Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pochopte hloubku problému amerického dluhu - video

Pochopte hloubku problému amerického dluhu - video

21.03.2012 18:29

Amerika letos zaplatí za svůj dluh třikrát více, než dala ročně za vedení války v Iráku a Afganistánu dohromady, a to se může těšit z nejnižších úroků za 50 let. Ve chvíli, kdy by se úroky na trhu zvýšily na úrovně z devadesátých let, byla by dluhová služba USA vyšší, než roční náklady na všechny války v její historii, včetně 2. světové. Tento varovný signál vyslal do Bílého domu profesor ekonomie Antony Davies s tím, že právě teď je ta správná chvíle něco s dluhem udělat. Video s jeho názornou prezentací si během prvního dne od své publikace našlo již spousty příznivců.



V roce 2011 dosáhl dluh americké federální vlády podle tohoto profesora ekonomie na Duquesne University 14,7 bilionu dolarů, a to jen při započtení současných závazků vůči občanům, firmám a ostatním státům (tedy bez zahrnutí 50 bilionů dolarů přislíbeným těmto dalším generacím na sociálním a zdravotním pojištění). Při současných úrocích z amerického vládního dluhu na úrovni 3 procent tak musí Spojené státy z dluhu zaplatit 440 miliard dolarů. Davies pro názornost srovnává tuto astronomickou částku s výdaji za válku v Iráku a válku v Afganistánu, které dosahovaly 138,1 miliardy dolarů ročně.

Zde končí reálná analýza a ekonom přechází do ofenzivy v rámci své černé, ale nikoliv nemožné, prognózy. Základním východiskem pro obavy Daviese z neudržitelností výše úroků Spojených států za bobtnající dluh je vývoj úrokový sazeb. Ten byl v posledních třech dekádách pro USA příznivý, když úroky klesly z více než 8 procent na konci 80. let až na aktuální 3 procenta. Nikde však není psáno, že úroky musí takto nízko zůstat.

Dluhová zátěž největší ekonomiky světa by se mohla v budoucnu výrazně prodražit. Pokud by se totiž při současné úrovni dluhu úroky požadované věřiteli zvýšily jen o jeden procentní bod, znamenalo by to pro americkou státní kasu nutnost zaplatit o 147 miliard dolarů ročně více (celkem 587 miliard dolarů), upozorňuje Davies. Při růstu úroků na 6 procent, tedy úroveň ze začátku století, by již Washington musel zaplatit 881 miliard dolarů. „To je stejně jako Amerika ročně platila za vedení 2. světové války,“ upozorňuje ekonom. Při návratu úrokové sazby z dluhu americké vlády na 8 procent, tedy na úroveň z počátku 90. lety, by již dluhová služba dosahovala 1,175 bilionu dolarů, což je více než byly roční náklady za vedení všech válek v historii Spojených států.

Co s tím? Antony Davies navrhuje, aby americká vláda využila současných velmi nízkých úrokových sazeb k tomu, aby splatila, co možná nejvyšší část jistiny, dříve, než se tyto platby stanou neudržitelnými.

Další možnost řešení obecného problému vysokého zadlužení státu dnes při představování rozpočtu na nový fiskální rok nastínil také britský ministr financí George Osborne. Jeho resort prý prozkoumává zájem investorů o dluhopisy se delší splatností s cílem vytvořit takové emise dluhopisů, které by nemusely být nikdy splaceny. Zatím si britská vláda půjčovala nejdéle na 50 let, ale pilotní emise v případě úspěšného průzkumu trhu již počítá s 60 letou „splatností“ těchto „věčných dluhopisů“ („perpetual bonds“). Další technické detaily zatím nesjou známy.

(Zdroj: LearnLiberty, YouTube, ZeroHedge, CNN)


Váš názor
  • hloupí amíci
    23.03.2012 14:13

    kdyby si tam pozvali Jirku z raje, tak by věděli, že dluhy se splácet nemusí
    oradapoisson
  • Ale jak zaplatit?
    22.03.2012 13:50

    Je chválihodné, že někdo opět připomněl skutečnost, že FED nemůže zvyšovat sazby, protože by si dlužníci jednoduše nedovolili platit tak drahou dluhovou službu. Autor říká, zaplaťme dluh, ale neříká jak...Protože to běžnou formou nelze. Úspory jsou v nenávratnu a jen se čeká na okamžik, kdy věřitelům (držitelům USD) dojde, že USD je jen cár papíru. A dojde jim to - vzhledem k tištění ze strany FEDu - velmi brzy...
  • Omezená úvaha
    22.03.2012 9:04

