Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB dle očekávání sazby nezměnila, mírně upravila prognózu. Draghi slíbil likviditu bankám do začátku 2013. Euro oslabilo k 1,2440

ECB dle očekávání sazby nezměnila, mírně upravila prognózu. Draghi slíbil likviditu bankám do začátku 2013. Euro oslabilo k 1,2440

06.06.2012 14:01, aktualizováno: 6.6. 16:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nastavení měnové politiky Evropské centrální banky co do sazeb i jiné podoby měnové stimulace zůstalo ve vyčkávacím módu, klíčová sazba byla ponechána beze změny na úrovni 1,00 procenta. Příliš nepřekvapil ani následný komentář guvernéra ECB Maria Draghiho na odpolední tiskové konferenci. 

Draghi svou řeč zahájil slovy, že ekonomický růst v eurozóně zůstává slabý a rizika na spodní straně rostou. "Ekonomický růst v eurozóně zůstává slabý se zvýšenou nejistotou, jež tíží důvěru a sentiment, z čehož povstávají zvýšená rizika na spodní straně pro výhled ekonomiky.“ Draghi také uvedl, že inflace zůstane do konce letošního roku pravděpodobně nad hranicí 2 procent a je v souladu s cílem cenové stability.

Šéf ECB neoznámil žádné nové opatření na podporu ekonomiky. Uvedl však, že ECB bude bude nadále dodávat neomezenou likviditu bankám ve formě 3měsíčních úvěrů alespoň do začátku příštího roku. Prodlužuje tím lhůtu provádění 3měsíčních refinančních operací při fixní sazbě. "Rozhodli jsme se pokračovat v refinancování při fixní sazbě a v plné výši, dokud to bude nezbytné, nejméně do ledna příštího roku," řekl Draghi. 

Draghi (ECB) na otázku ohledně možného třetího LTRO uvedl, že první dva tendry zabránily zamrznutí úvěrových trhů a mnohé krizové indikace jsou nyní mírně lepší. Podmínky na mezibankovním trhu jsou mírně lepší než byly v listopadu. V některých oblastech sleduje ECB velké množství nahromaděné likvidity, zatímco jinde se jí nedostává. ECB ale podle Draghiho nemůže suplovat chybějící akce ostatních institucí. Nominální úrokové sazby na trhu jsou podle Draghiho stále velmi nízko a mezibankovní trh zůstává "dysfunkční". Šéf ECB dal jasně najevo, že proti eskalaci krize, která nyní nejvíce ohrožuje Španělsko, musí primárně zasáhnout politici.

Evropská centrální banka dnes také v rámci tiskové konference představila novou kvartální ekonomickou prognózu, která proti té březnové přinesla mírné revize. Výhled pro letošní tvorbu hrubého domácího produktu v eurozóně zůstal zachovaný na v březnu odhadovaném rozmezí -0,5 až +0,3 procenta, ale pro příští rok došlo k mírnému zhoršení predikovaného intervalu na 0,0-2,0 procenta z březnového širšího 0,0-2,2 procenta. V případě inflace v eurozóně ECB pro letošek prognózu změnila na 2,3-2,5 procenta z březnových 2,1-2,7 procenta a pro rok 2013 na 1-2,2 procenta z 0,9-2,3 procenta.


Draghi prozradil, že několik členů bankovní rady dnes bylo pro snížení sazeb, prý jich ale "nebylo mnoho". Na adresu dluhové krize v eurozóně a možnosti přímé pomoci problémovým bankám skrze mechanismus ESM guvernér ECB uvedl, že ESM ve stávající podobě není připraven k přímé rekapitalizaci bank. "Ptejme se, zda chceme, aby ESM byl akcionářem bank," vznesl otázku Draghi. Neklidem znovu ovládnuvším finanční trhy se cítí zneklidněn, ale uvedl, že "jsme stále velmi daleko situaci po pádu Lehman Brothers".

Šéf ECB v minulém týdnu pronesl, že „měnová unie ve stávající podobě není udržitelná“. Otázkou do budoucna zůstává nějaká další podoba měnové stimulace, dokud se vládám v řešení krize nepodaří pokročit k nějakému hmatatelného závěru. Připomeňme zde, že i rozhodnutí ECB o dodání dlouhodobé likvidity bankám v rámci LTRO tendrů od prosince do února letošního roku bylo tím krokem, který fakticky na nějakou dobu ochladil finanční trhy.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christina Lagardeová v květnu pronesla, že ECB má naprosto zřejmý prostor k dalšímu snížení sazeb.

Ve 13:00 ponechala základní sazbu beze změny na úrovni 4,75 % a dle očekávání polská centrální banka. ECB nechala beze změn i depozitní sazbu, která je na 0,25 procenta. Méně využívaná zápůjční sazba zůstala na 1,75 procenta.

Směrem mírného oslabení se po rozhodnutí ECB o sazbách vydalo euro. K americkému dolaru obchoduje na dosah hladiny 1,2490 USD/EUR, krátce před rozhodnutím o sazbách to bylo 1,2510. V průběhu tiskové konference euro oslabilo zpět pod 1,25 až k 1,2440 USD/EUR.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):




(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Eurozóna v 1Q meziročnímu poklesu neodolala, ukázala revize. ČR u konce EU pelotonu
06.06.2012 11:39
Stagnaci udržela ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí roku pouze mezi...
Ztrácí německá ekonomika dech? Po zakázkách v dubnu propadla i průmyslová výroba
06.06.2012 13:25
Meziměsíční pokles o 2,2 procenta utrpěla v dubnu německá průmyslová ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.