Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobce Blackberry (až -15 %) ve ztrátě a s tragickým výhledem. Žádá banky o radu, co dál

Výrobce Blackberry (až -15 %) ve ztrátě a s tragickým výhledem. Žádá banky o radu, co dál

30.05.2012 8:24, aktualizováno: 30.5. 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kanadská společnost Research in Motion (RIM), která vyrábí komunikátory BlackBerry, se potýká se stále většími problémy. Firma varovala, že hospodářský výsledek za první čtvrtletí bude na provozní úrovni šokující a zároveň požádala investiční banky, aby jí navrhly, co dál s podnikáním. Vedení firmy avizovalo, že se potíže neobejdou bez rozsáhlého propouštění. Analytici pro čtvrtletí, které firmě končí 2. června, očekávali čistý zisk 261 milionů dolarů.

Firma o prohlubujících se problémech informovala v úterý. Akciové trhy v New Yorku a Torontu na žádost firmy zastavily obchodování s jejími akciemi, což je obvyklý postup, když se firmy chystají zveřejnit zásadní informace s dopadem na kurz akcií. Jakmile bylo obchodování obnoveno, kurz propadl až o 15 procent a dosáhly nejnižší ceny 9,5 USD/akcie v prodlouženém obchodování. Za poslední rok akcie RIM oslabily o 74 procent.

"Naše finanční výkonnost bude po několik následujících čtvrtletí obtížná," uvedl nový šéf RIM Thorsten Heins. "Konkurenční prostředí doladá na naše podnikání nižšími objemy prodejů a vysokou dynamikou vývoje cen. Očekáváme, že výsledky za naše první čtvrtletí to odrazí a vykážeme provozní ztrátu. Šéf, který do firmy nastoupil v lednu po nahrazení spoluzakladatele Mike Lazaridise, zvažuje zásadní změnu strategie poté, co počet zákazníků i tržní podíl klesá a pět čtvrtletí v řadě oslabují tržby. RIM sází na BlackBerry 10 s novým operačním systémem, který chce představit později v letošním roce. Podle zdrojů z odvětví bude firma hledat strategického investora, nechce ale připustit vlastní prodej.

JPMorgan a RBC byly najaty, aby RIM pomohly zvážit možnosti budoucího vývoje, strategická partnerství, otázku licencí a software. RIM stál u zrodu bezdrátového internetu a vymyslel koncept, jak posílat e-maily prakticky odkudkoliv, kde má člověk signál k mobilnímu telefonu. Navzdory této konkurenční výhodě ale firma strádá, protože se jí postavila do cesty silná konkurence v podobě chytrých telefonů jako je iPhone od společnosti Apple, a po něm řada dalších. Podle výzkumné společnosti IDC podíl RIM na trhu smartphonů v posledním čtvrtletí propadl o polovinu na 6,4 %. Podíl androidů narostl na59 %, operační systém Apple a iOS pak drží 23 % trhu.

Firma uvedla, že propustí značný počet zaměstnanců, konkrétnější ale nebyla. Zdroje agentury Reuters tvrdí, že podnik do začátku příštího roku sníží počet zaměstnanců z nynějších 16.500 jen asi na 10.000.

(Zdroj: Bloomberg, RIM, čtk)


Váš názor
  •  
    30.05.2012 9:44

    žádat o radu někoho, kdo sám neumí normálně podnikat je už zoufalost:-)
    chicko
  • Řešení ? Poctivý hardware
    30.05.2012 9:38

    Jaký zázrak byl RIM ? Pomocí masívní ohlupovací propagandy se miliónům důvěřivců prodaly milióny "brusinek" (častý překlad/dabing ve zdejších TV). Důvěřivcům se nakecalo, že brusinky šifrují a jsou "bezpečné". Po čase vyplynulo na povrch, že se jedná o standardní "oje.": servery RIM vystaví klíč, ten pošlou oběma stranám komunikace. Klíč je záměrně měkký a známý RIM, tak aby si v SMSkách ad. číst jako v novinách. Ani uctívači Baphometa by to nevymysleli lépe. Německé úřady zakázaly Německé vládě používat "brusinky", ano byli mezi posledními, kteří zjistili, že komunikace mezi Heinrichem a Wolfgangem probíhá tak, že se vždy pošle do Kanady. Konec jedné éry. Satanisti po celém světě již vymýšlejí nové druhy "oje..". Záchrana pro RIM ? Možná. Poctivý hardware s Androidem a šifrováním OTR nebo ve stylu Pidgin. Transparentní, Open a end-to-end. Ale to je přesně to, co Satanisti nechtějí dopustit. Taková malá Hlava 22.
    Detective
    • Re: Řešení ? Poctivý hardware
      30.05.2012 10:40

      detective ---- +100
      mart
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data