Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Automatizací je ohroženo 50 % pracovních míst v příštích 20 letech; jak do toho zapadá koncept

Automatizací je ohroženo 50 % pracovních míst v příštích 20 letech; jak do toho zapadá koncept "základního příjmu"?

01.09.2015 15:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Začněme citací z knihy Druhý věk strojů - práce, pokrok a prosperita v éře špičkových technologií: “Jedna věc, kterou jsme ještě nezmiňovali, se velice pravděpodobně změní a přinese problémy. V dnešních kapitalistických státech většina lidí získává peníze na nákup věcí tak, že svou práci nabízí v ekonomice. Většina z nás jsou “dělníci”, ne majitelé kapitálu.

Nicméně je-li náš myšlenkový experiment s androidy (stroji pracující za lidi) správný, tato dlouhotrvající směna po čase začne být méně schůdná. Digitální technologie budou stále rozšířenější, schopnější a výkonnější a společnosti budou čím dál tím méně ochotné platit lidem mzdy, za které by tito dělníci byli ochotni pracovat a které by jim umožnily udržet životní úroveň, na níž jsou zvyklí. Až k tomu dojde, přijdou o zaměstnání. Pro hospodářství je to špatná zpráva, protože nezaměstnaní lidé nevytvářejí velkou poptávku po zboží a celkový růst se zpomalí. Slabá poptávka může vést k dalšímu zhoršení platových podmínek a nezaměstnanosti a také ke snížení investic do lidského kapitálu a do vybavení. Může vzniknout začarovaný kruh.”

Kniha přeložená z anglického originálu “The Second Machine Age” přináší svým čtenářům hodně aktuální pohled na to, jak si stojíme jako lidé v souboji se stroji. Kam povede digitalizace a jak bude vypadat pracovní trh a další aspekty našeho život pod stále exponenciálně rostoucím výpočetním výkonem, vývojem umělé inteligence a pod tlakem algoritmizace práce, které se dají automatizovat.

S tím spatřuje světlo světa jedna již překvapivě starší teorie a to teorie základního příjmu o které se taktéž zmiňují autoři knihy. “Mnozí ekonomové navrhli dát lidem peníze. Nejsnáze by se toho dalo docílit tím, že by vláda každý rok rovnoměrně rozdělila peníze mezi všechny své obyvatele, aniž by jakkoliv ověřovala nebo jinak hodnotila, kdo je potřebuje, nebo kdo by měl dostat více či méně. Zastánci tohoto schématu argumentují, že se dá relativně snadno spravovat a že chrání prvky kapitalismu, které fungují dobře, a přitom řeší problém nedostatku pracovních míst. Základní příjem by zajistil, aby měli všichni lidé minimální životní úroveň. Rozhodně by si mohli přilepšit prací, investicemi nebo založením firmy nebo jinými aktivitami v kapitalistickém mechanismu. Ale i kdyby nic z toho neudělali, stále by mohli fungovat jako spotřebitelé, protože by nadále dostávali peníze.”

Základní příjem dnes není ve středu politických diskuzí. Ale je pozoruhodné, že v USA se v 70. letech téměř podařilo takový koncept zavést. Jedním z jeho prvních zastánců byl americký politický aktivitsta Thomas Paine. Reálně se však dostal tento koncept k řeči až pod křídly prezidenta Nixona známého jako FAP - Family Assistance Plan, který zahrnoval hodně prvků programu základního příjmu.

Mezi zastánci této teorie se řadila i taková jména jako Martin Luther King Jr. S Kingem souhlasili někteří jak levicoví, tak pravicový ekonomové. Za všechny můžeme jmenovat Jamese Tobina, Paula Samuelsona, Johna K. Galbraitha nebo takové velikány jako byl Milton Friedman a Friedrich Hayek. Ti všichni se postavili za tzv. garantovaný příjem nějakým sobě vlastním způsobem.

Všechny teorie mají své zastánce a odpůrce. Odpůrci se rekrutovali z řad odborových předáků, kteří si mysleli, že je ohrožena legislativa kolem minimální mzdy. Řadě běžných občanů byla proti srsti představa, že by jejich vybrané dolary přešly k lidem, kteří mohou, ale nechtějí pracovat. V roce 1972, kdy Nixon bojoval za znovuzvolení již však tento program nevytáhl a od té doby jsme o něm příliš neslyšeli, až na výjimky typu výročí narození prezidenta Nixona.

V poslední době se téma “základní příjmu” objevuje v nové iteraci a poměrně hodně aktuálně, protože začínáme pociťovat první známky neschopnosti tvorby pracovních míst. O tomto problému pro Project Syndicate napsal emeritní profesor univerzity ve Warwicku, přítel Britské akademie historie a ekonomie Robert Skidelsky v článku “Minimum Wage or Living Income?”

V něm uvádí, že se setkávám s novým jevem tzv. “chudých pracujících” tedy lidí, kteří pracují, ale jejich zaměstnání není tak dobře placené, aby je udrželo nad hranicí chudoby. Toto téma tak znovu na stůl vytahuje “základní příjem”.

