Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová prohrála „malé německé volby“, CDU za socialisty s nejhorším výsledkem od 2. sv. války

Merkelová prohrála „malé německé volby“, CDU za socialisty s nejhorším výsledkem od 2. sv. války

14.05.2012 9:59, aktualizováno: 14.5. 13:33

Aktualizováno

Voliči v nejlidnatějším státě Německa, Severním Porýní-Vestfálsku, vystavili křesťanským demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové nejhorší vysvědčení od druhé světové války, a do čela poslali sociální demokraty (SPD). Porážka Merkelové je o to citelnější s ohledem na to, že v předvolební kampani CDU vyvinula velké úsilí, aby v této 18milionové spolkové zemi opět získala vedení, které ztratila při vypuknutí evropské dluhové krize v roce 2010. Sociálně-demokratická SPD stojící v opozici k vládní CDU je po včerejších volbách u moci v 11 ze 16 spolkových zemí Německa. Nejčtenější německý deník Bild v dnešním úvodníku označil porážku CDU za "pohromu", která ztíží další kroky Merkelové.

Křesťanští demokraté Angely Merkelové získali podle oficiálních výsledků voleb v nejcennějším německém spolkovém státě 26,3 procent hlasů (skoro o 9 procentních bodů horší výsledek než v posledních volbách v květnu 2010), zatímco vítězná sociálně-demokratická (SPD) obdržela 39,1 procenta (polepšila si o 4 p. b. proti posledním). Na třetím místě skončili Zelení s 11,8 procenty. Zatímco poslední dva roky SPD se Zelenými v Severním Porýní-Vestfálsku vládli v menšinové koalici, víkendové volby jim pravděpodobně zajistí většinu v zemském sněmu v Düsseldorfu. Liberální FDP, která je koaličním partner CDU v německé vládě, si proti posledním volbám polepšila a získala 8,6 procenta hlasů. Další úspěch slavila také německá pirátská strana s 7,8 procenty hlasů, která se tak nejspíše dostane už do čtvrtého regionálního parlamentu v Německu.

V historii se ještě nestalo, aby CDU měla v zemi méně než 30 procent hlasů. Rozčarování nad volebními výsledky je o to větší, že kandidátku CDU vedl ministr životního prostředí Norbert Röttgen, který bývá považován za budoucího nástupce Angely Merkelové. Röttgen v reakci na volební debakl po vyhlášení výsledku okamžitě rezignoval na vedení své strany v Severním Porýní-Vestfálsku. Některé hlasy navíc říkají, že nyní nemá jisté ani ministerské křeslo.

Hlasování v Porýní-Vestfálsku je s ohledem na lidnatost státu (skoro čtvrtina německé populace) komentátory vnímáno jako "malé německé volby", jejichž výsledek v minulosti už několikrát předznamenal politické změny v Berlíně.

„Pro stranu (Angely Merkelové) se jedná o masivní ztrátu zdejší prestiže,“ zhodnotil výsledek v Severním Porýní-Vestfálsku Gerd Langguth, profesor politologie na univerzitě v Bonnu a životopisec Merkelové. Dodal však, že současná německá kancléřka udělá vše pro to, aby toto „vysvědčení“ ignorovala. „Dokud je strana ve vedení ve federálních volebních průzkumech, může se od regionálních výsledků distancovat,“ dodal.

Polsední předvolební průzkumy připisují CDU náskok před opoziční SPD pouze na úrovni 5 procent. Německá kancléřka Angela Merkelová ztrácí v Německu podporu spolu s tím, jak úsporná kůra, kterou kromě domácí politiky diktuje německá vlády i Evropě, přináší daň v podobě ekonomické recese.

Merkelová přesto v posledních týdnech opakovaně varovala před podporou ekonomického růstu za cenu nových dluhů, jak navrhuje například nově zvolený francouzský prezident Françoise Hollande. Prorůstové impulzy by podle ní měly přinést strukturální reformy. "Růst pomocí strukturálních reforem je smysluplný, důležitý a nutný. Růst na dluh nás vrátí znovu na počátek krize, a proto to takto dělat nebudeme," zdůraznila Merkelová v druhé polovině minulého týdne.

Na dnešní tiskové konferenci Angela Merkelová označila volební pořážku v Severním Porýní-Vestfálsku za hořkou a bolestivou. Zároveň však zdůraznila, že federální vláda se nyní musí soustředit na záležitosti na národní úrovni, včetně dluhové krize a energetiky. Merkelová se prý také po nadcházejícím summitu EU naplánovaném na 23. května sejde se zástupci opozice a bude usilovat o zajištění jejich podpory při prosazování paktu fiskální stability.

(Zdroj: ZDF, Bloomberg, čtk, ČRo, FAZ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m