Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nižší ceny ropy znamenají větší nevypočitatelnost Ruska a jeho intenzivnější propagandu

Nižší ceny ropy znamenají větší nevypočitatelnost Ruska a jeho intenzivnější propagandu

24.10.2014 15:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusku kvůli propadu cen ropy nehrozí okamžité nebezpečí. Jeho ekonomika je na příjmech z této komodity silně závislá, má ale zároveň hodně měnových rezerv a část šoku eliminuje rovněž slábnoucí rubl. Rusko by tak mělo být schopno ustát po dva roky ceny ropy mezi 80 – 90 dolary za barel. V dlouhém období by ale nízké ceny ropy v kombinaci se sankcemi mohly pro Putinovu vládu představovat existenciální hrozbu.

Cena ropy klesla v posledních třech měsících o 25 % a pro ruskou vládu to byl šok. Návrh rozpočtu pro roky 2015–2017 počítal s cenami ropy na úrovni 100 dolarů za barel (a růstem ekonomiky o 2,6 % ročně). Už před poklesem cen ropy vláda plánovala zmenšit svůj rezervní fond z 5 % HDP na 3 % HDP. Tyto rezervy měly posloužit na pokrytí plánovaných deficitů. Většina zdrojů ve státním investičním fondu má přitom směřovat na investice do infrastruktury a na podporu bankám a firmám, na které dolehly sankce.

Ropa a plyn představují asi polovinu rozpočtových příjmů. Pokles cen ropy ze 100 na 80 dolarů za barel odpovídá deficitu ve výši přibližně 2 % HDP. To by běžně nebyl problém, protože Rusko by si půjčilo potřebné finance na mezinárodních trzích. A ruské banky a firmy vlastněné státem by také byly schopny svůj dluh refinancovat. Nyní je ale situace mnohem složitější a příčinou jsou zmiňované sankce. Neznamená to ovšem, že na konci roku 2017 dojde ruské vládě hotovost. Nižší cena ropy znamená slabší rubl a nižší kurz pomáhá ekonomice a vládnímu rozpočtu v překonání negativního šoku. Vládní výdaje jsou denominovány v rublech. Pokud by oslabení měny bylo dost silné, rozpočet by nakonec mohl být vyrovnaný i při ceně ropy na úrovni 80 dolarů za barel.

Putinovy mantinely

Ani takový vývoj by ale neřešil Putinův největší problém - stagnaci a pravděpodobně i pokles reálných příjmů. Odliv kapitálu bude znamenat nižší investice a tudíž i menší tempo růstu. Vláda pro příští rok počítala s růstem ekonomiky ve výši 2 %, nyní to už je očekávání optimistické. Ještě před poklesem cen ropy konsenzus hovořil o růstu ve výši 1 %, nyní analytici čekají asi 0,5 %. Centrální banka sice bude bránit vyšší inflaci, ale slabší rubl podkopává kupní sílu domácností. Rusko je čistým dovozcem potravin a spotřebního zboží. Dojde sice k rozsáhlé substituci dovozů, dá se ovšem čekat, že ceny nakonec porostou.

Putinova vláda ještě nikdy nečelila tak tvrdým rozpočtovým mantinelům. Situace nebyla tak vážná ani během krize let 2008–2009. Rozpočet tehdy počítal s cenami ropy mezi 40 – 50 dolary za barel, rezervní fond dosahoval výše 20 % HDP. Není překvapivé, že vládě se v takové situaci podařilo dostat zemi z krize vyššími výdaji. Tentokrát bude volit mezi nižšími výdaji či zvýšením daní. Snížení výdajů by znamenalo porušení slibů, které dal Putin v roce 2012 voličům. Zvýšení daní by zase představovalo další ránu investicím a růstu HDP.

Vláda každopádně bude hledat cesty, jak utišit voliče, kterým se zhoršuje životní standard. Poslední vývoj jasně ukazuje, co konkrétně udělá: Bude přesvědčovat veřejnost, že Rusko je obklíčenou pevností a musí se sjednotit, ať to stojí, co to stojí. Propagandu a politickou represi to zvedne na ještě vyšší úroveň. K tomu se mohou přidat nepředvídatelné kroky na poli zahraniční politiky.

Autorem je Sergej Guriev z New Economic School v Moskvě.

Zdroj: FT, BeyondBrics


Čtěte více:

Americká megabrčka vrací USA na mapu ropných velmocí; znáte ovšem Bakken nebo Permian Basin podrobněji?
17.10.2014 11:00
V poslední době se silně propadla cena ropy z úrovní okolo 110 USD z...
Ropa pokračuje dolů a díky dolaru bude její vliv konečně vidět
20.10.2014 15:51
Cena ropy mířila dolů i během minulého týdne. Celkový pokles zmírnila...

