Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Yanis Varoufakis: Zmírňování evropské politiky rozmrzelosti

Yanis Varoufakis: Zmírňování evropské politiky rozmrzelosti

26.03.2015 11:00

Jeden německý televizní komentátor nedávno odvysílal upravené video, na kterém, ještě před mým působením v pozici ministra financí Řecka, pozdravuji Německo zdviženým prostředníčkem. Následek ukázal potenciál dopadu takového domnělého gesta, zejména v těžkých časech. Takové pozdvižení, které vysílání způsobilo, by totiž nenastalo před finanční krizí roku 2008, která odhalila nedostatky měnové unie Evropy a obrátila proti sobě hrdé země.

Když počátkem roku 2010 již Řecko nemohlo splácet své dluhy francouzským, německým a řeckým bankám, vedl jsem kampaň proti jeho snaze o zisk enormně velké půjčky od evropských daňových poplatníků ke splacení těchto dluhů. Předkládal jsem tři argumenty.

Za prvé, nové půjčky nereprezentovaly ani tolik finanční záchranu Řecka, jako spíše cynické převedení osobních proher z účtů bank na ramena nejzranitelnějších občanů Řecka. Kdo z evropských daňových poplatníků, kteří zaplatili účet za tyto půjčky, ví, že více než 90 % z celkových 240 miliard eur, které si Řecko půjčilo, šlo finančním institucím a ne řeckému státu nebo občanům?

Za druhé, bylo zřejmé, že pokud již Řecko nebylo schopné splatit stávající půjčky, tak by uskrovňující podmínky, ze kterých vycházela „finanční pomoc“, zlikvidovaly jeho nominální příjem a učinily tak národní dluh ještě méně udržitelným. A když by Řekové již nemohli splácet svůj obří dluh, němečtí a další evropští daňoví poplatníci by museli opět zakročit. (Bohatí Řekové by tou dobou již samozřejmě měli své vklady přesunuty do finančních center jako je Frankfurt či Londýn).

Za třetí, uvádět v omyl občany a parlamenty tím, že se prezentuje finanční pomoc jako “solidární“ čin, zatímco se selhává v pomoci běžným Řekům – jejich vmanévrováním do pozice, kdy zatíží Němce ještě více – bylo určeno k podrytí soudržnosti v rámci eurozóny. Němci se obrátili proti Řekům, Řekové proti Němcům a jak se více zemí dostalo do finančních těžkostí, obrátila se Evropa sama proti sobě.

Faktem je, že Řecko nemělo právo si od německých – nebo jakýchkoliv jiných evropských – daňových poplatníků půjčovat v době, kdy byl jeho veřejný dluh neudržitelný. Předtím, než si Řecko vzalo půjčky, mělo zahájit restrukturalizaci dluhu a podstoupit částečné nesplacení dluhu věřitelům v soukromém sektoru. Tento “radikální“ argument byl však v té době ignorován.

Stejně tak měli evropští občané požadovat, aby jejich vlády odmítly vůbec i zvažování převodu soukromých ztrát. To však neučinili a převod byl realizován nedlouho poté.

Výsledkem byla největší půjčka podporovaná daňovými poplatníky v historii, která byla poskytnuta za podmínky, že Řecko přijme tak přísná úsporná opatření, díky kterým v důsledku občané přijdou o čtvrtinu platů, což učinilo splacení soukromých a veřejných dluhů nemožným. Následující a přetrvávající humanitární krize je tragická.

Pět let po první finanční pomoci zůstává Řecko v krizi. Nevraživost mezi Evropany je ta vůbec nejvyšší, kdy především Řekové a Němci poklesli na bod morálního předvádění se, vzájemného obviňování a otevřeného nepřátelství.

Z této jedovaté hry plné obviňování mají prospěch pouze nepřátelé Evropy. Musí to přestat. Pouze tehdy se může Řecko, za podpory evropských partnerů, kteří sdílí zájem na jeho ekonomickém zotavení, soustředit na implementování efektivních reforem a prorůstovou politiku. Je to nezbytné k umístění Řecka do pozice, ve které by konečně splatilo své dluhy a dostálo závazkům vůči svým občanům.

V praxi to znamená, že Eurogroup agreement z 20. února, který poskytl čtyřměsíční odklad na splátky půjček, tak nabízí důležitou příležitost k pokroku. Na naléhání řeckých lídrů v Bruselu při neformálním schůzi z minulého týdne by mělo dojít bezprostředně k jeho implementaci.

V dlouhodobějším měřítku musí evropští lídři spolupracovat na přetvoření měnové unie tak, aby podporovala sdílenou prosperitu a ne podněcovala vzájemný vztek. Nicméně, s cílevědomostí, jednotným přístupem a možná jedním či dvěma pozitivními gesty se to může podařit.

Yanis Varoufakis je řeckým ministrem financí.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Řecko – vítězství Syriza by bylo Pyrrhovo
05.01.2015 15:07
Po třetím neúspěšném pokusu zvolit řeckého prezidenta (29. 12. 2014) d...
Volební program Syriza (jen pro silné povahy)
07.01.2015 15:00
Za 18 dní čekají Řecko předčasné parlamentní volby a horkým kandidátem...
Alternativní scénář: Co se stane, když Řecko opustí eurozónu?
17.02.2015 13:00
Včerejší vyjednávání o nové podobě záchranného programu pro Řecko zkra...

Váš názor
  • No vidíš ty kluku
    03.04.2015 16:12

    No vidíš ty kluku, a půjčili takoví to byli blbci, už to nezopakují, tvoje kukuč platí jen na holky, ale ty si nechávají platit účetjako ty, tak buď chlap, a začni od znova jako když se rozvedeš, R.
    robelix
  •  
    27.03.2015 9:25

    Nechápu, co ten člověk chce. V roce 2010 byly na výběr dvě možnosti, půjčka nebo bankrot. Dneska to je totéž. Ať už si konečně vybere.
    hans
  •  
    26.03.2015 12:20

    Pan ministr zapomíná, že klíčovým problémem dnešního Řecka je nefungující stát. I po odpuštění dluhů bude řecká veřejná správa neschopna vůbec dát dohromady finanční výkazy, aby tušila co vlastně řídí. Korupce, neexistující katastr, právní stát, absurdní zákony, výběr daní na úrovni třetího světa, špatné pracovní právo, to jsou skutečné problémy Řecka. Zkoušel jsem najít web stránku s informacemi o řeckém státním rozpočtu, výběru daní, zima zima zima.........
    Vlado
  •  
    26.03.2015 11:42

    90 % z celkových 240 miliard eur, které si Řecko půjčilo, šlo finančním institucím a ne řeckému státu //// SMIESNA ARGUMENTACIA ministra financií === a "prvých" 90% tj pôvodne pôžičky išli komu - Grekom na ich štedrý SOCIALNY ŠTÁT, v zmysle hesla= Každý občan má mať svojho úradníka.
    Open_mind
    • dlužník hází vinu na věřitele
      26.03.2015 12:50

      .to je příklad arogance .. a to neomlouvám chybu věřitelů ..ať si dá státní správu a ten její bordel do pořádku a nemáme co řešit .. .majetku na prodej či pronájem mají dost! ..když to neumí spravovat a vybírat daně .. není co řešit
      kominík
      • Re: dlužník hází vinu na věřitele
        04.04.2015 15:32

        Spíš je ten článek o socializaci ztrát soukromých bank. Jinak v době nesmyslných půjček a státních fixlů v Řecku byl Varoufakis profesor v USA. Doporučuji přečíst jeho Globálního minotaura.
        (nezadáno)
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data