Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Facebooku v druhém obchodním dni padají. Až -14 % na 33 USD

Akcie Facebooku v druhém obchodním dni padají. Až -14 % na 33 USD

21.05.2012 15:02, aktualizováno: 21.5. 16:36

Aktualizováno

Příštích několik dní může být pro akcie nově obchodovaného Facebooku velmi náročných a rozhodujících, pokud je v obchodování výrazně nepodpoří velké investiční banky, shodují se analytici. Média již po prvním dni obchodování s tímto titulem přinesla zprávy od zdrojů z Wall Street, podle nichž poklesu akcií Facebook zabránily právě banky svou masivní podporou emise. Titul v dnešním premarketu ztrácel téměř 5 %, po otevření trhu rychle padal až o 8,5 % na 35 USD, tj. tři dolary pod upisovací cenu. Ztráty následně navyšuje dále pod 34 dolarů za akcii. Čím dál více expertů je přesvědčeno, že akcie FB jsou nadhodnoceny. 

Facebook - NASDAQ GSM
 
Hlavní indexy americké Wall Street přitom zahájily mírným růstem včetně trhu Nasdaq, na němž se akcie Facebooku obchodují, a zisky v průběhu dále navyšují (Nasdaq roste o více než procento). Propad ceny akcií naznačuje, že titul přestaly alespoň zčásti podporovat upisující banky v čele s Morgan Stanley. Investoři, kteří vzhledem k masivní poptávce očekávali v první den obchodování raketový růst Facebooku, nakonec byli svědky značné volatility v úvodu a uzavření o pouhých 0,6 procenta výše na ceně 38,23 USD/akcii.

Makléři z americké burzy tvrdí, že banky mohly v pátek na podporu akcií FB vynaložit až 380 milionů dolarů. Ze záznamů zveřejněných po prvním obchodním dni vyplynulo, že Morgan Stanley, která emisi připravovala, měla na konci páteční seance nakoupeno zhruba 162 milionů akcií v tržní hodnotě 6,2 mld. USD. JPMorgan pak držela akcie za 3,2 mld. USD, Goldman Sachs 2,4 mld. USD. Lze proto spekulovat, že bez tak objemných intervencí by se cena akcií Facebooku snížila již první den pod upisovací cenu 38 dolarů. Jakmile banky přestanou titul podporovat, prodávat mohou začít i investiční fondy.

Jen málo analytiků sází na to, že společnost naplní očekávání dalšího rychlého růstu do budoucna. Facebook je zatím jedničkou na americkém trhu graficky orientovaných reklam, podle společnosti EMarketer však v příštím roce ztratí svou vedoucí pozici ve prospěch Googlu. Čím dál více lidí využívá sociální síť Facebook prostřednictvím mobilních telefonů, čemuž se firma snaží přizpůsobit vývojem reklamních aplikací do mobilů.

Americká automobilka General Motors před několika dny uvedla, že přestane inzerovat na sociální síti Facebook. Údajně se tak rozhodla kvůli tomu, že její reklama zde má jen malý dopad na spotřebitele. Podle propočtů deníku The Wall Street Journal investovala loni GM do své přítomnosti na Facebooku zhruba 40 milionů dolarů, jen asi čtvrtina z této částky však směřovala přímo na nákup inzerátů. Zbývajících 30 milionů dolarů bylo určeno na vytváření obsahu facebookového profilu. 

 
Akcie největší světové sociální sítě Facebook v obchodovací premiéře na Wall Street zahájily v první minutě růstem o 11 % na ceně 42,05 USD za akcii, při maximu +18 % na 45 USD. Upisovací cena činila 38 USD, těsně před zahájením obchodování se očekávala cena 42 USD. Před 18:00 SELČ titul smazal celý úvodní zisk a několik minut obchodoval blízko upisovací ceny, od níž se následně dokázal znovu odrazit k zisku, uzavřel však pouhých +0,6 % na 38,23 USD. Za první tři sekundy obchodování se podle televize CNBC zobchodovalo 82 milionů akcií firmy, čili téměř pětina z celkově prodaných 421 milionů akcií. Obchodování s akciemi Facebook bylo kvůli technickým problémům Nasdaqu zahájeno o půl hodiny později, v 11:30 místního času.

Výnos z IPO Facebooku, v němž společnost na trh umístila 421,2 milionu akcií při ceně 38 USD za jednu, činil 16 miliard dolarů. Tržní hodnota společnosti se tak vyšplhala na 104,2 mld. USD (což je 107násobek ročního zisku a 26násobek ročních tržeb) a Facebook se tak stal největší firmou vstupující na burzu.

Loňské tržby společnosti činily 3,7 miliardy dolarů, ke konci března měla společnost asi 3500 zaměstnanců. Podle loňské studie Marylandské univerzity softwarové firmy vytvářející počítačové programy určené pro Facebook vytvořily přímo či nepřímo nejméně 182.000 pracovních míst a vložily do americké ekonomiky miliardy dolarů.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP, ČTK)


Čtěte více:

Facebook IPO - Detaily, rizika a příležitosti, ocenění (Patria zahajuje pokrývání)
11.05.2012 18:27
Dominantní světová sociální síť Facebook se chystá na dlouho očekávano...
Facebook vstoupil na burzu při ceně 42,05 USD (+11 %), v první půlhodině se stihl podívat k upisovací ceně
18.05.2012 17:40
Akcie největší světové sociální sítě Facebook v obchodovací premiéře ...

Váš názor
  • PS
    21.05.2012 16:46

    Já sice nejsem Expert zkuste se nějakých expertů zeptat :-))))) možná by neškodilo ty slavné experty ZDE jmenovat, ale kdyby jste mi poslala před týdnem, před měsícem i před rokem dotaz co si myslím o Facebooku a jeho ceně řeknu jediné a opakovaně : Facebook je investiční SRAČKA a je to SRAČKA jako firma sama o sobě , která nestojí za řeč u mě je Mark Zukerberg je absolutní blb co neměl žadné kamarády a přátele proto začal chatovat.....
    martík
  • slečno Mala co to píšete za bludy !!!
    21.05.2012 16:41

    Kde jste studovala ??? Každé malé dítě ví že Facebook je naprostá sračka nic jiného , a když se našlo dost bláznů , kteří to kupuji za 40 dolarů automaticky to neznamená že se najde ještě víc bláznů , kteří to koupí za 50 !!!! Facebook má hodnotu pod 10 dolarů za ks možná pod 5 a možná ani to ne......
    martík
    • Re: slečno Mala co to píšete za bludy !!!
      21.05.2012 16:50

      Aniz bych s tebou nesouhlasil- mám na FB podobný názor, Tak bych Te rád upozornil, že paní Malá nepíše bludy, jen popisuje co se událo při IPO, kdo co kde a za kolik koupil.... nic víc nic míň, ani nekomentuje a neradí že si to máš koupit... tak proč ta arogance vůči ní? Přece nemůže za to, že popíše přesně skutečnost obchodování...
      TOM
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m