Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak investovat v prostředí nízkých úrokových sazeb?

Jak investovat v prostředí nízkých úrokových sazeb?

30.01.2015 15:03
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Prostředí nízkých úroků je požehnáním i peklem zároveň. Na jedné straně umožňuje levné financování jakýchkoli investičních aktivit, na straně druhé dává jen chabou odměnu za vzdání se okamžité spotřeby ve prospěch té budoucí. Co však nízké tržní sazby implikují pro investory?

Malý exkurz do historie. Ve Spojených státech jsme takto nízké úročení viděli ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století. Tehdy byla na vině zejména vazba dolaru na zlato, která inflaci svázala do kozelce. Poté následoval dlouhodobý růst úrokových sazeb, zlom nastal až na počátku osmdesátých let, tehdy sazby desetiletého amerického dluhopisu vystoupaly na, z dnešního pohledu neuvěřitelných, 15 %. A od té doby zase dolů, opět k 0 až 2 % podle splatnosti.

Samozřejmě, období je to v lecčem specifické, světová válka a poválečné oživení hodně ovlivnily budoucnost. Nicméně pokud bychom přijali možnost, že historie se opakuje, pak se nabízejí některé nápovědy. Výkonnost dluhopisů byla po velmi dlouhé období utlumená a v zásadě nestačila na inflaci, reálné výnosy portfolií složených z delších státních dluhopisů byly dlouhodobě reálně záporné, krátkodobě často i absolutně. Konzervativní investor tedy neměl zrovna na růžích ustláno. Je to logické, ale je užitečné si to připomenout. U akcií byl vývoj kolísavý, ale v zásadě pozitivní. Pokud se podíváme na celkový výnos indexu S&P500, pak zjistíme, že se střídala období „oddechu“ s obdobími razantního růstu. Nicméně až do poloviny sedmdesátých let to bylo období radosti akciového investora. Dosahoval slušných nominálních i reálných výnosů. Následkem ropných šoků ale začaly úroky růst již příliš rychle a vysoko – z hodnot kolem 8 % na zmiňovaných 15 %, - a to už akcie neustály a přece jen chvíli trvalo, než se zmátožily. S trochou nadsázky se dá říci, že od krize třicátých let bylo prvních 40 až 50 let akciových, dalších 40 až 50 let dluhopisových (ale i tak jen velmi velmi dlouhé dluhopisy dokázaly i v tomto období akcie překonat).

Nacházíme se na konci druhého období?


Tak jednoduché to asi nebude a je těžko uvěřitelné, že bychom mohli vstoupit dvakrát do stejné řeky. Navíc období nízkých úrokových sazeb i období jejich růstu je pro klasického investora velmi složité – jedna ze dvou hlavních nohou jeho portfolia totiž nefunguje. A jde zrovna o tu nohu „kotvící“, dluhopisovou, jejímž úkolem je tlumit rozkolísanost akciových trhů. Dluhopisový kupón znamenal, spolu s dividendami, „jisté peněžní toky“, které v průběhu pár let znamenalo značnou část celkového výnosu a drželo „nad vodou“ celé portfolio i v případě nepříznivého vývoje trhů.

Co tedy očekávat a jak se situací pracovat? Úroková rizika na dluhopisech jsou asymetrická, což neznamená nic jiného než fakt, že pravděpodobnost ztráty i její střední hodnota jsou vyšší než totéž u zisku. Implikací je tedy podvažovat dluhopisovou část portfolia a stejně tak jeho duraci. Pokud chceme přece jen nějaký výnos nahnat, tak spíše přes kreditní marži než přes nákupy dlouhých obligací s fixním kupónem, i když i zde je potenciál již v zásadě vyčerpán. Dobrou alternativou k dluhopisům jsou, z hlediska poměru rizika a výnosu, dividendové akcie nebo fondy na ně zaměřené. Zvláště v Evropě je totiž rozdíl mezi vyplácenými dividendami a tržními úroky historicky vysoký. Krátkodobě mohou vykazovat zajímavou výnosnost firmy, které pracují s vysokou finanční pákou, například automobilky. Oživení poptávky spolu se stále tlumenými úroky dává naději na poměrně razantní zlepšení jejich hospodaření. Poměrně nenápadným důsledkem velmi nízkých úroků je pak rostoucí atraktivita státem nějak podporovaných/dotovaných investic a spoření – ať již se jedná o „stavebko“ nebo „penzijko“.

Také se připravme na několik let relativně vyšší volatility smíšených portfolií, stejně jako na období vysokých rozdílů mezi výkonností dluhopisů a akcií. Zajímavější než dluhopisy tedy mohou být i instrumenty, které si sahají na akciové výnosy, ale poskytují nějakou ochranu investované částky. Obecně pak u dluhopisových a konzervativních investic raději počítejme s delšími investičními horizonty, obvyklé dva až tři roky nejspíše stačit nebudou.

csob

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE


Čtěte více:

Eurozóna v lednu zabředá hlouběji do deflace
30.01.2015 11:10
Předběžné údaje za leden vypovídají o tom, že spotřebitelské ceny v eu...
Bank Rossii opět překvapila, snížila sazby a poslala rubl až k 71,5 USDRUB
30.01.2015 12:46
Ruská centrální banka (Bank Rossii - BR) dnes na svém plánovaném měnov...
Americká ekonomika brzdí, vysoké tempo neudržela
30.01.2015 14:49
Růst amerického HDP za druhý a třetí kvartál hodně překonával očekáván...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.