "Mohu spočítat pohyb hvězd, ale ne šílenství mužů." Pokud by nebyl traumatizován touto ztrátou, sir Isaac by mohl objevit i čtvrtý zákon pohybu: Pro nás investory všechny – „Výnosy klesají, jak se pohyb zvyšuje.“


4. Dejte si pozor na odborníky

Pokud se díváte na CNBC nebo Bloomberg, bezpochyby narazíte na nespočet odborníků, kteří nabízejí předpovědi o tom, kterým směrem se trh vydá. Bohužel, realita je taková, že nikdo neví, a pak je nejlepší ignorovat kohokoliv, kdo tvrdí, že to ví.

To platí i o těch nejznámějších lidech z celého světa, kteří jsou bráni jako skvělí prognostici:

V roce 1929, Irving Fisher, mnohými považován za "největší ekonoma USA všech dob" tvrdil, že akciový trh dosáhl "trvale určité úrovně." Pak následoval Crash v roce 1929.
V roce 1979, BusinessWeek publikoval článek s názvem "Smrt akcií", kde došel k závěru, že americká ekonomika má pravděpodobně považovat smrt akcií jako téměř trvalý stav. "Akciový trh brzy vyrazil na 20-letý býčí výlet, který vyvrcholil když S&P 500 narostlo 14-krát.



5. Čas je klíč
Po přečtení toho všeho by se dalo uzavřít, že investice do akcií je pro blázna. Ale to by byla chyba. Pravdou je, že skutečné investování je lukrativní a užitečná činnosti. Musí se to dělat správným způsobem s využitím toho, co Morgan Housel nazývá vaše "last remaining edge on Wall Street". Je to čas - to znamená váš investiční horizont.

Jak sám říká: Největšímu riziku investoři čelí, přichází-li o peníze mezi „teď“ a „vždy, když ty peníze potřebují“ (odchod do důchodu, škola, atd).

Pro ilustraci tohoto bodu, Morgan sestavil následující tabulku, která je založena na výkonnosti indexu S&P500 od roku 1871 do 2012. Na základě této analýzy pravděpodobnost ztráty peněz na trhu klesne na nulu, jakmile držba akcií dosáhne periody 20 let. Dlouhá doba držby vyhladí krátkodobé iracionální výkyvy na trhu.

housel

Na závěr, pokud není nic, co byste si z tohoto seznamu mohli odnést, nechte to být. Ale vězte, že strategie „Buy-and-hold“ není mrtvá. Je to strategie nejúspěšnějších světových investorů. A není žádný důvod se domnívat, že to nebude fungovat i pro vás.

Zdroj: The Motley Fool


Čtěte více:

11 společností s raketovým prospektem růstu, o které investoři nestojí
16.09.2014 12:39
Není ničím neobvyklým, když akcie společností, které nejsou schopny vy...
Alibaba je IPO Nr. 1 tohoto týdne, neskrývá se v jejím stínu něco neméně zajímavého?
16.09.2014 13:40
Minulý týden jsme měli možnost sledovat dvě premiéry – společnosti ReW...
Kruh se uzavírá, Ukrajina ratifikovala přístupovou smlouvu s EU
16.09.2014 16:09
Ukrajinský parlament dnes ratifikoval přístupovou smlouvu s Evropskou ...

Váš názor
  • Ta
    18.09.2014 11:46

    strategie má jako všechny opět pouze jedinou chybu musíte 'buy' ty akcie které má cenu 'hold'. Nesmí ztratit hodnotu za těch 20 let a musí být stále na trhu. Což rozhodně nejsou všechny. Tím nechci říct, že je špatná, taky mám pár akcií u kterých si myslím, že to má cenu.
    pulec
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data