Váš názor
  • putin chujlo
    01.11.2014 17:34

    Slava Ukraine...smrt ruským fašistam okupantam
    bandera
  • Zpráva pro Jářku a spol
    29.10.2014 12:36

    "...Ruské dluhopisy denominované v rublu ztratily 7,8 % tento měsíc, nejvíce mezi 31 členy z Bloomberg Emerging Market Local Sovereign Index. Rubl sjel o 0,6 % na 47,979 proti koši USD, EUR v dnešních ranních hodinách. Změny na měnovém páru jsou stále více hnány strachem, že centrální banka může kompletně vzdát obranu domácího rublu, řekl hlavní stratég pro měnové páry a úrokové míry ze Sberbank CTB. Dalším faktorem, který tuto obavu přiživuje, je rychlost s jakou centrální banka rozpouští rezervy při obraně rublu..."........a kam chodíš ty pro ty svý info. Tady to máš černé na bílém a ne tvoje demagogie. Napiš zase něco co se ti zdálo. Je s tebou sranda.
    ...
  • Je jen otázkou několika týdnů než
    29.10.2014 8:03

    ...se dozvíme, že veliký Vladimír měl nehodu nebo se nakazil zhoubnou chorobou. Joo kdo chce s vlky žíti musi se s nimi o svou kořist děliti. Ti co si už nahrabali odcházejí kam za nimi Putin nemúže a jejich nahrabané majetky jsou ochráněny od znárodnění. Dokonce i Depardieu už mluví o odchodu z Putinova ráje. Vladimír si ukousnul větší sousto než je schopen užvýkat.
    Trockij
    • Re: Je jen otázkou několika týdnů než
      29.10.2014 9:35

      Spekuluje se, že má Putin rakovinu slinivky. Takoví lidé bývají nevypočitatelní..., ale aspoň něco :-))) Ta slinivka by si měla pohnout, je nejvyšší čas:-)))
      Jesse
  •  
    29.10.2014 7:54

    ...výsledky by měly být dostupné během dnešního dne, obecně se však očekává jasné vítězství stran naladěných na evropskou notu. Byla to přitom právě neochota bývalého prezidenta Janukoviče podepsat asociační dohodu s EU, která odstartovala krvavé protesty na kyjevském náměstí Majdan.....A rudokopytníci si budou muset pracně vymýšlet nové hovadiny o zmanipulovaných volbách a jak za vším stojí USA nebo CIA.
    Hájek
  • Jářku
    28.10.2014 18:59

    co šuká ovce. Ty bolševická nevděčná hnido. Čechum bys měl lízat prdel, že jsme ti dovolili u nás žít a vydělávat. Pakuj zvracet ten svůj humus na slovensko kreténe. Tady na tvou debiliti není nikdo zvědav rudý parchante! To kvůli takovým sviním jako ty slušní rusové odmítli. http://www.novinky.cz/domaci/351883-demonstranti-z-rudeho-namesti-z-roku-1968-odmitli-pozvani-na-hrad-kvuli-zemanovi.html
    pozorovatel
  • A co ty na tohle tyřku.....Já řku že
    28.10.2014 13:07

    by jsi si měl přečíst něco z jiného soudku a ne jen tady vykřikovat že za všechno může CIA. Podívej jak se vy rudokopytníci pletete a dokonce i váš pan vrchní Zemák, že sankce nefungují. No toho ted' více zajímá žranice na hradě. Dokonce si na to i půjčil rychlejší letadlo aby to stih. Podívej co se píše o nefungujících sankcí jinde než Putinově Pravdě...." Sankce západních zemí mají již dopad na těžbu obtížně vytěžitelné ropy v Rusku, která je považována za důležitý budoucí zdroj této suroviny v zemi. Ovlivnit by mohly i těžbu ropy z moře. Řekl to tiskové agentuře Interfax ruský ministr přírodních strojů Sergej Donskoj " A to říká sám Rusák. Co ted ty umělče. To je diléma co?
    Zebra
  • tak uz i tady ruska propaganda od agentu fsb.
    27.10.2014 8:44

    Diskuze jen potvrzuje tvrzeni autora. Hned vylezli z der, pata kolona Ruska
    jerry
    • Re: tak uz i tady ruska propaganda od agentu fsb.
      27.10.2014 9:09

      Vzal jsi mi to z huby, prostě trefa. Ti rudí hýkalové nalezli do všech médií. Jaxi jim pro velkou dávku natvrdlosti nedochází, že využívají všech atributů, za které by šli v Rusku sedět. Ubozí cajzlíci.
      Jesse
      • levné palivo...
        27.10.2014 9:57

