Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky Pegas Nonwovens za 3Q15 - Pegas dosáhl v prvních devíti měsících roku 2015 EBITDA ve výši 29,7 milionu EUR

Výsledky Pegas Nonwovens za 3Q15 - Pegas dosáhl v prvních devíti měsících roku 2015 EBITDA ve výši 29,7 milionu EUR

26.11.2015 8:14
Autor: Redakce, Patria.cz

PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS” nebo „Společnost”), přední evropský výrobce netkaných textilií, dosáhl na základě neauditovaných výsledků v prvních devíti měsících roku 2015 celkových konsolidovaných výnosů 169,6 milionu EUR, tj. o 1,2 % méně než v roce 2014.

Celkové konsolidované výnosy dosáhly v samotném třetím čtvrtletí roku 2015 58,0 milionu EUR, tj. o 4,0 % méně ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Objem prodejů v tunách byl meziročně srovnatelný. Vliv přenosového mechanismu na výnosy ve srovnatelných obdobích byl mírně negativní. Ve třetím čtvrtletí roku 2015 došlo k poklesu skladových zásob hotových výrobků.

Ukazatel EBITDA dosáhl za prvních devět měsíců roku 2015 výše 29,7 milionu EUR, o 12,7 % meziročně méně. Meziroční pokles ukazatele EBITDA byl do značné míry způsoben zejména přeceněním opčního akciového plánu ve výši 3,5 milionu EUR. Za prvních devět měsíců roku 2014 byl vliv přecenění opčního akciového plánu na ukazatel EBITDA rovněž negativní ale pouze ve výši 0,5 milionu EUR. EBITDA upravená o tento vliv tak meziročně poklesla o 4,0 % na hodnotu 33,2 milionu EUR. Z ostatních vlivů působil na meziroční vývoj ukazatele EBITDA pozitivně nárůst produkce o 1,7%. Vliv mechanismu přenesení cen vstupních materiálů byl v meziročním srovnání negativní.

EBITDA v třetím čtvrtletí roku 2015 činila 8,2 milionu EUR, tj. o 31,4 % meziročně méně. Nejvýznamnějším faktorem, který stál za meziročním poklesem, byl vliv přenosového mechanismu. Zatímco v roce 2014 byl růst cen polymerů v prvních devíti měsících roku pozvolný, v roce 2015 ceny na začátku roku padaly a poté od března až do července prudce rostly až nad maximální hodnoty z roku 2014. Po zbytek třetího čtvrtletí se potom držely blízko těchto maxim. Prudký růst cen a vestavěné zpoždění v přenosovém mechanismu měly významný dopad na EBITDA. Dalším vlivem, který negativně působil na EBITDA ve třetím čtvrtletí byla nižší výroba v souvislosti se souběhem odstávek na několika výrobních linkách. Výroba byla přibližně o 8 % nižší než průměr předchozích dvou čtvrtletí. Negativně rovněž působilo přecenění (náklad) opčního akciového plánu ve výši 1,0 milionu EUR ve srovnání s nákladem ve výši 0,5 milionu EUR ve třetím čtvrtletí roku 2014.

Za prvních devět měsíců tohoto roku dosáhl provozní výsledek hospodaření (EBIT) 17,8 milionu EUR, o 22,5 % méně než ve stejném období roku 2014. Ve třetím čtvrtletí roku 2015 provozní zisk (EBIT) v meziročním srovnání poklesl na 4,2 milionu EUR, tj. meziročně o 49,1 %.

Čistý zisk dosáhl za prvních devět měsíců roku 2015 výše 16,8 milionu EUR, meziročně o 13,5 % méně. Pokles čistého zisku byl způsoben zejména poklesem EBITDA, přičemž největší vliv na tento pokles mělo přecenění opčního akciového plánu. Ve třetím čtvrtletí 2015 Společnost vytvořila čistý zisk ve výši 0,5 milionu EUR, tj. o 94,3 % méně. Za poklesem čistého zisku v porovnání mezi rokem 2015 a 2014 stojí zejména nižší nerealizované kurzové výnosy a nižší EBITDA v roce 2015.

„Provozní výsledky za třetí čtvrtletí byly ovlivněny obdobnými faktory, které působily i v předchozím čtvrtletí. Přestože se ceny polymerů stabilizovaly, dopad přenosového mechanismu byl stále výrazně negativní. Na ukazatel EBITDA také nepříznivě působilo přecenění opčního akciového programu i když v menší míře než v předchozím čtvrtletí. Citelný byl i dopad nižší výroby především z titulu pravidelných odstávek, k jejichž souběhu v tomto čtvrtletí došlo.

Pozitivně se naopak vyvíjel prodej a tento vývoj pokračuje i ve čtvrtém čtvrtletí. V této souvislosti bych rád zmínil i stav jednání ohledně prodejů pro příští rok, na základě kterých je naše výrobní kapacita téměř plně vyprodána. V našem hospodaření by se do konce roku měl významně promítnout i pokles cen polymerů, které od začátku srpna razantně oslabily.

Přestože výsledky za třetí čtvrtletí nesplnily zcela naše očekávání, pozitivní výhled pro následující čtvrtletí nás naplňuje optimismem a naším hlavním cílem je splnění celoročního výhledu EBITDA. Dosažení tohoto cíle pro nás představuje velkou výzvu, jelikož následkem vývoje ceny našich akcií je EBITDA Společnosti za tento rok prostřednictvím přecenění opčního akciového programu zatížena částkou přibližně 3.5 milionu EUR. Doufáme však, že i bez zohlednění tohoto těžko předvídatelného vlivu budeme schopni dosáhnout alespoň na spodní hranici rozpětí, kterou jsme si stanovili pro tento rok.

Kromě hospodářských výsledků bych také ještě jednou rád zdůraznil úspěšné dokončení refinancování Společnosti formou emise dluhopisů. Velmi příznivé podmínky, které jsme obdrželi, a zejména dlouhodobý charakter těchto dluhopisů nám dávají jistotu pro financování dalšího rozvoje společnosti a naplnění našich strategických cílů. Prvním krokem v této souvislosti bylo uzavření smlouvy na dodávku další výrobní linky pro egyptský závod. Tato linka představuje zcela novou výrobní platformu vhodnou pro expanzi na nové, zejména rozvíjející se trhy.

Věřím, že jsme naše akcionáře jako každý rok potěšili dividendou, v letošním roce ve výši 1,15 EUR na akcii, což představuje přibližně 4 %-ní roční výnos. Zároveň nadále probíhá zpětný odkup akcií a k 30. září 2015 byly odkoupeny akcie v hodnotě přesahující 2% základního kapitálu Společnosti,“ sdělil František Řezáč, generální ředitel a člen představenstva společnosti PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované hospodářské výsledky společnosti PEGAS NONWOVENS SA za prvních devět měsíců a třetí čtvrtletí roku 2015.

Zdroj: Tisková zpráva Pegas Nonwovens


Čtěte více:

Evropa výrazně posílila, Thomas Cook +11%
25.11.2015 17:49
Evropské akciové trhy si dnes připsaly poměrně velké zisky, když se ta...
Wall Street před zítřejším svátkem zůstala beze změny
25.11.2015 22:01
Americké akciové trhy před zítřejším svátkem, kdy se bude slavit Den d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m