Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR se spojí s JSW, spekuluje tisk. O takových jednáních nic nevím, reaguje šéf JSW

NWR se spojí s JSW, spekuluje tisk. O takových jednáních nic nevím, reaguje šéf JSW

29.02.2012 9:02, aktualizováno: 29.2. 9:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jedna z největších polských těžebních společností JSW pracuje na plánu propojení s New World Resources, napsal Daily Telegraph. Podle listu v těchto dnech probíhají jednání s BXR Group, která ovládá 64 procent v původem české NWR. BXR je soukromá investiční skupina kontrolovaná Zdeňkem Bakalou, víceprezidentem NWR z titulu dominantního akcionáře. Spojením by dle listu vznikla společnost o hodnotě 4,5 miliardy britských liber.

Akcie NWR v Praze reagují růstem o více jak 3 % nad 161 Kč/akcie. Akcie polské JSW po úvodním růstu ve Varšavě zisky odezvdávají.

Podle listu není zřejmé, jak by obchod mohl být strukturován. List dále spekuluje, že zřejmá není ani cena, kterou by JSW, pro kterou údajně na přípravě možné transakce pracují bankéři z Credit Suisse, byla ochotna zaplatit za akcie nové NWR. Podle zdrojů listu údajně BXR nebude ochotna akceptovat méně jak 800 pencí za akcii, což by NWR cenilo na více jak 2,1 miliardy GBP, se 700milionou prémií v GBP vůči současné ceně. Zda transakce bude dokončena, není jasné, uvádí list.

„BXR nad tím netráví nadbytek času,“ citoval list jeden ze svých zdrojů, údajně obeznámený se situací. BXR a NWR odmítly transakci jakkoli komentovat, šéf polské JSW uvedl, že o takových jednáních nic neví. "Není mi známo, že by naše společnost vedla jednání o spojení s NWR. Po dřívějších akvizicích se soutředíme na propojení všech naších operací," uvedl CEO Jastrzebsky Spolky Wenglowe Jaroslaw Zagorowski.

"Za touto dohodou vidíme silné strategické opodstatnění. Zaprvé, mají obě společnosti mnoho společného: obě těží uhlí v podzemních dolech, odběratelská základna se nachází v regionu CEE, těžba jde i do velkých hloubek, a tak obě společnosti operují na horním konci křivky nákladů na těžbu uhlí. Při bližším pohled se zdá, že JSW má navrch v několika provozních parametrech (vyšší produkce, lepší mix tržeb a lepší nacenění, které se promítá i do vyššího EBITDA za tunu). Je zde však i několik faktorů, v nichž má výhodu NWR (elektrárenské uhlí, produktivita na zaměstnance)," uvádí v komentáři KBC analytik Peter Csaszar.

"Zadruhé, z pohledu synergií a dalších výhod pro případné spojení obou firem podle našeho názoru hovoří: 1) zeměpisná poloha, produkt a diversifikace rezerv, 2) posílená schopnost tvorby cen 3) zlepšení báze rezerv a přírodních zdrojů, 4) lepší pozice pro další expanzi v regionu, 5) strategická a provozní podpora pro polské operace NWR, 6) zlepšující se likvidita na trzích," pokračuje Csaszar. 

"Dohoda nicméně podle dostupných informací není nijak blízko podpisu, v této fázi se stále do značné míry jedná o pouhé spekulace. Fúzi navíc nepotvrdila ani JSW ani NWR. Otázkou je také cena, která by majoritního vlastníka NWR, společnost BXR, natolik nadchnula, že by na spojení kývnul. Zatímco rozvaha JSW umožnuje financování některých významných akvizic, nemusí být natolik silná, aby dosáhla cenových očekávání BXR. Očekáváme pozitivní reakci trhu pro NWR a možnou negativní reakci trhu v případě JSW," shrnuje v komentáři polský analytik KBC Securities.

JSW je v Evropě největším producentem koksovatelného uhlí. Šéf NWR Mike Salamon byl jedním z mála, kdo přivedl společnost na londýnskou burzu v roce 2008, průběhu úvěrové krize, dodává list. NWR zalistovala v Londýně akcie za 13,25 GBP, na horním okraji indikativního pásma, vedle Londýn akcie obchodují v Praze a právě ve Varšavě. Výnosy z IPO byly použity na rozvoj těžební činnosti, mimo ČR právě v Polsku.

(Zdroj: Daily Telegraph, Bloomberg)


Váš názor
  • Zcela irelevantní
    29.02.2012 9:20

    Zoufalý pokus o "market rumor", o udržení kursu akcií. Je zcela irelevantní, zdali NWR a JSW provedou či neprovedou spojení. Obě společnosti zbankrotují v důsledku zavedení nových technologií a je jedno zdali na trhu bude dříve Defkalion Hyperion nebo HephaHeat/Orbo. Věk uhlí končí.
    Detective
    • Re: Zcela irelevantní
      29.02.2012 16:39

      Co ty to tu motáš? Asi ses špatně vyspal :-) Energetické uhlí se bude využívat i nadále, takže bych se nebál, že ty společnosti zkrachují, navíc obě společnosti produkují z poloviny koksovatelné uhlí, které je nutné k výrobě oceli, takže společnosti nezkrachují, ale je fakt, že se v současné době trhu s ocelí nedaří, takže se pak logicky méně daří producentům koksovatelného uhlí.
      Tomík
    • Re: Zcela irelevantní
      29.02.2012 9:46

      In the long run we are all dead :))
      Weimaraner
    • Re: Zcela irelevantní
      29.02.2012 9:41

      ty jeden roztomilý špioné s predikcemi konce všeho a všech máš určitě pravdu, ale to co ty vizionářsky oznamuješ opakovaně již nekolik měsiců se jaksi nekoná a pokud se někdy v budoucnu stane, to co ty predikuješ, tak ty se toho určitě nedožiješ, ani kdyby jsi žil do 120 let...
      AMN
    • Re: Zcela irelevantní
      29.02.2012 9:36

      Cenu uhlí může ovlivnit snížená poptávka ze strany Číny. Tepelné elektrárny zánik zatím jen tak neplánují. Zásadní ale je, že uhlí je potřeba při výrobě železa a pochybuji, že by skončila i éra železa... ;-)
      delcop
    • Re: Zcela irelevantní
      29.02.2012 9:24

      :-))) defkalionbataliónabrakadabrakabrekeke
      db
  •  
    29.02.2012 9:14

    Jestli náhodon nejde minimálně o pokus tu cenu držet nad určitou hodnotou. V posledních týdnech si na NWR všímám, že se ji vždy někdo snaží udržovat v pásmu 155-160 Kč. Pokud klesá, tak občas přijdou i docela překvapivé nákupy odporující sentimentu na trhu. Management má v NWR nemalé peníze a zřejmě se bojí nepřátelského převzetí. Ani bych se nedivil, kdyby tu zprávu do telegraphu dotlačili oni... Ale jak se říká... "na každém šprochu....
    delcop
    • delcope
      29.02.2012 9:19

      nepřátelský převzetí si nějak s tím podílem co má BXR nedokážu logicky představit...
      db
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.