    Dluh lze bez problému dále zvyšovat. Technicky totiž už perpetuální je, protože Fed může do nekonečna refinancovat starý dluh novým. Dluh prostě zmizí sám. Např. při inflaci 6% za 4 roky klesne ze 100% HDP na 20%. Helicopter Ben ví, co dělá, jen klid. Současná energetická revoluce v USA udělá tento dluh za pár let směšně malým. Naopak splácení dluhu by vedlo ke katastrofě. Není rozhodující ani úroková míra, pouze musí být výnos z investic vyšší než úrok dluhu. A to je a dlouho bude.
    Dan
    • Re: Omezená úvaha
      22.03.2012 9:22

      prosím, o bližší vysvětlení: - Např. při inflaci 6% za 4 roky klesne ze 100% HDP na 20% - Současná energetická revoluce v USA udělá tento dluh za pár let směšně malým -Není rozhodující ani úroková míra, pouze musí být výnos z investic vyšší než úrok dluhu Předem děkuji!
      Marťanka
  • věčné dluhopisy
    22.03.2012 8:15

    ...Další možnost řešení obecného problému vysokého zadlužení státu dnes při představování rozpočtu na nový fiskální rok nastínil také britský ministr financí George Osborne. Jeho resort prý prozkoumává zájem investorů o dluhopisy se delší splatností s cílem vytvořit takové emise dluhopisů, které by nemusely být nikdy splaceny. Zatím si britská vláda půjčovala nejdéle na 50 let, ale pilotní emise v případě úspěšného průzkumu trhu již počítá s 60 letou „splatností“ těchto „věčných dluhopisů“ („perpetual bonds“). Další technické detaily zatím nesjou známy... TO JE DOUFÁM ŽERT?!
    Marťanka
    • Re: věčné dluhopisy
      22.03.2012 8:31

      Bohužel není: http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/business/s/1489033_budget-osborne-explores-perpetual-bonds
      matrix
      •  
        22.03.2012 10:14

        to uz tu raz bolo...Britania to raz uz spravila pri financovani vojny s Napoleonom, urobila velku kampan o vlastenectve, predala tieto dlhopisy a potom potichu inflacia ich vymazala:-)) No a penzijne fondy su predsa hladne po dlhodobych investiciach, tak preco pre uspech nezopakovat toto znovu
        Janula
Aktuální komentáře
12.04.2024
17:04Závěr týdne měl patřit bankám, ale přebil je Írán  
15:20Výsledky BlackRock: Rostoucí trhy a nové ETF na Bitcoin přispělo k rekordní úrovni aktiv pod správou  
14:28Zisk Citigroup v první čtvrtletí poklesl o 27 %, překonal ale očekávání
13:35Start výsledkové sezóny v podání JPMorgan: Silné čtvrtletí, akcie přesto sráží celoroční výhled
12:10Perly týdne: Obrovská hodnota robotaxíků, inflace stabilizovaná u 3 %?
11:02Akcie míří vstříc bankovním výsledkům na pozitivní vlně  
9:08Rozbřesk: ECB chce snížit sazby v červnu, rozhodnou příchozí data
8:50Kofola potvrdila předběžná čísla, dnes vyjdou výsledky amerických bank a futures jsou zelené  
8:43Bloomberg: Apple bude brzy vyrábět čipy M4, chce jimi vybavit počítače Mac
6:24Výhled Fidelity na 2. čtvrtletí: Podstatou je správné načasování
11.04.2024
22:06Ceny producentů kontrují spotřebitelským cenám a Wall Street roste  
17:47ECB zůstává na cestě k nižším sazbám, akcie ale inspiraci k růstu příliš nenacházejí  
17:30Jakub Brukner: Aktuální výprodeje jako příležitost pro vstup do pozice
17:13Kofola potvrdila předběžné výsledky roku 2023. Dosavadní měsíce letoška hodnotí jako velmi dobré
16:05Optimismus, inflace a levné - nelevné akcie menších firem
15:24Silný růst a stabilní měna. Bude indický akciový trh za dvě dekády desetinásobný?
14:29ECB sazby nezměnila, naznačila ale blížící se snížení
14:09Aukce českých státních dluhopisů se setkala s vysokou poptávkou investorů zejména u splatnosti 2032
13:51Technická analýza akcií TUI: Učebnicová formace reverzní hlava a ramena  
13:36Než otevře Wall Street: Alpine Immune Sciences, Gen Digital  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.