Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bakala (BXR): NWR do projektu Debiensko vloží přes půl miliardy eur. Nové investiční příležitosti hledám po celém světě

Bakala (BXR): NWR do projektu Debiensko vloží přes půl miliardy eur. Nové investiční příležitosti hledám po celém světě

05.03.2012 13:53, aktualizováno: 5.3. 15:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR) investuje do rozvoje polského dolu Debiensko více než půl miliardy eur a registruje tisíce žádostí o práci. V obsáhlém rozhovoru s ekonomickým listem The Wall Street Journal (WSJ) to řekl podnikatel Zdeněk Bakala, jehož společnost BXR Group má nad NWR kontrolu díky skoro 64% vlastnickému podílu. BXR hledá nové investiční příležitosti a zaměřuje se například na reality v USA i jinde ve světě.

"Vybudovat z ničeho úplně nový hlubinný důl je velký závazek," poznamenal Bakala. Celý proces, od prvního výkopu, přes instalaci těžké techniky, položení kolejnic, až po zahájení těžby podle něj zabere asi pět let. Bakala ale nepochybuje, že projekt bude úspěšný. "Poptávku po uhlí máme; jak energetika, tak hutnictví jsou ve střední Evropě v dobré formě," řekl k záměrům firmy. NWR usiluje o expanzi za hranici České republiky do dalších zemí regionu a toto je podle Bakaly první důležitý krok pro posílení celkových zásob uhlí, které se dosud opíraly o těžební aktivity OKD.

Společnost BXR Group, ve které má Bakala asi 50procentní podíl, spravuje majetek za zhruba šest miliard dolarů. Střední Evropa sice v posledních letech v mnohém dohnala západní Evropu, ale s ohledem na stagnaci kontinentu jako celku je potřeba se dívat i do zahraničí, říká Bakala s tím, že hodnotné investice lze najít i na jiných místech planety. "Před dvěma lety jsme expanzi mimo Evropu zahájili ze dvou důvodů. Jednak jsme byli pro tradiční trhy ve střední Evropě už moc velcí a potřebovali jsme geografickou diverzifikaci, jednak jsme chtěli vstoupit i do jiných odvětví, než jsou přírodní zdroje," řekl.

Vzhledem k růstu celosvětové populace, převážně v mladých tržních ekonomikách, BXR podle Bakaly kupuje nemovitosti a investuje do zemědělské půdy, hlavně v Argentině a Brazílii. Firma ale investuje i do řady dalších odvětví, a to v zemích tak rozličných, jako jsou Mozambik, Austrálie a oblast jihovýchodní Asie. Prostřednictvím BXR Bakala nakupuje i komerční a obytné nemovitosti v Texasu. "Příležitosti jsou v pečlivě vybíraných konkrétních projektech, jejichž charakteristiky nedávají důvod k tomu, aby měly v současné době tak nízkou cenu," říká Bakala v rozhovoru. Zhruba před týdnem jeho firma dokončila druhý velký nákup na realitním trhu v oblasti Houstonu, o podrobnostech se ale Bakala nezmiňuje.

Bakala si se svou skupinou BXR troufá také východním směrem a nedávno otevřel svou první pobočku na Dálném východě, v Singapuru. „Jsem optimista, co se týče asijské ekonomiky,“ říká s tím, že Čína podle něj, navzdory současným překážkám, bude v budoucnu dominovat světovému hospodářství. Za úspěchem země vidí Bakala „rafinovanou politiku, kterou tvoří nikoli lidé, které si lze představit za komunistickým politbyro, nýbrž dobře vzdělané osobnosti využívající západní metody řízení ekonomiky“. Pokud se však investor rozhodne pro rozvíjející se trhy, měl by počítat, že dosáhne výnosu nižšího, než by získal investicí ve vyspělé části světa, jelikož vlády zemí „emerging markets“ často uzpůsobují podmínky na trzích s cílem zvýhodnit domácí akcionáře. „Ať už je to fér, nebo nikoli, jde o fakt, který je třeba přijmout,“ říká Bakala.

Nadšený cyklista Bakala v loňském roce získal belgický cyklistický tým Omega Pharma - Quick Step. Letošní sezónu jeho tým odstartoval sérií vítězných závodů a v prozatímním pořadí je zatím za rok 2012 tím nejlepším na světě. Další z Bakalových koníčků, který se přeměnil v investici je jihoafrické vinařství Vin de Constance, které koupil společně se svým kolegou z BXR Charlesem Harmanem. Bakala však podle WSJ nezapře ani své české kořeny a jakožto milovník dobrého piva prý podle jeho vlastních slov nyní připravuje svůj vlastní pivovar, který by produkoval plzeňské pivo v jedné švýcarské vesnici poblíž Ženevy, kde Bakala se svou rodinou tráví většinu volného času.

WSJ si všímá, že Bakala je jedním z mála českých finančníků, kteří zveřejňují, které politické subjekty podporují. Bakalu ve snaze o otevřenost hodně inspiroval bývalý prezident Václav Havel. “Pan Havel byl tím největším a nejdůležitějším Čechem naší moderní historie a (se ženou Michaelou) považujeme za štěstí, že jsme se mohli počítat mezi jeho přátele,“ svěřil se Bakala WSJ. Tento finančník stojí za myšlenkou otevřít v Praze pobočku amerického myšlenkového centra Aspen Institute a má snahu jeho prostřednictvím podporovat větší transparentnost v politice i podnikání.

(Zdroj: WSJ, ČTK, BXR)


Váš názor
  • investiční politika Patria
    21.03.2012 19:26

    řízení investičních technologií je stěžejním řešením daného záměru, kdy na něm závisí návratnost prostředků. projekt a záměr může být perspektivní, při chybném řešení dojde k násobným ztrátám a propadu návratnosti investice.Proto je nejlépe použít ověřená řešení, kde je jistota, že fungují.tyto řešení, jejich popis najdete na mých stránkách www.elektroprojekty.ic.cz, v přílohách těchto stránek.tam je odborná informace o výsledku, na podrobnosti lze kontaktovat autora článků.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university