Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská burza STARTuje trh pro malé a střední firmy

Pražská burza STARTuje trh pro malé a střední firmy

07.06.2012 10:41, aktualizováno: 7.6. 11:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Burza cenných papírů Praha dnes slavnostně otevřela nový trh s názvem START, kam si mají chodit pro kapitál malé a střední firmy (SME). Pražská burza tímto krokem reaguje na situaci, kdy zejména banky výrazně omezily přísun peněz do segmentu SME, který platí za vitálně důležitý segment ekonomiky. Nový trh má mít i svůj vlastní systém zvláštních tvůrců trhu, kteří mají zodpovídat za likviditu.

START pražské burzy láká budoucí emitenty na minimální administrativní náročnost vstupu na trhu, ale zároveň slibuje zachování dostatečné míry transparentnosti trhu. START svou povahou patří mezi tzv. neregulované trhy, což umožňuje emitentům, mimo jiné, místo tradičního prospektu emise vypracovat pouze jednodušší informační dokument. Jeho obdobu je již od srpna 2007 možno nalézt v Polsku. Tamní NewConnect již provedl přes 370 emisí, z toho čtyři české. „Vstup firmy na trh START je podmíněn vydáním prospektu emise nebo jednoduššího informačního dokumentu. Trh bude regulovaný pouze burzou a jejími pravidly,“ uvedl dnes na tiskové konferenci k zahájení STARTu Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. 

„V žádném případě nechceme kopírovat jiné obdobné trhy. Vznik trhu START si vyžádali naši členové. Reagujeme tak bezprostředně na situaci, která panuje nyní na bankovním trhu. Podmínky byly upraveny tak, aby maximálně vyhovovaly klientům našich členů, se kterými jsme na přípravě spolupracovali,“ řekl dnes Petr Koblic. Při vzniku STARTu však podle něho byla zřejmá snaha vyvarovat se chyb, kterých se dopustily obdobné zahraniční platformy. 

Podle Koblice nejsou stanoveny žádné požadavky na délku existence firmy, tržní kapitalizaci ani free float, na rozdíl od hlavního trhu burzy SPAD. Tam je při vstupu firmy požadavek minimálně tříleté existence, kapitalizace ve výši 1 mil. EUR a alespoň 25procentní free float. "Není limit pro velikost emise, záleží plně na našich členech a odhadu apetitu jejich klientů," uvedl dnes Koblic.

Samotný vstup nové firmy na burzu START by měl probíhat následovně. Zájemce kontaktuje tzv. „garanta emise“, který se musí nejprve zaručit za jeho schopnost dostát všem závazkům plynoucím ze statutu veřejně obchodované společnosti. Po samotném uvedení nové společnosti na trh může garant začít pro emitenta zajišťovat rovněž služby tzv. „patrona emise“. „Patron má za úkol v průběhu obchodního dne udržovat nabídkovou a poptávkovou cenu. Na trhu by tak v každý okamžik měl mít investor možnost nakupovat nebo prodávat. Jde tedy o jakousi lehkou formu market makingu, který známe z našeho elitního segmentu SPAD“, vysvětlil Petr Koblic. Při spuštění trhu START byly za jediné dva garanty prohlášeny společnosti Cyrrus a Raiffeisenbank, které se podílely i na vzniku projektu. 

Žádné kandidáty na vstup na nový trh však šéf burzy neuvedl. "Dnes neoznámíme vstup žádné společnosti na trh START a nemáme žádné plány, kolik emisí by mělo být za rok dva tři. Projekt jsme se rozhodli rozjet, aby tato možnost pro malé a střední podniky existovala," řekl. Emise na trhu START budou mít formu privátní emise. Ze zákona je přitom omezený počet oslovených investorů na 149, potvrdil Koblic.

Zatímco společnosti obchodované ve SPADu musejí reportovat své výsledky na kvartální bázi, START by jim měl podle prvních informací burzy velkou část administrativy ušetřit. Garant by měl pouze jednou ročně připravit tzv. analytickou zprávu emitenta informující, jak si firma vede ve srovnání se svým business plánem. „Analytickou zprávu chápeme jako velkou výhodu našeho trhu oproti jiným, obdobně zaměřeným platformám. Ty mnohdy díky snaze vytvořit co nejjednodušší a nejméně zatěžující podmínky pro emitenty opomíjí informovanost investorů, popsal Koblic jednu z chyb konkurenčních projektů. Informační povinnost společnosti obchodované na trhu START zahrnuje zveřejňování výročních zpráv a kurzotvorných informací, řekl Koblic. Samozřejmé je pak nutnost vést účetnictví dle lokálních účetních standardů nebo mezinárodního systému IFRS.