Profesor Skidelsky ve svém článku potvrzuje premisu o tom, že v dohledné době bude lidská práce stále více čelit automatizaci. V příštích 20 letech může být ohroženo až 50 % současných pracovních míst. Je tak stále větší otázkou, jestli vytvářet pracovní místa, aby bylo vyrobeno stále větší množství produktů, které nejsme ani schopni spotřebovat, má smysl. Západní svět se utápí v přebytku všech hmotných statků což vede i k negativní efektům.

Navíc větší objem pracovních míst na menší objem práce, která musí být vykonána vede k dalšímu snižování mezd. Navíc koncepce minimální mzdy tak jak ji známe by paradoxně urychlila nasazení automatizace nebo přesun výrobních kapacit na místa, kde minimální mzda neexistuje nebo je nižší, píše Skidelsky.

Slevy na dani taky nejsou cestou po které se lze vydat a tak jediným způsobem by bylo hledat nové zdroje příjmů. Tato varování jsou namířena hlavně proti opatření britského ministra financí George Osborne, která vešla v platnost v roce 2008. Ten oznámil omezení příspěvků na bydlení a místních daňových úlev osobám z pracujících rodin. Po úpravě o tyto omezení existuje tedy cca. 4,3 mil., kteří mohou tyto dávky pobírat. Vzhledem k tomu, že v roce 2012 žilo v Británii 11,4 mil. rodin s pracujícími osobami, ohromujících 38 % z nich nedosahuje příjmů nad hranicí životního minima. To jsou “chudí pracující”.

Jako kompenzace byla navržena zvýšená úroveň minimální mzdy. Ve světle předcházejících řádků to povede k rychlejší automatizaci a v nejhorším případě k odchodu britských firem.

Skidelsky tak navrhuje, pokud chce skutečně Osbrorne jak říká zajistit životní minimum pro všechny, aby se přihlásil k idei “základního příjmu” nebo její mutace. Jednoduchou cestou vpřed by měla být jakási sleva na dani pro všechny a se stěžujícími se sociálními podmínkami by taková sleva například mohla růst.

I když se podpora této podmínky nehledá tak špatně, stále je ještě příliš brzy na její zavedení. Stupeň automatizace ještě nedosáhl takové úrovně, aby to bylo skutečně potřeba, současné lidské pracovní síly by to odrazovalo od práce a společnost je ještě stále příliš chudá na to, aby něco podobného mohla zavést.

Přesto zůstává jedno jisté - “boj” strojů a lidí bude pokračovat.

Zdroj: Druhý věk strojů, ISBN: 978-80-87270-71-4, Project Syndicate


Čtěte více:

Česká spořitelna, a.s. - Pololetní zpráva 2015
01.09.2015 12:00
Česká spořitelna (IČ 45244782)Povinně uveřejňovaná informaceČeská spoř...
Italská ekonomika stoupla ve druhém čtvrtletí o 0,3 %
01.09.2015 13:19
Italská ekonomika vykázala ve druhém čtvrtletí výraznější růst, než uk...
Politico: Pět důvodů, proč Evropa v otázce migrace selhává
01.09.2015 14:19
Někdy to vypadá, že jediné, na čem se všichni shodnou, pokud jde o mig...

Váš názor
  • A kdo to zaplatí?
    02.09.2015 8:10

    Hrozba, že nebude dostatek práce, a že se pracovní místa rozdělí na dobrá a špatná, myšleno především dle velikosti příjmu, je viditelná. ale za prvé se o ní mluví více jak 50 let. a zadruhé, a hlavně - není zodpovězeno, kdo ten základní příjem zaplatí? Jaké daně na to budou vyčleněny? Co zdaníme? Dnes se velmi zdaněna lidská práce, ale když lidi nebudou pracovat, co zdaníme? Spotřebu? Nemovitosti? A všimněme si, že ty špatně placená místa jsou vždy ve službách, které jsou velmi náročné na lidskou práci. Viníkem těchto mizerných platů není pozice, ale asi zřejmě vysoké zdanění lidské práce.
    Ales Muller
    • Re: A kdo to zaplatí?
      03.09.2015 13:16

      to je jedno ... v té době peníze ztratí svoji hodnotu a funkci ... tedy aby lidé se snažili makat a přemýšlet jak ty papírky vydělat jednodušeji ... A pak se asi do sebe pustíme ... -). Tedy prvně se ponoříme do reálného socialismu ... a pokud to nám nebudou chtít nám dát, tak se do sebe pustíme dříve ...
      tl555
  •  
    01.09.2015 17:04

    Jáj, my nebudeme bojovať zo strojami, veru nie. Na to sú gádžikovia hrdinovia, že vraj im stroje berú robotu :)) Kladiva a pome, gádžikovia, veru tak :))
    Špaček
Aktuální komentáře
16.04.2024
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
11:08Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m