        Kluciii, jediný kdo zlevnil palivo v ČR je ONO a ještě Lukoil. Tak že o čem to mluvíte kluciii. Sedíte celý den na prdeli v kanceláři, až Vám z toho kape na carbit a zctoho plyníte, a tim pádem máte v kancelář smrad ze kterého jste v mdlobách a pak jste mimo realitu jako Guriev. No měli by ste ten plyn chytat do sáčků a posílat svím fašistickým přátelům na ukrajinu. I z těch mdlob by jste se snat procitli a dostali se do reality :-) .
        jářku
        • Re: levné palivo...
          28.10.2014 9:13

          My jen vidíme, že ty jsi z toho že Putinovi hoří koudel u zádele celý opupínkovaný a pletou se ti písmenka na klávesnici jak se ti vzrušením třesou ruce. Ale ty tvoje bláboly ohromí jen pár slepců a rusofilů jako jsi ty. Celému světu je jasné jak se ten novodobý CCCP zase už bortí. To nevidíš jen ty Zeman a pár rudokopytníků.
          ropajdedolů
        • pro vaše procitnutí soudruzi
          27.10.2014 10:05

          Do dvou let už ani $ nebude tí čím je teď. A teď už není tím čím byl včera. Jenom jestli Saudové vdrží 2 roky s cenou. Jen ať se USA zasírá s tou krakovanou ropou. Jen ať to netahá do Europy.
          jářku
          • Re: pro vaše procitnutí soudruzi
            28.10.2014 18:13

            O dolar se nestarej i když je tvůj zájem velice dojemný. Ale podívej se raději na tebou obdivovaný rubl. To je sranda a povídka o stále se zmenšujícím palečkem. Proč se o něm nezminuješ, když tě světové dění tak zajímá, nebo chceš jen odvádět pozornost od opravdových průserů.
            strýček Sam
          • Re: pro vaše procitnutí soudruzi
            28.10.2014 18:05

            asi tak před 8mi lety tady jeden jako ty prohlašoval, Amerika má zásobu ropy jen na 5let. Moc rád psal o tom jak se pak úplně rozsype pujde ke dnu. Nebyl jsi to náhodou ty ? Zníš tady úplně stejně. Jak dlouho už měli Rusáci dohnat a předehnat USA podle jiného kecalka. Kolikátý jsi už v pořadí a pořád melete všichni tu samou. Není už vám to trapné nebo jste takoví idioti že vám to ještě nedochází.
            Zemanek
          • Re: pro vaše procitnutí soudruzi
            28.10.2014 9:19

            ale di ty trdýlko. Děláš tu ze sebe většího vola každým dnem. Sankce nefungují - za všechno může CIA - Putin bojuje za mír - dolar padá - To bude probuzení až procitneš ty. Ty jsi musel žít posledních 20 let někde v jeskyni.
            Karlík
          • Re: pro vaše procitnutí soudruzi
            27.10.2014 11:28

            A ty seš co, rudogvardějec?:-))) Ošlehaný větry u Stalingradu, s mozoly v partě Stachanovců, s rozhalenou hrudí na barikádě před Moskvou na obranu Kremlu před hordami imperialistických ukrajinců...:-)))) bóžínku, ty seš elita, s tebou ti vymaštění Hájek a vyvadil práci neměli žádnou :-)))))) Ale zas na druhou stranu nám tady poskytuješ dobrou zábavu, to ocenit musíme :-)))
            Jesse
            • tobyl cíl...
              27.10.2014 11:57

              Jesse konečně pochopil... Uraaaaa.
              jářku
              • Re: tobyl cíl...
                27.10.2014 12:41

                Další jedna moc zajimava diskuse. Je videt jak má Putin zajem sledovat všechno- tedy spíše jeho KGB to sleduje- a určite neopomene ani server Patria.cz Stačí se podívat sem.. http://slovak.ruvr.ru/ Propaganda jako bič! A pak ve svetle toho jak diskutuji "angličané" v prospech propagandy Putina- bolo zaznamenáno moc pozitivních prispevku pro blaho Putina primo v anglických netovych serverech. No popis situace Ruska v tomhle článku je moc trefný podrobný zajímavý. Gratuluji Patria Jedny z malo novin co lze opravdu číst HOWGH
                • Vilda Vili - soudruhu
                  27.10.2014 15:29

                  Vildo aby si byl lépe informován je i http://czech.ruvr.ru, al kyž chceš názor čechů, čti www.czechfreepress.cz
                  jařku
  •  
    26.10.2014 12:10

