Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stát v tichosti zvýší zdanění drobných investorů, bez daně půjde prodat až za 5 let

Stát v tichosti zvýší zdanění drobných investorů, bez daně půjde prodat až za 5 let

23.09.2011 8:35
Autor: IHNED.cz

Ministerstvo financí v tichosti připravilo změnu, která silně zkomplikuje život naprosté většině drobných investorů na kapitálových trzích.

Do návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa, který v úterý prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, totiž úředníci ministerstva zakomponovali výrazné zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů.

V současnosti nemusí ten, kdo prodá své akcie až po půl roce a vydělá přitom více než 15 tisíc korun, platit žádnou daň. V případě, že takto vydělá do půl roku, platí 15procentní daň.

Nově by se měla lhůta prodloužit ze šesti měsíců na pět let a daň dokonce zvýšit na 19 procent.

Představitelé kapitálových trhů považují toto opatření za naprosto nesmyslné a vadí jim, že s nimi ministerstvo změnu nekonzultovalo.

„Zvýší se pouze administrativa, a to jak na straně klienta, který bude muset při vystoupení z podílového fondu podávat daňové přiznání, tak i na úrovni státu při výběru té daně,“ říká předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš.

Příjem státu bude podle něj zanedbatelný. "Odhadujeme to asi na čtvrt miliardy korun, stát přitom bude muset vynaložit na výběr daně nemalé prostředky," tvrdí Beneš.

Případná změna bude mít podle něj negativní dopad především na fondy peněžního trhu, u nichž je doporučovaný investiční horizont jeden rok. Ministerstvo financí svůj krok odůvodňuje tím, že v projednávaném návrhu zákona je od daně nově osvobozena výplata dividend.

Podle ministerstva by nebylo správné, že investoři nemusejí platit daň ani při výplatě dividendy, ani při prodeji akcií. Většina z nich je totiž drží déle než půl roku.

"Uvažovali jsme tak, že by bylo pro daňovou veřejnost a politiky snáze skousnutelné, kdyby se zvýšilo zdanění někde, kde jsme ho měli dlouhodobě hodně nízké. Využila se vhodná příležitost, když se ruší zdanění dividend, pojďme někde jinde trošku přitvrdit a uvést to do rovnováhy,“ říká Martin Jareš z odboru daňové strategie ministerstva financí.

Přiznává přitom, že je obtížné spočítat, kolik peněz by tato změna přinesla do státní pokladny, a že na ministerstvu takovou analýzu „nijak extrémně“ neprováděli.

"Spíše jsme vycházeli z toho, že ten malý investor si prostě místo šesti měsíců počká pět let nebo nebude do akcií tolik investovat. Ten, kdo investuje ve velkém, stejně daňové přiznání podává,“ říká Jareš.

Podle odborníků by tak nakonec důsledkem prodloužení časového testu mohl být úbytek drobných investorů.

Ti totiž mnohdy vnímají investici do podílových fondů jako alternativu ke vkladům do bank a časový test jim mohl například kompenzovat fakt, že investice do fondů není na rozdíl od vkladů v bankách pojištěna.

„Neprospěje to vůbec nikomu. Je to jen zbytečná komplikace, která podlomí ochotu lidí investovat na akciových trzích a zabrzdí to rozvoj kapitálového trhu, který je i tak u nás ve srovnání se západním světem někde na úrovni předminulého století,“ říká hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

 

iHNed

Související články na IHNED.cz

Kam až mohou ceny akcií spadnout? Ptejte se odborníka Jiřího Tylečka

Analytik: Držte si klobouky, konec roku bude na trzích ještě zajímavý

Kalousek: Loterijní daň může začít platit už příští rok. Vynese až 8 miliard


Váš názor
  •  
    23.09.2011 12:31

    Před časem jsem ze zdi sundal plakát Jiřího s jasným vzkazem :"A teď dostaneš přes držku i ty." Dnes stačí pouze doplnit INVESTORE a změnit barvu barvu na modročernou.
    jp
  •  
    23.09.2011 12:25

    takže kterého zahraničního brokera mi doporučíte?
    Vesman
    • stěžujte si přímo u TOP 09
      23.09.2011 12:41

      Nebuďte pasivní a pošlete mail na jejich sekretariát. Diskuze zde nic nezmění, ale když začnou dostávat desítky nas...ných mailů, tak se o tom budou alepoň bavit. Email je info@top09.cz , text můžete zkopírovat a případně upravit níže. Času vám to vezme asi tak jednu minutu. Alespoň se o něco pokusíme. Vážení, jako váš volič se naprosto kategoricky musím ohradit proti návrhu zpřísnění daně a podmínek zdanění pro drobné obchodníky s akciemi, které vzešlo z dílný MF, takže vlastně od vás (TOP 09). Nejenom tento návrh nepřinese žádné poznatelné prostředky do státní kasy, ale naopak bude drobné investory motivovat převést své investiční aktivity mimo daňový dosah státu, komplikovat administrativu výběru daní a ještě více přidusí již tak skomírající kapitalový trh v ČR. V neposlední řadě tímto krokem ztratíte mnohé voliče, kteří si takovýmto způsobem pravicovou stranu opravdu nepředstavují. Doufám, že ještě není pozdě, a že pan Kalousek dokáže rektifikovat tento nesmyslný návrh zákona z dílny pana Beneše. S pozdravem,
      lynxsharpeye
      • Re: stěžujte si přímo u TOP 09
        23.09.2011 12:55

