Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svoboda (ČEZ) pro Patria.cz: Ceny elektřiny nemohou klesat věčně. Snahy o snižování emisí a podporu obnovitelných zdrojů se vzájemně „kanibalizují“

Svoboda (ČEZ) pro Patria.cz: Ceny elektřiny nemohou klesat věčně. Snahy o snižování emisí a podporu obnovitelných zdrojů se vzájemně „kanibalizují“

11.06.2012 11:46, aktualizováno: 11.6. 12:04

Aktualizováno

Kam až mohou klesat ceny elektřiny? Proč nefunguje trh s emisními povolenkami? Jaký je výhled pro spotřebu elektřiny a plynu? Na tyto a další dotazy Patrie dnes odpověděl obchodní ředitel skupiny ČEZ Alan Svoboda. Již před necelými dvěma týdny Svoboda uvedl, že ceny elektřiny jsou podle něho "blízko svého dna". Jakékoliv řešení dluhové krize v Řecku může podle něho zvrátit klesající trend na energetickém trhu a poslat výše ceny elektřiny, zemního plynu a povolenek CO2.

Patria.cz: Nedávno jste se nechal slyšet, že ceny silové elektřiny jsou pravděpodobně blízko svého dna. Z čeho tak usuzujete? Existuje nějaké ekonomicky zdůvodnitelné minimum, pod které by cena silové elektřiny neměla klesnout?

Alan Svoboda (ČEZ): Dlouhodobě ceny elektřiny nemohou klesnout pod úroveň variabilních nákladů závěrných elektráren, tedy ve středoevropském regionu ve špičce těch plynových a v základním zatížení nákladů černouhelných zdrojů.

Patria.cz: Pro cenu elektřiny je určující také cena emisních povolenek. Trh s emisními povolenkami v EU však v posledních měsících skomírá kvůli přezásobení povolenkami a Brusel již delší dobu debatuje konkrétní kroky pro oživení. Očekáváte, že se v Evropě podaří udělat z povolenek opět nedostatkové a obchodovatelné zboží?

Alan Svoboda (ČEZ): S CO2 povolenkami se stále obchoduje, ale jejich aktuální cena nemotivuje k žádnému snižování emisí CO2, ba právě naopak. Téma emisních povolenek úzce souvisí s přímou podporou OZE. Systémy se navzájem kanibalizují a nyní jsme svědky toho, jak pokles cen povolenek v přímém důsledku způsobuje opětovné zvyšování emisí CO2, místo aby vedlo k odstavování starých neefektivních zdrojů a k náhradě novými nízkoemisními zdroji. Je jasné, že je potřeba příděl povolenek do další periody nastavit tak, aby se znovu nastartovala jeho klíčová funkce v alokaci výroby elektřiny tím způsobem, který nejméně zatěžuje životní prostředí emisemi CO2. Cesty se hledají, hovoří se zejména o přechodném snížení přídělů povolenek do primárních aukcí, které mají probíhat v jednotlivých zemích, což může být první krok, jak znovu funkčnost systému nastartovat.

Patria.cz: Pačesova komise na konci května přišla se zprávou, která má určit směr české energetiky na desítky let dopředu. Říká se v ní mimo jiné, že by do roku 2030 polovina veškeré elektřiny vyrobené v ČR měla pocházet z jaderných elektráren. Na druhou stranu v ní ale také zaznívá, že by vláda neměla podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů nad úrovní 15 % produkce. Šéf komise dodal, že si dokáže představit následný další růst například u biomasy či bioplynu na lokální úrovni, ne už ale ve velkých elektrárnách ČEZ. Jak hodnotíte tento nástin budoucího vývoje české energetické koncepce? Přinese skupině ČEZ více zisku skrze další podporu jádra, nebo ztrátu z osekání podpory obnovitelných zdrojů?

