Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podmínky pro býčí trh ještě nenastaly, peníze se ale vydělat dají. Biggs varuje před korekcí

Podmínky pro býčí trh ještě nenastaly, peníze se ale vydělat dají. Biggs varuje před korekcí

06.04.2012 17:26
Autor: Redakce, Patria.cz

To, zda globální trhy budou schopny pokračovat v rally, není jisté. Pochyby lze mít zejména o oživení světové ekonomiky, protože to je doposud výsledkem „obrovských veřejných deficitů“. Zdá se sice, že soukromý sektor sílí, ale ve chvíli, kdy bude stažena podpora veřejného sektoru, privátní sektor opět postihne slabost. A to, že podpora veřejného sektoru jednou stažena bude, je jisté. Pro CNBC to uvedl Peter Elston, který stojí v čele investičních strategií ve společnosti Aberdeen Asset Management. Trhy podle jeho názoru dříve či později začnou odrážet to, že oživení je taženo veřejným sektorem.

Klíčovou otázkou týkající se investic do různých aktiv je to, zda se celkově pohybujeme v prostředí býčího či medvědího trhu, nebo zda jde o trh, který nemá jasný trend. V posledních letech bylo patrné, že „některé trhy, například americké, mírně posílily, jiné zase oslabily“. Celkově se tak dá hovořit o tom, že globálně není patrný žádný trend a „ještě nenastaly podmínky pro to, abychom vstoupili do býčího trhu“, domnívá se stratég. Elston se však i přes svůj relativně pesimistický pohled domnívá, že „i v současném prostředí se dají vydělat peníze“. V poslední době byl ovšem růst na trzích „trochu přehnaný“ a investoři by tak měli „část peněz stáhnout z hracího stolu“.

Jeho slova zde souznějí s vyjádřením známého miliardáře a hedge fund manažera Bartona Biggse. „S největší pravděpodobností nyní očekávám 5 až 7procentní korekci,“ uvedl Biggs ve čtvrtek pro Bloomberg TV k odhadu nastávajícího vývoje na hlavním americkém indexu S&P 500. Dodal, že již provádí redukci části svého akciového portfolia a „láká jej ještě větší snižování rizika“.

Ještě 20. března měl Biggs, který je zakladatelem investiční společnosti Traxis Partners, celkově dlouhou pozici z 90 procent, zatímco ještě v lednu to bylo 65 procent. V současnosti však podle jeho slov optimismus slábne spolu s prohlubující se recesí v Evropě. Biggs například v rozhovoru pro Bloomberg přímo zmínil propad německé průmyslové výroby za měsíc únor o 1,3 procenta, který významně překonal očekávání analytiků. „Navíc začíná být pěkně horko ve Španělsku, podotknul.

Stratég Aberdeen Asset Management Peter Elston se dále domnívá, že cílem kvantitativního uvolňování je boj s deflací tím, že snižuje dlouhodobé sazby a zvyšuje ceny zboží a služeb. Nyní jsou ale patrné inflační tlaky a argumenty pro další QE nejsou již tak silné jako dříve. Pohybujeme se totiž v prostředí slabého růstu zkombinovaného s rostoucí inflací, které je pro centrální bankéře „velmi složité“. V souvislosti s inflací zmínil stratég zlato, které je podle něho předmětem spekulativních tlaků a „nikdy by nemělo být vnímáno jako investice“. Nepřináší totiž žádný příjem, představuje pouze alternativu k hotovosti a je pojištěním proti situaci, kdy se centrální banky snaží snížit hodnotu měny. Tento poslední argument hovoří pro držení zlata, protože centrální banky budou podle Elstona ve své snaze pokračovat.

Rozvíjející se trhy čelí množství problémů, protože se nacházejí ve fázi transformace z modelu, který je založený na exportech, k modelu, v jehož jádru se nachází domácí poptávka. Stratég tak nedoporučuje plošné investice do těchto trhů, investorům se ale může vést velmi dobře, pokud zvolí „ty správné firmy“.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg TV)

VIDEA:




Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.