Šéf pražské burzy na dnešní tiskové konferenci v rámci hlavních rozdílů vstupu firmy na nový trh proti stávajícímu hlavnímu trhu burzy zmínil i poplatky. Za přijetí emise na nový trh pro SME bude jednorázový poplatek na úrovni 10 tisíc korun a roční poplatky nebudou žádné, zatímco přijetí emise na hlavním trhu sice nestojí nic, ale následně je burzou po prvním bezplatném roce vybírán roční poplatek odpovídající 0,05 procenta z celkového objemu emise, maximálně však 300 tisíc korun.

Za nejagresívnější trh pro nové primární emise regionu střední Evropy po několik let platí varšavská burza a její trh New Connect. Problémy s kvalitou při vysokém počtu těchto IPO si ale uvědomuje šéf polské burzy Ludwik Sobolewski. Loni získala varšavská burza 47 % všech IPO v Evropě, z toho 38 rozšířilo předchozích 428 emisí na hlavním trhu a 172 emisí přišlo právě na New Connect, čímž se segment řádově zdvojnásobil. Sololewski si ale uvědomuje, že ve Varšavě je nemalá část firem, které nejsou schopny získat důvěru investorů a dostatečnou atraktivitou pokrytí analytiky. Rok 2012 proto vyhlásil „rokem úklidu“ a varoval, že burza nepřestane při vyžadování všech povinností důsledně postupovat ani proti společnostem, které jsou na ní listovány dlouhou dobu.


(Zdroj: BCPP)


Čtěte více:

Varšavská burza: Kvantita boří kvalitu
14.02.2012 12:06
Burza v polské Varšavě platí po několik let za nejagresívnější trh pro...
Pražská burza chystá obdobu polského New Connect. Dojdou si malé firmy pro peníze na trh?
30.04.2012 9:42
Pražská burza chystá speciální trh pro malé a střední podniky, kterým ...
Ve střední Evropě soupeří burzy ve Varšavě a Vídni, silnější konkurence roste v Moskvě?
21.05.2012 11:51
Akciová burza ve Vídni, která se po roce 1990 těšila díky poválečnému ...

Váš názor
  •  
    07.06.2012 12:13

    Je čas založit firmu na něco, jít na burzu kde už neplatí žádná pravidla, vylákat z investorů co nejvíc peněz, zůstat majoritním akcionářem, vyplácet si tučné managerské odměny, zakázky pro kamarády a když peníze dojdou, tak investorům oznámit je nám líto nevyšlo to, ale šli jste do toho dobrovolně. Viz. ORCO, ECM ... A nyní se konečně dostává tato možnost do rukou i menším grázlíkům :)
    Honza
  • START
    07.06.2012 11:39

    Takže opět ta samá písnička, banka a broker se zbaví rizika a napakují na poplatcích, něco jim samozřejmě kápne i z využití insider informací. Na trhu budou totálně netransparentní firmy, reporty výsledků budou zmanipulované ještě víc než u dnešních menších emisí ve spadu a to všechno v prostředí, kde je vymahatelnost práva nulová a kde orgány jako ČNB místo tvrdého dozoru nad kapitálovými trhy raději do nekonečna diskutují na různých fórech a v médiích o bankovní krizi a jiných nesmyslech dnešní doby. Podle mě je to opět jednostranná výhoda, banka a broker profituje, investor platí a nese riziko totální ztráty, to bude zase mrtvých kachen.. Každopádně všem, kteří se v tomhle projektu postaví proti brokerům a bankám budu držet palce, i když boj to bude nerovný.. :)
    bob
  •  
    07.06.2012 11:32

    škoda, že Mr.Koblic toto nepředvedl před několika roky. Nemuseli některé menší české firmy chodit do Polska na New Connet a již mohla tato mini IPO vzbudit zájem i ostatních čekých firem. Ono totiž, když má někdo pocit, že má v rybníku vykrmené kapříky, tak se tváří jako polobůh a když poté zjistí, že v rybníku už není skoro žádný vykrmený kapr a není ani odkud brát , tak musí začít kupovat mnalé ryby a musí se začít také i jinak chovat. Burza už není pražská, výnos se tenčí a rakouská matka přeci nebude plánovat nižší příjem. Takže pokud nebude efektivní ani START, tak se od roku 2014 vše přesune do Vídně a tady zůstane pouze několik prázdných pater na adrese Praha 1, Rybná
    ekes
  • Koblic si bude brát jaké úplatky?
    07.06.2012 11:27

    ..grázlíci...dostali na burzu AAA...ECM.... a teď jim došlo že to není o těchto firmách..jen jestli není pozdě...
    Lojza
    • Re: Koblic si bude brát jaké úplatky?
      08.06.2012 13:35

      Podívej se na americkou burzu. Tam stáli některé akcie před krizi taky několik set a dnes ? Za hubičku. Třeba v Čechách tak oblíbený ArcelorMittal před krizí za 100 US dnes za 14 US.
      Jezdec.
    • Re: Koblic si bude brát jaké úplatky?
      07.06.2012 11:29

      Lojzo, nemusíš ty jejich akcie kupovat, chápeš svou výhodu?:-)
      Jesse
  • Pochopil jsem to správně?
    07.06.2012 10:59

    Takže tohle je trh pro společnosti, které nejsou schopny čtvrtletně vykázat výsledek? A výsledek bude jednou ročně prezentovat banka, která společnost na tento trh uvedla? Na tyhle papíry se budou stát fronty jak kdysi na banány...
    razit
    • Re: Pochopil jsem to správně?
      07.06.2012 11:08

      ty jsi asi mladý hoch, že? ten příměr s banány je trochu mimo mísu né? Na banány se opravdu stály fronty a navic byly na příděl - a pouze limitovaný objem !
      AMN
      •  
        07.06.2012 11:33

        Hm, dneska je taky limitovaný příděl - v řadě obchoďáků. I když tehdy jsem si ho nějak nevšimla. Prostě by mi bývalo bylo trapné skoupit několik kil, když za mnou čeká na totéž ještě fůra lidí...
        Kalka.
        • trochu pleteš páte přes deváté
          07.06.2012 13:01

          dnes v té frontě stojí kvuli něčemu jinému a take někdo jiný.A nevím proč by ti mělo být hloupé si v minulosti koupit více kil pokud by ti je prodali,pokud tvá rodina číta více osob než jen jedna.Ale to v té frontě tenkrát nikoho nezajímalo.I pytlik mandarinek a další, prosím.....
          AMN
      •  
        07.06.2012 11:20

        Je mi líto, že jsme se nepochopili ... buď Vy mě, nebo já Vaší odpověď. Nicméně co čekat od mé již prošedivělé hlavy. Nicméně děkuji za to, že mi říkáte "hochu", to už se mi tak 30 let nestalo.
        razit
        • OK
          07.06.2012 11:21

          asi jsme se nepochopili,hochu :-)))
          AMN
          • Re: OK
            07.06.2012 11:23

            Babko nemel a běž si nasadit protézu, šišláš :-)))
            Jesse
            •  
              07.06.2012 11:26

              razit má mluvčího a nebo jsi také naklonovaný .....ale čtyři jablka nemám,to fakt né !
              AMN
      •  
        07.06.2012 11:10

        Fronty na banány zde budou stát emitenti a žalostně škemrat u zchudlého retailu o finanční almužničku :-)))
        Jesse
  • tak nám paní Mulerová
    07.06.2012 10:54

    konečně nastartovali tu naši ekonomiku. Ale toto jim to trvalo, že paninko?:-)))
    Jesse
  • Dobré ráno
    07.06.2012 10:51

    pane Koblic,jsem ráda , že jste se konečně vyspinkal do růžova a probudil se ! Vzhledem k denním objemum na burze už bylo na čase. Zajímavé je, že i v Asii některé firmy odkladají start IPO a my zde u těch malých "chudačku" je budeme otevírat.Loni jste se na toto téma vyjadřoval velmi skepticky.Nevim, co se do dnes změnilo, krom toho, že situace je ještě horší a malé firmy se bojí všeho ještě více.Jsem zvědavá, jak vám tato vaše strategie vyjde.Tech pár ,které máte již dohodnuté, aby jste nás přesvědčil , že je to nyní "in" nic neznamená.Pokud vám ,pro mě, pochybna vaše strategie vyjde - omluvím se vám ! Krásný den !
    AMN
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m