    Dulezitejsi nez vykriky do tmy nejakeho alchymisty mi prijde zprava o otevreni pobocky Bank of China v cesku do roku 2015, nejblizsi pobocka je v madarsku a tohle se Rotschildum nebude libit. Da se ocekavat, ze Zemanovi se prihodi nejaka nehoda a v jejich pobocce hygienicka inspekce objevi hnizdo krys a netopiru s ebolou.
    Mezernik
    •  
      27.10.2014 10:39

      Však vy stachanovci a bývalí milicionáři se opět sjednotíte a budete držet hlídky před pumpami Lukoilu a pobočkami Sberbank a to by bylo aby si na ně nějaká kontrola troufla!
      qwer
      • prďolové kancelářčtí z patrie :-)
        27.10.2014 11:18

        Otevřete u lumpa okno ať procitne. Pořát mu straší ve věži. Hi, Ha, Hu.
        jářku
    • cena ropy - zoufalý pokus USA
      27.10.2014 6:55

      Guriev nepíše, co se bude dít v okolním světě... Je to jen článek, dnes už někoho, co žije mimo reálni svět, a myslí si že jeho chtíč budecskutečností.
      jářku
      • Re: cena ropy - zoufalý pokus USA
        27.10.2014 9:45

        pro případ že ti něco uniklo"...ale slabší rubl podkopává kupní sílu domácností. Rusko je čistým dovozcem potravin a spotřebního zboží. Dojde sice k rozsáhlé substituci dovozů, dá se ovšem čekat, že ceny nakonec porostou. Putinova vláda ještě nikdy nečelila tak tvrdým rozpočtovým mantinelům. Situace nebyla tak vážná ani během krize let 2008–2009. Rozpočet tehdy počítal s cenami ropy mezi 40 – 50 dolary za barel, rezervní fond dosahoval výše 20 % HDP. Není překvapivé, že vládě se v takové situaci podařilo dostat zemi z krize vyššími výdaji. Tentokrát bude volit mezi nižšími výdaji či zvýšením daní. Snížení výdajů by znamenalo porušení slibů, které dal Putin v roce 2012 voličům. Zvýšení daní by zase představovalo další ránu investicím a růstu HDP. Vláda každopádně bude hledat cesty, jak utišit voliče, kterým se zhoršuje životní standard. Poslední vývoj jasně ukazuje, co konkrétně udělá: Bude přesvědčovat veřejnost, že Rusko je obklíčenou pevností a musí se sjednotit, ať to stojí, co to stojí. Propagandu a politickou represi to zvedne na ještě vyšší úroveň. K tomu se mohou přidat nepředvídatelné kroky na poli zahraniční politiky...."
        ...
      • Re: cena ropy - zoufalý pokus USA
        27.10.2014 9:06

        co se tobě nelíbí na klesající ceně ropy. Aha vono se to nelíbí Putinovi tak tobě to musí vadit. Ale normální lidi to vítají, protože to zlevní dopravu a tudíž všechno ostatní. Jste akorít pro legraci vy Putinovci. No on už dlouho nevydrží jeho vlastní lidi ho už mají až po krk.
        ééé
        •  
          27.10.2014 13:00

          Na tve domovske planete benzinky nasadi nizsi ceny, kdyz slevni ropa? Na te nasi ceny stagnuji nebo rostou.
          Mezernik
  • další neobjektivní článek
    26.10.2014 6:18

    Že máte na Patrii stále potřebu ztrapňovat se tou zaslepenou politickou angažovaností a propagandou. Se vám divím. Údaje o autorovi nemáte správně, na svou pozici v té moskevské škole dávno rezignoval. Odstěhoval se totiž do Francie za manželkou a dětmi, kteří tam žijí a ještě z toho dělal divadélko, jakože utekl před možnými potížemi v Rusku kvůli své podpoře Navalného a Chodorkovského, coby "proti-Putinovce" napojené na vlivné mocenské kruhy v USA. Guriev je také spojený s Eurasia Foundation, kde v radě sedí např. naše známá "balkánská krvavá Mary" neboli Madlena Albright, coby autorka známého výroku, že Rusko nemá právo na nerostné bohatství na svém území a mělo by se o něj "podělit".
    Peté13
    • Re: další neobjektivní článek
      31.01.2015 15:50

      nic takového neřekla, je to hoax
    • Re: další neobjektivní článek
      31.01.2015 15:49

      reinkarnoval jste starý hoax, k němuž mám toto:http://www.themoscowtimes.com/news/article/putting-words-in-albrights-mouth/193094.html
    • Re: další neobjektivní článek
      27.10.2014 6:53

      zatím se tady ztrapn'uješ jen ty.
      ...
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů