Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Beneš (ČEZ): Elektřinu prodraží hlavně podpora obnovitelných zdrojů. Měla by být dobrovolná, ale to by nefungovalo

Beneš (ČEZ): Elektřinu prodraží hlavně podpora obnovitelných zdrojů. Měla by být dobrovolná, ale to by nefungovalo

16.05.2012 10:21
Autor: ČTK

Platby spotřebitelů za elektřinu bude v příštích letech nejvíce zvyšovat podpora obnovitelných zdrojů energie. V rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel energetické společnosti ČEZ (706 CZK, -0,35%) Daniel Beneš. Většina obyvatel podle něj však nemá povědomí o tom, kolik za obnovitelné zdroje v rámci cen elektřiny platí. Spravedlivé by bylo, aby finanční podpora obnovitelných zdrojů byla dobrovolná, to by ale na ně nepřispíval téměř nikdo, míní šéf ČEZ

"O podpoře obnovitelných zdrojů lidé řeknou, že je to skvělý nápad. Ale když se jich zeptáte, kolik chtějí platit, řeknou, že velmi málo nebo skoro nic," uvedl Beneš. 

Obnovitelné zdroje letos stojí občany více než 38 miliard . Necelou třetinu z toho hradí stát, ale v dalších letech již zřejmě všechnu finanční zátěž ponesou v cenách elektřiny spotřebitelé. Průměrná domácnost za podporu obnovitelných zdrojů nyní platí kolem 1100 ročně, když elektřinou také ohřívá vodu a topí, může se její roční účet za takzvané zelené zdroje vyšplhat až na 7000 , zjistila společnost Factum Invenio. Zástupci sektoru obnovitelných zdrojů ale tvrdí, že drahá elektřina souvisí spíš s vysokými poplatky za distribuci od velkých firem jako ČEZ, E.ON a PRE. 

Tržní cena elektřiny, která tvoří necelou polovinu konečné ceny pro zákazníka, je nyní na historickém minimu pod 50 eury (zhruba 1300 Kč) za megawatthodinu. Na rozdíl od regulované složky, která počítá s obnovitelnými zdroji, v dalších letech tržní cena podle Beneše výrazně neporoste. Nižší tržní ceny elektřiny se však negativně promítají do hospodaření ČEZ, který loni snížil zisk o 13 procent na 40,8 miliardy korun

"Ceny elektřiny ovlivňují naše výnosy. Snažíme se proto také nyní snižovat náklady a podněcujeme budoucí výnosy investicemi do obnovitelných zdrojů v zahraničí," řekl Beneš. ČEZ se podle něj snaží investovat do obnovitelných zdrojů v zemích, kde jsou pro tyto elektrárny vhodné přírodní podmínky, a firmě se tak projekty vyplatí i bez případných dotací státu. 

ČEZ investuje do větrných elektráren v Rumunsku a Polsku, plánuje také projekty v Německu. Kromě větrníků vidí Beneš potenciál také ve vodních elektrárnách v zahraničí. Naopak solární zdroje podle něj ČEZ v zahraničí ve velkém budovat nehodlá. Nedávno zprovoznil solární elektrárnu v Bulharsku, ale to bylo proto, že se ČEZ k obnovitelným zdrojům zavázal při investici do bulharské distribuce. Na Balkáně ČEZ podle Beneše další nové zdroje nechystá, nyní se potýká s problémy v Albánii. 

Šéf ČEZ míní, že v kvůli ekonomické situaci Evropy není v současnosti vhodná doba pro investice v energetice. Firmu chce do roku 2015 konsolidovat a připravit na další růst. Prioritou je podle něj dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Dodavatel dostavby by měl být vybrán v příštím roce a výstavba by měla začít v roce 2017. "Třetí blok by pak měl být ideálně hotov na přelomu roku 2022 a 2023, čtvrtý blok v roce 2024. Bude se to odvíjet od nabídek uchazečů," řekl. 

Beneš nepřepokládá, že by v přípravě dostavby měla nastat nějaká vážná časová prodleva. "Nejdůležitější bude udržet časově pod kontrolou výstavbovou část," uvedl. ČEZ zvažuje pro výstavbu Temelína uzavření strategického partnerství s další firmou. "Temelín jsme schopni financovat z vlastních zdrojů, ale připadá nám rozumné diverzifikovat finanční zátěž, aby se nám uvolnila část prostředků na další projekty," řekl Beneš. 

