Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazdík (TOP 09): Schwarzenberg otevřel debatu o financování stran. Beneš (ČEZ): Politiku nefinancujeme, za partnery mluvit nemohu

Gazdík (TOP 09): Schwarzenberg otevřel debatu o financování stran. Beneš (ČEZ): Politiku nefinancujeme, za partnery mluvit nemohu

03.10.2011 10:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Svými výroky, že ČEZ tajně financuje všechny strany kromě TOP 09, otevřel ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) debatu o transparentnějším financování veřejných stran, uvedl v nedělním diskusním pořadu televize Prima předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Nevím, zda je ten výrok pravdivý nebo nepravdivý," uvedl Gazdík s tím, že pochybnosti ohledně financování ODS a ČSSD existují. "Díval jsem se na vyúčtování stran a mnohé věci jsem tam nenašel," dodal o stránkách sociálních demokratů.

Slova ministra Schwarzenberga nezatracuje, protože podle něj svými výroky legitimně otevřel politické téma. Ministerstvo spravedlnosti podle Gazdíka připravuje návrh, který zprůhlední financování stran a jejich volebních kampaní. "Zákon by měl platit od roku 2015," dodal svou výtku s tím, že TOP 09 by chtěla, aby začal platit již o rok dříve, tedy v roce, kdy budou parlamentní volby.

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala," uvedl dříve Schwarzenberg pro internetový server Aktuálně.cz. Problém je ale v tom, že polostátní ČEZ není jako sponzor uveden v žádné oficiální výroční zprávě o hospodaření ani jedné z politických stran. "Mohu jen říci, že my (TOP 09) jsme ČEZ nikdy financováni nebyli," dodal Schwarzenberg.

Zástupci ČEZ jakékoliv informace o sponzoringu politických partají odmítají. "ČEZ nikdy nesponzoroval žádnou z politických stran," striktně odmítl podezření mluvčí firmy Ladislav Kříž. Nový šéf energetiky Beneš v rozhovoru pro HN vyloučil, že by ČEZ financoval politické strany. Na druhé straně pochopitelně připustil, že to nemůže vyloučit u někoho z obchodních partnerů ČEZu. „Mohu vyloučit za ČEZ, že přímo nebo nepřímo sponzoruje nějakou politickou stranu. Nejsem ale samozřejmě schopen vyloučit, zda nedává sponzorské dary politickým stranám někdo, s kým spolupracujeme,“ uvedl Beneš v rozhovoru pro HN.

Šéf ČEZ si v rozhovoru pro HN postěžoval, že firma je vnímána jako „impérium, které má nějaké vlastní mocenské zájmy“. „Přesně jsem to zaznamenal od několika politiků. A mrzí mne to, protože z jejich řeči je znát, že se neidentifikují z ČEZ jako se státní firmou. Dívají se na nás jako na říši zla, přitom naším akcionářem je stát,“ uvedl Daniel Beneš pro HN.

Parlamentní strany jsou ze zákona povinné zveřejňovat detaily o svém hospodaření, sponzory na prvním místě. Polostátní ČEZ ovšem ve výročních zprávách mezi donátory uveden nebyl a není. Pokud by měl Schwarzenberg pravdu, muselo by jít o utajené toky peněz, které neprocházejí účetnictvím. Mohlo by se tedy jednat o daňové úniky.

(Zdroj: mediafax, HN, čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data