Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Štěpení O2 CR – Současná cena vybízí k prodeji akcií, nejlépe do tohoto pátku!

Štěpení O2 CR – Současná cena vybízí k prodeji akcií, nejlépe do tohoto pátku!

16.04.2015 8:12
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

S blížícím se datem konání valné hromady pro držitele akcií O2 CR vyvstává otázka co s investicí dál. Jedním z důležitých bodů jednání bude rozdělení společnosti O2, díky němuž vznikne nová společnost Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (dále jen Cetin). Akcie nově vzniklé společnosti nebudou veřejně obchodovatelné na regulovaných trzích. Přinášíme tedy přehled důležitých dat a naše doporučení, jak naložit s akciemi O2 CR.

Řádná valná hromada se koná 28. dubna. V tomto ohledu bude důležitý rozhodný den pro hlasování na valné hromadě, který připadá na příští úterý 21. dubna. Z toho plyne, že do konce tohoto týdne (pátku 17. dubna) se budou akcie O2 CR obchodovat s právem na účast na valné hromadě a zároveň s nárokem na odprodej akcií odštěpené Cetin v případě, že akcionář bude hlasovat proti rozdělení společnosti. Pak již nebude možné právo na odprodej akcií získat a cena akcií by tak dle našeho mínění měla v důsledku snížené likvidity na burze poklesnout. Investorům, kteří nechtějí vlastnit akcie Cetin, doporučujeme akcie PRODAT do pátku 17. dubna. Zároveň však akcionář ztratí nárok na výplatu dividendy z loňského zisku ve výši 13 Kč/akcii, když rozhodný den pro výplatu dividendy vychází až na 28. dubna.

Pokud se akcionář O2 CR rozhodne ponechat si akcie i po pátku a zúčastnit se valné hromady, zůstávají mu dvě možnosti: vyjádřit se pro nebo proti rozdělení. Akcionáři, kteří budou hlasovat proti tomuto návrhu, získají automaticky právo na odprodej nově nabytých akcií Cetin. Cena bude stanovená na základě znaleckého posudku po zapsání rozdělení firmy do obchodního rejstříku, ke kterému by mělo dojít v červnu. Cena stanovena dřívějším posudkem (podle stavu ke dni 31. prosince 2014) se pohybovala okolo 150 Kč/akcii. Tato částka by nově vyčleněnou firmu ocenila zhruba na 5,5x pro-forma provozního zisku EBITDA společnosti Cetin, což vnímáme jako cenu přiměřenou vzhledem k aktivům, která firma získá po odštěpení. Rizikem zůstává výše výkupní ceny, která se může od dřívějšího odhadu lišit.

O projednávaných bodech valné hromady mohou akcionáři hlasovat také prostřednictvím korespondenčního hlasovaní. Akcionáři, kteří se rozhodnou hlasovat korespondenčně, musí doručit hlasovací lístky s ověřeným podpisem nejpozději do 22. dubna 2015.

Shrnutí doporučení:

Při aktuální tržní ceně doporučujeme investorům PRODAT akcie do trhu do tohoto pátku 17. dubna, do kdy se budou akcie obchodovat s nárokem na odprodej akcií odštěpené Cetin v případě, že akcionář bude hlasovat proti rozdělení společnosti. Investor sice ztratí nárok na výplatu dividendy ve výši 13 Kč/akcii, nepodstupuje však riziko spojené se stanovením výkupní ceny a také riziko, za kolik se budou obchodovat akcie „staré“ O2 po rozdělení společnosti. Nižší atraktivita titulu po rozdělení či riziko vyřazení z prestižních indexů bude mít negativní dopad na likviditu a cenu akcií O2 po štěpení.

Druhou, méně preferovanou variantou, je držet akcie i po pátku, na valné hromadě hlasovat proti rozdělení a nechat si akcie Cetin vykoupit, zároveň investor získá 13 dividendu (pokud bude akcionářem i v rozhodný den – 28. dubna). Akcionář ale podstupuje výše zmiňovaná rizika.


Poslední možností pro držitelé akcií O2 CR je hlasovat pro odštěpení (případně nedělat nic) a ponechat si akcie obou společností. Vzhledem k mnoha rizikům, která tato varianta nese, ji nedoporučujeme.

