Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak moc ještě trhy klesnou?

Jak moc ještě trhy klesnou?

17.10.2014 16:08

Pesimista bude současný vývoj na trzích asi vnímat jako předzvěst něčeho mnohem, mnohem horšího. Optimističtěji naladění jedinci a jedinky spíše uvažují o tom, jak moc jsou korigovány excesy, případně jak velká nákupní příležitost se objeví. O korekci zde přemítám už delší dobu a to právě v duchu posunu trhů na realističtější růstová očekávání. Tedy žádný armagedon, jen posun z velmi velkého optimismu na realističtější „hodnoty“.

Podívejme se nejdříve, kam jsme se dostali, co se týče cen. V následujícím grafu jsou pro náš investiční střední proud nejvýznamnější trhy – americký SPX 500 a německý DAX . K nim jsem přidal rakouský ATX , o jehož výjimečnosti jsem zde psal nedávno (viz i zaměřeno na blue chips – největší cihelna na světě). A nakonec jsem přidal Russell 2000, který nedávno dokonce hrozil křížem smrti. V tříletém časovém rozmezí předně vidíme, že s výjimkou ATX se zisky u zmíněných indexů i po dosavadní korekci posunuly pouze ze škatulky „výjimečně dobré“ do škatulky „velmi dobré“. Pokud ale někdo plošně nakoupil až letos, radost nemá.


sous1

Zdroj: Bloomberg

Oranžově vyznačený Russell byl letos hezkým předstihovým indikátorem a nemám na mysli onen kříž, který je spíše v kategorii zajímavostí. Menší společnosti si po krizi vedly znatelně lépe než jejich větší kolegyně. Tento segment ale také začal problémy letošního roku tušit znatelně dříve. Pokud by měl Russell dál fungovat jako předstihový indikátor (menší US společnosti jsou ale vystaveny zejména US ekonomice), může se situace začít pomalu obracet – v posledních dnech je u něj patrná určitá stabilizace. Ale to je jen velmi volné vodítko.

Mě osobně nejvíce zajímá, kam se pohnula valuace akcií, tedy zejména PE. Toto měřítko totiž dlouhodobě vykazuje určité zajímavé stropy, od kterých se poměrně soustavně odráží. Pokud se změní strukturální faktory, posouvá se na jiné. Může to znít jako technické čáry máry fuk, ale je to tak. A v situaci, jako je ta současná, je dobré si tyto valuační koridory připomenout. Poslouží graf z blogu Eda Yardeniho, kterému tímto za jeho informační štědrost děkujeme. Do grafu jsem doplnil ony koridory:

sous2

Oním magickým PE číslem je zejména patnáctka, po ní třináctka. PE 15 zastropovalo valuace v roce 87, 91 – 93, 06 a vlastně i 07. Třináctka byla relevantní pro pokrizové období až do roku 2013. Pak jí valuace prorazila a nakonec prorazila i patnáctku. V té době jsem zde už intenzivně varoval před korekcí. Ta si sice dala na čas, ale zdá se, že tyto valuační magnety mají stále co do sebe.

Graf je jen do března 2014, před několika týdny bylo PE na maximech tohoto roku a pohybovalo se u 16. Ve středu tohoto týdne bylo na 15,3, což znamená pokles asi o 4,4 %. V novém normálu, či neutrálu čekáme nižší růst než před krizí, ale to by mohlo být vyváženo nižší požadovanou návratností – nižšími bezrizikovými sazbami (ne kvůli centrálním bankám ale kvůli onomu útlumu) a snad i nižším rizikovým prémiím (i když toto je opět hodně otevřené). Dejme tomu, že z hlediska valuací se růst a požadovaná návratnost vyrovnají a relevantní je stále ona hranice PE 15. Pak nás čeká už jen asi 2 % oslabení trhu dané pohybem valuace.

Negativním extrémem možných scénářů jsou černé labutě, o kterých ale v podstatě z definice nemá cenu hovořit. A pak je tu možná dokonalá bouře, na kterou by stačila „jen“ zrychlující japonizace Evropy, sílící geopolitické problémy a hodně brzdící Čína (Ebolu radši vynechejme). Tento složený extrém vidím zatím jako nepravděpodobný. Určitý čas už ale má smysl věnovat se zvažování toho, zda nový neutrál přece jen nevolá spíše po PE 13 – 14. Tedy po standardu několika pokrizových let. Pak by valuace ještě vyvolala pokles cen na trhu až o nějakých 15 %. I to je ale podle mne nyní dost pesimistické, americká ekonomika na tom je určitě lépe, než během prvních let po krizi.

Nejpravděpodobněji nyní vidím krátkodobou stagnaci amerického trhu, či pokles o jednotky procent. Jak bylo naznačeno v úvodu, to nemusí být nic nezdravého, protože některé trhy a segmenty už byly skutečně našponované. Fed pak snad bude na jedné straně dost opatrný na to, aby emitoval „Yellenové opci“. Na straně druhé jsou finanční trhy sice ne explicitní, ale přesto nezpochybnitelnou vstupní proměnnou do jeho rozhodování. U ECB je to složitější, ale indiferentní také není.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Co nás čeká v příštím týdnu? - kalendář očekávaných událostí
17.10.2014 13:55
V rámci zpravodajského servisu přinášíme uživatelům www.patria.cz prav...
Morgan Stanley výsledky předčila očekávání, akcie v premarketu přidávají 5 %
17.10.2014 13:54
Morgan Stanley dnes zveřejnila své hospodářské výsledky za třetí čtvrt...
Stavební sektor v zámoří potvrzuje mírně rostoucí trend
17.10.2014 14:43
Počet nově zahájených staveb v USA se v září zvýšil o 6,3 procenta na ...
Výrobce luxusních bot Jimmy Choo vstupuje na burzu i přes obavy o nestabilitu akciových trhů
17.10.2014 15:54
Akcie britského výrobce luxusní obuvi Jimmy Choo první den obchodování...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m