Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chorvatská policie zadržuje šéfa Orca Otta, den zpět selhala jednání o vyřešení sporu ohledně projektu ve Hvaru

Chorvatská policie zadržuje šéfa Orca Otta, den zpět selhala jednání o vyřešení sporu ohledně projektu ve Hvaru

04.01.2011 13:54, aktualizováno: 4.1. 16:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Generální ředitel Orco Property Group (OPG) Jean-Francois Ott byl dnes v Záhřebu zadržen chorvatskou policií, řekla mluvčí developerské skupiny Petra Zdeňková agentuře Bloomberg. Důvod jeho zadržování prozatím není znám, mluvčí Orka zdůraznila, že s policií spolupracuje dobrovolně a nebyl zatčen. Podle mluvčí Orco Property Group byl Ott dnes po zorganizovaném setkání s médii vyzván dvěma policisty, aby je následoval, aniž by mu muži zákona poskytli jakékoliv bližší informace. „Jedná se o neslýchaný krok z jejich strany, který byl pro nás překvapením,“ řekla Zdeňková. Zadržování Otta a žádost o odpovědi na otázky policistů přichází pouze den poté, co Orco nedosáhlo dohody s chorvatskou vládou ohledně budoucnosti projektu Suncani Hvar island resort v Adriatickém moři. Právě poslední vývoj těchto jednání Ott dnes na setkání s novináři prezentoval. Akcie Orca, které dopoledne obchodovaly až na 182 Kč, začaly odpoledne akumulovat ztráty a 40 minut před koncem obchodování v Praze klesaly již o 4,35 % na 175 Kč/akcie. Titul nakonec uzavřel se ztrátou 2,2 procenta těsně pod úrovní 179 Kč/akcie.

Mluvčí Orca Petra Zdeňková pro Patria.cz následně upřesnila, že včera bezprostředně po skončení valné hromady akcionářů Suncani Hvar v Záhřebu byl šéf OPG Ott požádán policií o "interview" s tím, že si může zvolit vhodné datum. K takové dohodě došlo a byly podepsány patřičné dokumenty (dojednán byl 18. leden). Dnes však chorvatská policie za šéfem OPG dorazila znovu a znovu muset odpovídat na její otázky na policejní stanici. Policie neuvedla důvod kromě toho, že jednají na žádost a příkaz kolegů se Splitu, kteří s Ottem chtějí "hovořit" a míří na místo. Šéf OPG byl v hotelu pod dozorem tamní policie a v průběhu odpoledne (zřejmě v 15:30 či 16:00 našeho času) se uskuteční "interview" (nebyl použit termín výslech) na policejní stanici se zástupci policie ze Splitu.

OPG podepsala dohodu v rámci projektu s chorvatským privatizačním fondem před pěti lety. V rámci něj mají z 10 starých hotových objektů socialistické éry vzniknout moderní pětihvezdičkové komplexy. OPG do projektu vložilo investici 100 milionů eur, v rámci rezortu investovalo 355 milionů kun a přijalo na projekt úvěry v hodnotě 390 milionů kun. Jenže pak nastaly problémy, které se pozvolna stupňovaly. Suncani Hvar je prvním chorvatským PPP projektem, tedy projektem partnerství veřejného a soukromého sektoru. Orco se dostalo do sporu s chorvatským privatizačním fondem jako partnerem za stát v tomto projektu. Ten jej osočil, že v rámci cílů projektu selhal a neuchránil projekt před dluhy a smlouvu s Orcem vypověděl. „Nás odchod z projektu byl jedinou cestou, jak ochránit náš majetek,“ tvrdí fond. Orco uvedlo, že fond v otázce nedokončeného projektu naprosto nespolupracuje. „Budeme bojovat, abychom dostali zpět naše investice,“ uvedla již dříve mluvčí Orca Petra Zdeňková. OPG je majoritním vlastníkem v projektu Suncani Hvar s nyní cca 55% podílem, 31 % vlastní chorvatská vláda skrze její vládní privatizační fond. Zbytek je v rukou drobných investorů.

V listopadu proběhlo jednání valné hromady o možné rekapitalizaci úvěrů vážících se k projektu. Orco opakovaně uvádí, že je připraveno v případě neúspěchu bojovat za svoji investici soudní cestou. „Naším cílem bylo přivést do Hvaru bohaté klienty a to jsme učinili skrze první tři hotelové projekty. Pro zbytek se nepodařilo vyřešit nejasná vlastnická práva, které náš partner (privatizační fond) slíbil vyřešit,“ uvedla postoj Orca Petra Zdeňková. Mluvčí nevyjasněnost vlastnických práv označila za klíčový problém pokračování projektu, když některé evidence podle ní nebyly aktualizovány od druhé světové války.

Podle komentátorů pro Chorvatsko spor v rámci prvního PPP projektu vůbec není dobrým vzkazem zahraničním investorům a nepomůže mu v jejich očích před chtěným vstupem země do Evropské unie s rokem 2012. „Případ ukazuje, proč je Chorvatsko nyní rizikovou destinací pro zahraniční investory. Ti jsou často konfrontování s nevyjasněnými majetkovými vztahy a právními překážkami, u nichž vláda slibuje jejich snadné vyřešení,“ uvedl již v srpnu politický sloupkař záhřebského listu Jutarnji Denis Kulis.

„Jsme již nyní majoritním vlastníkem projektu, ale jen peníze nám nepomohou vyřešit spory na lokální úrovni, se starostou, s městem. Byli jsme přesvědčeni, že naše partnerství s vládou je výhodou a problémy vyřešíme společně. Nyní jsme ale zneklidněni o poznání více,“ uvedlo v listopadu Orco.

(Zdroj: Bloomberg, Orco)


Váš názor
  •  
    04.01.2011 16:34

    znehodnotit investice akcionaru veritelu a patrne i partneru orca musi mit vybornou podporu justice minimalne ve Francii ne-li EU Chorvati ho pusti chteji do spravedlive EU a nechteji byt mafianskym balkanem
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.