Analytický tým Patria Finance má pro investory připravené alternativy, jak investovat do segmentu telekomunikací v delším horizontu ve svém seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP), který je pro klienty Patria Direct dostupný v obchodní platformě. Analytický komentář k sektoru telekomunikací si můžete přečíst ZDE.


Čtěte více:

Jak se zachovat při hlasování o rozdělení O2 CR radí analytik Patria Finance
15.04.2015 13:26
Ještě týden mají akcionáři společnosti O2 Czech Republic možnost zúčas...

Váš názor
  • Kde vleze českej miliardářskej ksindl
    16.04.2015 16:54

    Tam 50 let tráva neroste a roste akorát konta lobistům a politikům.kelner už dokázal,že je zmetek-tunel ECM,Bakala OKD a ti další se jistě ještě ozvou.Tohle už měla policie ČR dávno vysbírat.Jinak se ten pražskej burzovní bordel odebere do prdele.A zřejmě to bude jen dobře.Dohled ČNB na pády akcií k nule-NULA.Na co jsou zákony?Tuneláři platí pražskej ksindl,tak se nic neděje a dlouho nebude.
    Mac
  • sakrblé
    16.04.2015 9:56

    to je ale masáž. Proč je o ty akcie ale takový zájem?:-))
    Jesse
    • Re: sakrblé
      16.04.2015 10:22

      njn, já jsem si naběh a zbytek pustil 217 :-( I když jsem něco shrábnul. Včera druhej odborník psal opačně. Inu mohli by se chlapci v Patrii dohodnout
      asjav
    • Re: sakrblé
      16.04.2015 10:06

      Podle mě už se začíná hrát o 90% hranici. Až vykoupí od těch co odmítnou štěpení, tak to bude podle mě stačit.
      fojta
      •  
        16.04.2015 10:13

        Taky to může dopadnout tak, že ti co budou vlastnit akcie neobchodovatelné na nefunkčním trhu, budou rádi, že si přijdou k lizu :-)) Spekulace na budoucnost se povoluje:-))
        Jesse
        • to jesse
          16.04.2015 10:21

          Asi se shodneme, že TETE je podhodnocená. Bohužel když Kelly family získá 90% tak může vykoupit(vytěsnit) za průměrku, jenž nebude vysoká. Osobně jsem dost překvapen, že bude divi. logické by bylo divi nevyplácet, rozštěpit a vytěsnit za hubičku. To musím PPF nechat, že mě příjemně překvapili a čeští kapitalisté mají lepší tvář než v 90. letech. Jen ten Vítek, ten se s tím nesere a ORCO zchramstnul jako za mlada.
          fojta
          • Re: to jesse
            16.04.2015 10:31

            nezapomeň, že bankovní fondy mají v portfoliu 02 a potřebují divi. Péťo, ty nám nedáš divi a my ti nepůjčíme...
            divi
          • Re: to jesse
            16.04.2015 10:29

            Víš, jedna věc jsou lidové povídačky zhrzených českých "spekulantů" (nedivím se jim) a druhá věc jsou fakta. Tato firma bude stále silně zisková a kdo nepotřebuje prachy hned prožrat, může myslet jinak. Ty dividendy jsou indicie, co si budeme lakovat... Tím štěpením na dvě firmy podle mne squeez odpadá, nebude mít význam. A i kdyby, zvaž, která firma z těch dvou bude ziskovější? No jistě že ta s neobchodovatelnými akciemi. A taky se otevírá pole spekulativně neorané :-)))
            Jesse
            • Tak ja to prošvihl
              24.04.2015 14:40

              Nějak jsem se nestačil přihlásit k hlasování. V tom případě asi budu mít dýfko plus dvě akcie. Napadá někoho jak se budu moci zbavit té veřejně neobchodovatelné akcie. Myslíte si že to Keliovci budou pod cenou skupovat?
              Pruduch
    • Re: sakrblé
      16.04.2015 10:02

      V tomto státě nelze rozumět ničemu.Hlavně novému harašení zbraní.Máme miliardáře ministrem financí a putinovi vyčítají plat 4 mil ročně:)
      ?
      •  
        16.04.2015 10:05

        Putin plat nepotřebuje. Po vzoru ruských mocnářů vlastní celé Rusko:-)
        Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data