ČEZ se již podle něj přihlásilo několik firem, které projevily o partnerství pro Temelín zájem. Zda si ČEZ někoho vybere, není jisté. Partnerství může být uzavřeno až po podpisu smlouvy s dodavatelem dostavby Temelína, který vzejde z trojice Westinghouse, Areva a konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.


Váš názor
  •  
    16.05.2012 14:57

    rakušáci a němci by měli povině svítit jen ekoenergii jinak SVICEMA
    Deny:-)
    •  
      16.05.2012 15:05

      meli by prdet do zavarovacek a vecer pak propichnout dekl kruzitkem a zapalit.
      Azb
  • Měla by být dobrovolná?
    16.05.2012 12:03

    Beneš, vy jste se totálně pomátl. Co tak kdyby si mohl spotřebitel vybrat, jakou elektřinu bude kupovat a ne dotovat ?!!! Strčte si své pomatené pseudotržní názory do PRD**** !!! Jako spotřebitel plně nesu podnikatelské riziko těch, kteří si bez mého vědomí obsadili fotovoltaický "prostor" a dnes mi dokonce tvrdí, že noční spotřeba je z FVE, protože OZE se platí za každou MWh !!
    Jesse
    • Re: Měla by být dobrovolná?
      16.05.2012 14:42

      palec nahooru
      Azb
  •  
    16.05.2012 11:01

    To je pěkná propaganda mluvit o "vysokých cenách za podporu obnovitelných zdrojů". Ve skutečnosti jde z velké většiny o peníze za nesmírně předraženou fotovoltaiku let 2009 a 2010, což nebyla ani tak podpora OZE jako spíš kvalitní tunel, ke kterému se ČEZ připojil ve velkém stylu. Ostatní zdroje jsou proti tomu drobek. Ale za účelem propagandy proti zdrojům, které můžou ohrožovat monopol velkých energetických firem, to slouží dobře :-(
    had
    • to had
      16.05.2012 11:32

      S tím se dá jen souhlasit. Háček je však i v té ceně distribuce, která tvoří nemalou část celkové ceny a tam je prostor pro různé manichace také nadstandardní. Bohužel ERÚ ani ÚOHS s tím nic dělat nemohou (rozuměj nechtějí). Za ten tunel ohledně OZE (fotovoltaiky) by se mělo "věšet", protože to budeme platit min. dalších 15 let.
      oh171
      • Re: to had
        16.05.2012 14:29

        ERÚ tak pred 2-3 tydny verejne deklaroval zahajeni hloubkove kontroly distributoru, uz zacal u RWE. A hle distribuce v JM. kraji od ledna dokonce zlevnila o skoro 180 Kc/MWh.
        V
      • Re: to had
        16.05.2012 12:17

        Je třeba zavést trestní a majetkovou odpovědnost politiků za jejich rozhodnutí.
        ruki
      • Re: to had
        16.05.2012 12:08

        Jsou v tom stejným dílem namočené banky, protože ve velké většině tento tunel "financovaly" drahými úvěry... s tím, že pitomí spotřebitelé ty úvěry vrátí prostřednictvím OZE. Věděli předem, že to socani v PS schválí. Takže na šibenici by se měli houpat i poslanci a investiční bankéři. A vůbec, kdo tady ještě nekrade?:-))
        Jesse
        •  
          16.05.2012 14:41

          presne tohle to je, tady nejde o zadne solarniky, ale banky si mnou ruce, ze se za jejich tucnoucke uvery solarnici bijou zadarmo :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) nojo, nechali se solarnici nalakat na populisitcky vykrik a ted je ten bumeragn vsecky bimznul do palice a breci, ze maji megabouli, kterou jim nechce nikdo zatlacit. meli sami vystoupit proti tak nemravne podpore oze! maji po cem touzili.
          Azb
        •  
          16.05.2012 12:42

          Keby ste kradnuli len tak poľahky, ako my Cigoši, mali byste republiku v poriadku. Stále len plačete, že priveľa kradnete. Jáj, všetkého mosí byť tak akurát. Jáj, dobre ja vám hovorím.
          Šaňo
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m