        1.přečti si ten článek znovu a lépe 2.z dílny pana Beneše to není 3.uklidni se a nešiř paniku 4.četl jsi ten návrh teto novely ? má to i "své "výhody 5.Kalouska se nedovolávej, to jsi úplně vedle 6.A neiní ti divné , že zrovna tato úprava novely přijde na řadu v době , kdy je potřeba poddaným prodat dluhopisy na 5 let se 6% jakoby výnosem ? ......a přište si dej zámek pokud chceš agitovat nějakou skupinu, která zámky má !
        AMN
      • Re: stěžujte si přímo u TOP 09
        23.09.2011 12:49

        No tak jo, kvituji s potěšením, že jsi ještě optimista a taky za aktivitu. Já tě následovat nebudu, mám totiž osobní zkušennosti. Kam myslíš, že tento mejl dorazí? Přečte si ho vůbec někdo na stranické adrese? Vím že nepřečte. Prostě máme smůlu. Tato pseudopravicová strana tady není pro investory. A ta druhá, která má v názvu "občanská" už tuplem ne. Jsme prostě nepoučitelní. To se raději odstěhuju kousek za Mikulov.
        Jesse
      • Re: stěžujte si přímo u TOP 09
        23.09.2011 12:47

        I Koblic už to vzdal
        Berta
  • Jasné vysvetlení....
    23.09.2011 11:36

    tento návrh pokud projde ....a on asi projde....bude platit od nabytí účinnosti zákona a to se počítá od 1.1.2013.Žádná retroaktivita se k tout stahovat nebude.Takže teprve pro cenné papíry nakoupené po 1.1. 2013 se budou vztahovat tyto podminky 5 let: ztrata -zisk..Pro akcie nakoupené pred timto datumem platí 6.mesiční test z ztrata -zisk. Zisk, ale bude zdanován od 1.1.2013 vyšší navrhovanou daní.Takže ztraty , které budou do tohoto data nabyti učinnosti nového zákona nikde nelze uplatnit zpětne.Osvobozeni od divi je slaba utecha na tuto zmenu.Protože,se to týka pouze divi českých firem a tech už tady moc nezbyde a nebo nebou mit divi žádné a nebo velmi malé.U divi vyplacenych v EU bude platt osvobození také, ale dan vam ztrhnou v zahr. ale bude možné si jí vynárokovat.Kdo tuto proceduru jednou zkusil ví jak je to náročné a kolik to stojí dalších vynaložených prostředků.A poslancům a ostanim modrým ptákům netřeba volat ani psát.Nemají na to vliv.Pěkný den i přesto a bohužel i když je zase červený.
    AMN
    • Amn
      23.09.2011 11:46

      Ahoj!Po delší době Tě zdravím.Jak to myslíš,že vláda a poslanci nemají vliv na zákony??
      Velkamedvědice
      • Re: Amn
        23.09.2011 12:00

        Také tě zdravím.Měla jsem na mysli pouze tuto novelu, jelikož zde nějací aktivisté nabádali abychom jim psali a volali.Tento " výplod " , vznikal trochu jinde a ti vysedavači na židličkách v krásných budovach toto nezmění, jelikož tomu drtivá většina vůbec nerozumí a tak to projde hladce jen proto, že se musi ubrat všem.Upřimně mě i tobě a i některým zde je tato novela úplně fuk.Poradime si s ní. Obávám se ,ale toho , co se "peče "dál.
        AMN
        • Amn
          23.09.2011 12:05

          Neazabije mně to,ale vadí mi to.Nejen,že mně to přijde na slušné peníze na které neuvidím,co se s nimi stane,ale hlavně mně deptá,že jde o Ladisovo dozdanění zbytečných existencí,jask to nazval,jestli mi rozumíš.Jako primitiv bych spíše letoval cedník,než do něj lil dvakrát tolik vody.
          Velkamedvědice
          • Re: Amn
            23.09.2011 12:41

