Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Citigroup: Řecko odejde z eurozóny začátkem roku 2013. Přijde pád HDP o 10 % a 20% inflace

Citigroup: Řecko odejde z eurozóny začátkem roku 2013. Přijde pád HDP o 10 % a 20% inflace

24.05.2012 17:07, aktualizováno: 24.5. 18:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko pravděpodobně opustí eurozónu počátkem roku 2013. Taková je alespoň nejnovější prognóza vývoje ve světovém hospodářství od hlavního ekonoma americké banky Citigroup Willema Buitera. Nová prognóza Citi počítá také s tím, že ve třetím čtvrtletí Evropská centrální banka (ECB) začne s dalšími opatřením, které mají Evropě pomoci překonat dluhovou krizi.

"Domníváme se nyní, že pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny v příštím nebo v tom následujícím roce je zhruba 50 až 75 procent," napsal Buiter v analýze, kterou Citigroup včera rozeslala svým klientům. Podle něj je v prognóze ještě mnoho neznámých. Nicméně odhaduje, že počátkem roku 2013 Řecko přijde o euro a zažije prudkou devalvaci své náhradní národní měny. V témže roce se v zemi silně omezí ekonomická aktivita a v roce 2014 bude následovat jen malý růst.

„Věříme, že ECB bude ochotna dodávat řeckým bankám likviditu (k nahrazení ztracených depozit) až do voleb konaných 17. června,“ píše se v aktuální zprávě Citigroup. Z dalších parlamentních voleb totiž podle Citi nevzejde taková vláda, která by byla schopná uskutečnit plán odsouhlasený s trojkou mezinárodních věřitelů, což přinese konec financování země do EFSF a MMF. „Zásoby hotovosti řecké vlády jsou ale omezené a pravděpodobně do konce roku dojdou,“ dokresluje svůj scénář Citi.

Co bude odchod Řecka z eurozóny znamenat pro vývoj tamní ekonomiky? To nejlépe shrnuje srovnání minulé (červeně, ještě bez očekáváného exitu z EMU) a současné prognózy vývoje řeckého hrubého domácího produktu a inflace. V nové prognóze ekonomického vývoje v Řecku do roku 2016 Citi pro příští rok v případě opouštění eura odhaduje 10% propad HDP a růst inflace na 20 procenta. V letech 2015-16 by však již mělo přijít 4-5% oživení.

Citi

"Myslíme si, že negativní ekonomická a finanční nákaza směrem k dalším evropským zemím bude nevyhnutelná. A vlastně se už tak určitým způsobem děje," dodal Buiter. Evropské instituce však další vlnu ekonomické krize podle Citi nenechají bez politické odezvy.

„Očekáváme, že vlády spolu s ECB poskytnou trhu další „extra dlouhé“ refinanční operace a sníží ve třetím kvartále sazby o půl procentního bodu, aby tak uvedla v život opatření pro zamezení šíření nákazy (dluhovou krizí napříč Evropou),“ shrnul další body nové prognózy Citigroup hlavní ekonom banky.

Citi však neočekává, že by se Evropa v brzké době měla posunout směrem k eurobondům nebo jiné formě sdílení rozpočtového břemene. „Pokud by však eskaloval odliv depozit z bank na okraji eurozóny, mohou se evropští politici dohodnout na posílení společně financovaného programu garancí vkladů a taktéž společně financovanému schématu rekapitalizace bank.

Portugalsko a Irsko si podle Citi přesto požádají o druhý mezinárodní finanční balík pomoci. Také Španělsko se dle prognózy Citi dočká sdružené pomoci od EU, Mezinárodního měnového fondu a bankovních věřitelů. Španělsko a Itálie budou také vyžadovat spuštění programu na podporu jejich státních dluhopisů.

Buiter soudí, že eurozóna odchod Řecka zvládne a že už žádná další členská země ho nebude muset následovat. Evropský bankovní systém tak bude dál v pořádku fungovat. Konec krize pro eurozónu to ale znamenat ještě nebude.

(Zdroj: ČTK, Citi, BusinessInsider)


Váš názor
  • Tato banka již nemá ve světě většího renomé!
    24.05.2012 17:52

    Takže její předpovědi jsou směrodatné a vážené jako když malé dítě přeskočí na hodině tělocviku lavičku! Tato banka má velmi špatné hospodářské výsledky a tak už ani neví, jak si zlepšit bilanci a odpoutat pozornost od svých nestandardních postupů a špatných výsledků. Raději by měla okomentovat, jak velkou ztrátu vykáže k lednu 2013 a zda se domnívá, že USA budou do ní stále pumpovat peníze, když se ukazuje jako neperspektivní banka s toxickým odpadem! Uvítal bych na Patria.cz raději dávání prostoru skutečným znalcům a analytickým článkům od odborníků, kteří vychází z faktů a nikoli z postranních úmyslů. US zdroje jsou bohužel po celou dobu existence eura velmi nevrlý, protože vědí, že euro ohrožuje jejich světovlády prostřednictvím dolaru. Jenže tak dlouho budou kopat do eura,až sami spadnou do vykopané jámy se svým dolarem. A pokud snad stáhnout ke dnu i euro, pak vítězem bude zcela někdo jiný, třeba Čína či Rusko. Proto bych radil nejen rádoby expertům ze sityny, aby zanechali laciné propagandy vůči euru či Řecku a raději přemýšleli, co udělat pro lepší výsledky euroatlantické civilizace ve světovém měřítku! Můj názor je, že Řecko k lednu 2013 neodejde z eurozóny!
    • Re: Tato banka již nemá ve světě většího renomé!
      24.05.2012 19:27

      analyticke oddeleni nema vetsinou co do cineni s tradingem. ale jinak rad vidim, ze z fatut vychazis aspon ty. tak napr. pokud jde o to ohrozeni svetovlady dolaru a z toho plynouci nevrlost, dej sem par faktu, ktery to povtrdej. ale zadny postranni umysly, odborniku.
      alain
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university