Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opuštění eura dle UBS: Na úvod 50 % HDP, 50% propad obchodu, 60% znehodnocení měny,…pak nedozírné politické a bezpečnostní následky

Opuštění eura dle UBS: Na úvod 50 % HDP, 50% propad obchodu, 60% znehodnocení měny,…pak nedozírné politické a bezpečnostní následky

08.09.2011 17:44, aktualizováno: 8.9. 18:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Na 91% pravděpodobnost bankrotu Řecka dnes ukázaly zajišťovací kontrakty proti nesplácení řeckého dluhu CDS, které vystoupaly o dalších 240 bps na 3045 bodů. Výnos dvouletého řeckého dluhu dosáhl nového maxima 55,8 %, stejně jako 10letý na úrovni 20,1 %. Zatímco pozornost médií a ekonomů se soustředí spíše na debaty, jak to zařídit a kolik by to stálo, aby Řecko mohlo opustit eurozónu, analytici švýcarské banky UBS se pokusili vyčíslit náklady odchodu z eurozóny a opuštění eura jak u jádrových ekonomik eurozóny, tak u okrajových zadlužených zemí, včetně dalších dopadů na zahraniční obchod či znehodnocení měny a sanaci bankovního sektoru. Vzhledem k tomu, že opuštění eura je dosud z právního, politického i finančního pohledu značně komplikované a spíše virtuální, jedná se do velké míry o akademické cvičení, ale zajímavý náhled poskytnout může (další se o něj raději zatím nepokoušejí).

Trojice ekonomů UBS Stephane Deo, Paul Donovan a Larry Hatheway sestavila model, který se pokouší postihnout kolaps bankovního systému dané země, obchodu s dalšími členy eurozóny, vládního dluhu či třesku firemních bankrotů.

Podle ekonomů se náklady na opuštění eura jen v prvním roce rozhodnutí vyšplhají u finančně slabých a nyní nestabilních zemí typu Řecka či Portugalska na 9500 až 11500 EUR na každého obyvatele země (včetně kojenců a důchodců). To odpovídá podílu 40 až 50 procent ročního HDP pouze v prvním roce. V každém z dalších let odhadují ekonomové UBS dodatečné náklady na tři až čtyři tisíce eur na osobu.

Jak by to vypadalo u klíčových ekonomik eurozóny? Ekonomové UBS náklady odhadly na modelovém příkladu Německa na 6-8 tisíc EUR na osobu v prvním roce změny, což odpovídá v případě tahouna eurozóny zhruba 20 až 25 procentům HDP. V dalších letech pak UBS dodatečné náklady odhaduje na 3,5-4,5 tisíce EUR.

V porovnání s těmito náklady, spočetla UBS, by ekonomické náklady záchrany Řecka, Portugalska a Irska v jednorázové splátce nedosáhly jednoho tisíce EUR na osobu.

Ekonomicky výhodnější je tedy pokračovat? Ekonomové nicméně nynější stav shrnují do jedné věty: „ve stávající struktuře a s nynějším členským obsazením eurozóna nemůže fungovat. Buď se tedy musí změnit struktura (a zde jsou úvahy o silnějších institucích či politické unii), nebo se musí změnit obsazení.“

„Analýzou chceme mimo jiné ukázat, že populární diskuse o rozpadu eurozóny si ani zdálky nedokáží představit reálné náklady a kompletní dopady,“ uvádí Deo s tím, že ekonomické náklady jsou přitom jen nejnižším patrem pyramidy.

Ekonomové UBS upozorňují, že náklady razantně porostou s runem lidí, kteří budou vybírat svá aktiva z bank a finančního systému obecně před jejich konverzí do nové podoby (a nové měny). U přechodu na novou národní měnu u periferních zemí eurozóny pracují s odhadem jejího 60% znehodnocení při 7% nárůstu zápůjčních nákladů v nové domácí měně. Z bank by dle UBS zmizelo odhadem 30 procent depozit (bez započtení odlivu depozit z dalších zemí eurozóny), které by byly základem k další masívní potřebě rekapitalizace finančního sektoru. Propad v mezinárodním obchodě UBS odhaduje na 50 procent dnešního objemu té které země.

