Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatý věk čínského hladu po komoditách se chýlí ke svému konci, varuje Credit Suisse a komodity padají

Zlatý věk čínského hladu po komoditách se chýlí ke svému konci, varuje Credit Suisse a komodity padají

06.03.2012 17:03, aktualizováno: 6.3. 17:51

Aktualizováno

Čína platila za spotřebitele komodit, který ročně „zhltne“ více než polovinu celosvětové produkce železné rudy nebo třeba sójových bobů. Časy se však mění... Upozorňuje na to aktuální zpráva švýcarské investiční banky Credit Suisse. Spotřeba komodit již podle analytiků banky dosáhla svého vrcholu a bude nyní klesat spolu s tím, jak se tato jedna z největších ekonomiky světa dostává ze stádia zatíženého především na rozvoj infrastruktury do období, kdy bude o síle růstu hrubého domácího produktu rozhodovat především spotřeba. Vstup Číny do dalšího vývojového stádia přitom nemusí být jen spekulací ekonomů. Svědčí o tom fakt, že sám Peking, včera nečekaně snížil odhad letošního výkonu čínské ekonomiky nejen na nejnižší úroveň za posledních osm let, ale i pod své dlouhodobé cíle vynucované autoritativní vládní politikou.

„Zlatý věk investic do infrastruktury je za námi, zlatý věk rozvoje bydlení je za námi, zlatý věk vývozu je za námi, zlatý věk stimulační politiky (vlády) je také za námi,“ shrnul milníky, který ve svém ekonomickém vývoji Čína již překonala, Dong Tao, hlavní ekonom pro asijský region u Credit Suisse. Ve zprávě rozeslané včera klientům banky Tao uvedl, že změna rozložení hybných sil čínské ekonomiky z industrializací taženého růstu do období dominance spotřeby pro zemi otevírá éru slabšího ekonomického růstu. Odhadl přitom, že zatímco v poslední dekádě byl průměrně dosahovaný růst čínské ekonomiky ještě 10,7 procenta ročně, v následujícím desetiletí máme čekat růst v rozmezí 7 až 8 procent ročně.

Čínská vláda na přelomu týdne oznámila, že snížila svůj cíl pro růst HDP v letošním roce na 7,5 procenta. Od roku 2005 do současnosti přitom dlouhodobě cílila na růst o 8,0 procenta. Premiér Wen Ťia-pao zdůvodnil nižší cíl potřebou snížení nerovnováh v ekonomice a omezení tlaku na růst cen. Wen dále řekl, že s ohledem na problémy světové ekonomiky a v zájmu udržení hospodářského růstu by se v zemi měla zvýšit domácí spotřeba. Vláda podle něho uvolní více prostředků na financování sociálního zabezpečení a na platy středních a nižších příjmových skupin, rozšíří se i spotřebitelské kreditní programy. Venkovskému obyvatelstvu vláda zvýší dotace, zvýší se rovněž podpora pro studenty venkovských škol.

Již dříve avizovaný plán čínské vlády vytvořit v rámci aktuální pětiletky končící rokem 2015 asi 36 milionů nových ubytovacích kapacit pro rostoucí čínskou populaci považuje Dong Tao z Credit Suisse za jedno z mála vládních opatření podporujících další spotřebu - a s ní i udržení vysokých cen - komodit. Negativní za to podle Credit Suisse budou naopak plány Pekingu na omezení růstu některých přebujelých odvětví, jako je automobilový, lodní, hutní a zpracovatelský průmysl.

Celkově tento ekonom Credit Suisse specializující se na asijský region považuje ochlazení čínské poptávky po komoditách v současnosti za nevyhnutelné s ohledem na změnu vnitřního fungování celé ekonomiky. Dává následující konkrétní příklad: Zatímco v loňském roce Čína celkem spotřebovala 71 milionů tun oceli na jeden procentní bod ekonomického růstu, v roce 2020 to bude méně než 40 milionů tun oceli na jeden procentní bod.

Toto rozhodně není dobrá zpráva pro investory zatížené na komodity, a to skoro napříč celým spektrem tohoto trhu, který také dnes výrazně ztrácí. Záběr čínské poptávky po surovinách je totiž více než široký. Kupříkladu odpovídá 62% podílu na trhu želené rudy, 59% podílu u sójových bobů, skoro 30 procentům světové produkce mědí nebo 11 procentům v případě ropy. Cena americké ropy WTI dnes v New Yorku padá o 1,6 procenta na 105 dolarů za barel, zlato ztrácí dvě procenta pod 1673 dolaru za za trojskou unci a stříbro dokonce skoro 3,5 procenta na 32,8 dolaru za unci.

 

„Stavební exploze v Číně byla a je neudržitelná a nyní se zdá, že konečně naráží do zdi,“ komentoval včera současný stav čínské ekonomiky Steve Cortes, šéf analytické společnosti Veracruz LLC, s tím, že hřebíčkem do rakve čínské expanze se stalo zpomalení ekonomického růstu v Evropě, protože i tato asijská ekonomická velmoc je stále nebezpečně závislá na objemu vyvozeného zboží a služeb.

Již v polovině loňského roku varovala před výrazným negativním dopadem zpomalení čínské ekonomiky také ratingová agentura Standard & Poor’s. V červencové zprávě uvedla, že stejnou rychlostí jakou hlad čínské ekonomiky tlačil ceny komodit v posledních letech vzhůru, může největší spotřebitel železné rudy, uhlí i drahých kovů tržní ceny také srazit. Analytici navíc v rámci svého pesimistického scénáře tehdy vypočetli možná dna pro ceny jednotlivých komodit, která z tehdejších úrovní implikovala propad i o 75 procent.

(Zdroj: Credit Suisse, MarketWatch, Forexpros, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.