            ...naprosto ti rozumím.Trochu jsem pres leto cestovala po okolních zemích.Ta beznadej a zmar u většiny stejně smýšlejích lidí jako jsme např. my dva - je obrovská, protože tyto problémy jsou i tam.Zoufalost lidi zejména na jihu ,kteří nechápou , co se stalo, proč se ted vše hroutí, když to vše tak pěkně fungovalo a nikdo si celá letá nestěžoval o dluzích nemluvil, všechno bylo happy a proč je to najednou tak rychle jinak.Tato doba v jistých segmentech připomkíná dobu v 80.letech, když se bortily rudé zdi. RVHP mlelo z posledních sil a komunisti nechápli proč se s tím mlýnkem již neda tak snadno otáčet.Je to dlouhá polemika na dlohé večery.Každý z nás může ovlivnit pouze to o čem ví a nebo chce vědet nebo se dozvědět. To, co neví nemůže ovlivnit. Překvapuj mě, že se domníváš , že se zejména v našem parlamentu může dít něco smyslplného.A pokud ano, tak to je jen dílo náhody a shoda štastných chvil. A Ladislavovo dozdanění beru jako funny trik.Obávám se toho až přijde následík Ladislava s oranžovou růží v klopě.To se potom budeme muset starat o to ,aby nám do našich domovů nevnikl kategorický imperativ - rozděl se o vše s tím, kým ti nařídíme !
            AMN
          • Re: Amn
            23.09.2011 12:26

            Za komunistů mě hrozili existenční problémi, vzkaz dnešním pol. parazitům- odejděte pokud se chcete vyhnout tvrdému dopadu -defenestrace je bolestivá. Škoda,že si nepřečtou některé z těchto názorů (Mates Jesse atd
            PD
          • Re: bych spíše letoval cedník,než do něj lil dvakrát tolik vody
            23.09.2011 12:24

            kdyby tě právě a jen protékající voda živila ?
            H.B.
            •  
              23.09.2011 12:41

              Souhlas.To je přesně ten problém.Po nás potopa.
              Velkamedvědice
              • VM
                23.09.2011 13:00

                já se domnívám, že jsi chtel rici s námi potopa.Ale předpokládám, že kromě půdy maš nainvestováno i do " lodě s vesly a nebo s obrovskou plachtou ".
                AMN
                • Re: VM TO AMN !!!
                  23.09.2011 17:18

                  tak do lodě s velkou plachtou jsem chtěl investovat a vypadá to že nebudu mít ani na slanou vodu !!!
                  modrymax
                • Re: VM
                  23.09.2011 14:52

                  loď s vesly není dobrá investice - pokud jsi k jednomu z nich přikován :-)
                  H.B.
  • Foto
    23.09.2011 11:26

    Můj názor se nemění, žádná strategie na MF neexistuje, pouze se hledají další a další možnosti, jak lidi co nejvíce oškubat, takže zdražíme dálniční známku o 25%, zvedneme DPH, ... Tady si toho "stratéga" můžete i prohlédnout: http://www.topvision.cz/prednasejici/martin-jares/ Jak říká klasik: Chce se mi zvracet ...
    oh171
  •  
    23.09.2011 11:15

    Si myslim ze tim chcou nalakat drobneho investora na ty jejich pode..ne statni dluhopisy. Zkorumpovani gauneri.
    sk
    •  
      23.09.2011 11:38

      Důvod je jasný udržet rozpočtový deficit, ale mít zároveň z čeho krást
      Berta
      •  
        23.09.2011 11:50

        Udržet deficit nebude problém,horší je udržet vyrovnaný rozpočet..o))Fakt je zdražují hrubě všechno,základní poplatky na soudní návrh o 100% a pod.Místo snižování výdajů se loupí za bíleho dne.
        Velkamedvědice
  • přiznejme si, že 6 měsíční držení
    23.09.2011 11:11

    ve snaze "nedanit" je ve dnešních turbulentních dobách stejně jenom past na "burzovní kanonenfutr".
    H.B.
  • Těší mne
    23.09.2011 11:10

    řada zdejších názorů. Pomáhá mi to se vzpamatovat z nadávek do levičáků a vrahů, které jsem musela na svou adresu číst celou dobu minulou, kdy jsem kritizovala stejné věci... ;-)
    Kalka.
    • Re: Těší mne
      23.09.2011 11:26

      Je to vůbec možné,že by byl na Tebe někdo takový,má družko??
      Velkamedvědice
    • Re: Těší mne
      23.09.2011 11:25

      Kalko..oproti tobe ktera si stoji jen za svym levicastvim se najdou lide kteri nekompromisne odsoudi tuhle stupiditu jako pravicak od pravicaka... ano tohle me od strany a koalice kterou jsem volil stve....a jen proto ze ikdyby ..jako ze je to moc pravdepodobne ..prstoupi k moci socani s komanccema...tohle nezrusej...ani ve snu.. at jdou s timhle pravicaci do pr....e. je to poprve od voleb co jsem si s chuti odplivl a to nekolikrat
      OPTIMISTA
      • re: at jdou s timhle pravicaci do pr....e
        23.09.2011 12:28

        Co s tím mají společného ? V parlamentu ani ve vládě žadní nejsou.
        H.B.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data