Jestliže jen stěží jdou odhadnout ekonomické náklady opuštění eura, ještě více virtuální je následné politické dění. „Konec eura povede k obnovení kontrol kapitálových toků mezi zeměmi i fyzické kontrole hranic, možnému odtržení takto odloučených regionů a v neposlední řadě totální ztrátě prestiže Evropy ve světě,“ uvádějí ekonomové UBS. A jsou ještě dále. „Za povšimnutí bezesporu stojí, že žádná moderní podoba měnové unie se nedokázala rozejít bez některé z podob autoritářského vedení státu, vojenské vlády nebo občanské války.“

Bank připomíná, že dnešní smlouva o Evropské unii nemá žádné ustanovení o možnosti vyloučení země z eurozóny a jen velmi matné kontury jejího možného dobrovolného odchodu. „Euro je podle mě jednoduše jednosměrná ulice. Jeho upuštění je politicky neprůchodné. Zkuste si jen představit ty roky právních bitev o vyřešení dluhu země v zahraničí,“ je k naplnění myšlenky skeptický Gilles Moec, senior ekonom Deutsche Bank pro Evropu.

(Zdroj: UBS,Deutsche Bank, CNBC, Fortune, AP, AFP, Reuters, CBS)


Váš názor
  •  
    09.09.2011 8:39

    Eurozona je rozhodně udržitelná, ale předpokládá to vyházet 90% establišmentu během 12 hodin na ulici. Jinak zbohem a šáteček stačí rozkrást celou evropu.
    Homo
    •  
      09.09.2011 15:03

      60% znehodnoceni? No to mi pripada, ze by to pro ne byl dar z nebes. Konecne by zacali produkovat neco, co by mohlo byt konkurence schopne na trhu. Naklady 11.000 Eur na hlavu? To je samozrejme blbost - tedy pokud by to nenechali udelat UBS. Nevim, kolik to stalo nas a Slovaky, ale 200 litru na hlavu to nebylo.
      JirkaSirka
  • Komu to vyhovuje ?
    09.09.2011 7:00

    Tohle zastrašování je řízené, vyhovuje pravděpodobně vlastníkům UBS, Deutsche Bank, atd. Osobně se docela těším, až se to celý sesype, celej ten systém virtuálních peněz, hodnot, dluhů.
    Josef
  • tak tomu říkám
    08.09.2011 19:07

    Slinty Emanuely Frynty aneb Pohlednice ze Švýcar
    Bob
  • obyčejná mystifikace
    08.09.2011 18:48

    a zastrašování části obyvatelstva, které není pevně odhodláno bránit euro za každou cenu. Nic jiného takové články a analýzy nejsou. Nedozírné politické následky jistě přijdou - chvalabohu. Konečně zmizí nesmyslný a zhoubný socialistický multikulturalizmus, který užírá potenciál ekonomiky nevídaným tempem. A bezpečnostní následky? Co si pod tím ideologové představují? Že jako zaútočí na neposlušné státy? No to se necházíme opravdu v pěkné společnosti... Čím dřív se EU zhroutí, tím lépe. Měny se zase nastaví sami podle výkonnosti jednotlivých ekonomik a pijavice z rozbujelých byrokratických struktur se mohou na oplátku odstěhovat do Palestiny. Třeba jim tu péči místní obyvatelstvo vrátí :-))
    Jesse
  •  
    08.09.2011 18:19

    To samé psali o československé koruně.
    Hans
    •  
      08.09.2011 21:29

      Mám 43 let sestru ve Švýcarsku a měl jsem dojem že peněžnictví Švýcaři rozuměj , ale v takovýto blábol bych nevěřil ani ve snu. Budu nadále nakupovat CHF neb při těchto a podobných názorech kurz 20 neudrží ani omylem.
      dědek
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m