Alan Svoboda (ČEZ): Státní energetická koncepce přinese zejména jasný rámec, ve kterém bude Česká republika dále plánovat a podněcovat rozvoj svého energetického sektoru. Tento základní dokument dá investorům větší komfort, které konkrétní investiční plány dále rozvíjet. Podobně ČEZ bude reagovat a rozvíjet takové projekty, které mají nejlepší vyhlídky na to přinést co možná nejvyšší hodnotu. Energetický sektor je dnes svázán mnoha regulacemi a pravidly stanovené na národní i mezinárodní úrovni, a proto je klíčové rozumět jaké preference má stát, protože tímto směrem, lze předpokládat, se bude také ubírat další vývoj národních pravidel a pobídek.

Patria.cz: S další dlouhodobou prognózou nedávno přišel Operátora trhu s elektřinou (OTE). Očekává v ní, že mezi roky 2010 a 2040 vzroste spotřeba o 30 procent na 76,5 TWh a spotřeba plynu se skoro ztrojnásobí na 12,5 miliardy metrů krychlových. Souhlasíte s tímto expanzivním výhledem, nebo máte i s ohledem na nejistotu dalšího ekonomického vývoje konzervativnější prognózu? Jakého podílu na zisku skupiny by měly v delším časovém horizontu dosáhnout vaše aktivity v oblasti prodeje plynu?

Alan Svoboda (ČEZ): Očekáváme obdobně jako OTE, že spotřeba elektřiny i plynu v dlouhodobém horizontu v ČR dále viditelně poroste. Je to dáno i větším očekávaným růstem HDP poté, co se vymaníme z důsledků momentálně probíhající evropské finanční krize. Prodej plynu a elektřiny koncovým zákazníkům je zajímavým zdrojem marže pro Skupinu ČEZ, zejména proto, že na sebe neváže žádné významné kapitálové investice. Očekáváme, že se časem může příspěvek do marže z prodeje plynu blížit příspěvku z prodeje elektřiny. V absolutní hodnotě ale převažuje a bude převažovat příspěvek do celkové marže z výroby elektřiny. Dlouhodobě pracujeme v úvahách o dalším rozvoji s několika scénáři nejen vývoje spotřeby, ale i dalších klíčových parametrů jako jsou ceny primárních paliv, CO2, podpory obnovitelných zdrojů atd. tak, abychom nebyli zaskočeni reálným vývojem.

Svoboda

 

 

Ing. Alan Svoboda, MBA (*1972) - ředitel divize obchod ČEZ

Absolvent MBA oboru finance a MA oboru ekonomie na University of Missouri v Kansas City (USA). Dále absolvent Západočeské univerzity v Plzni, oboru informační a finanční management. Od 1. 1. 2006 je jedním z ředitelů mezinárodní asociace Eurelectric v Bruselu a od 1. 12. 2005 je členem General Assembly a Executive Committee mezinárodní asociace Foratom v Bruselu.

Ve funkci ředitele divize obchod skupiny ČEZ působí od 1. 1. 2005. Od 27. 4. 2004 do 21. 4. 2006 byl místopředsedou představenstva ČEZ, a. s., od 29. 6. 2004 do 31. 8. 2004 předsedou dozorčí rady ČEZData, s.r.o., od 1. 9. 2004 do 10. 4. 2007 byl místopředsedou dozorčí rady této společnosti.


Čtěte více:

ČEZ si může půjčit od EIB dalších 2,5 mld. Kč na rozvoj distribuce. Nečas nevylučuje účast partnera na dostavbě Temelínu
14.05.2012 17:39
Skupina ČEZ (710 CZK, -1,11%) podepsala s Evropskou Investiční bankou ...
Beneš (ČEZ): Elektřinu prodraží hlavně podpora obnovitelných zdrojů. Měla by být dobrovolná, ale to by nefungovalo
16.05.2012 10:21
Platby spotřebitelů za elektřinu bude v příštích letech nejvíce zvyšov...
Citi: V evropské energetice se pere kapacita o čtvrtinovou poptávku, růst cen nečekejte. ČEZ na předprodeji vydělává
08.06.2012 13:06
Zásadní převahu produkční kapacity nad poptávkou a jen chabou šanci na...
Obnovitelné zdroje loni pokryly přes 10 procent tuzemské spotřeby elektřiny
08.06.2012 16:48
Elektřina z obnovitelných zdrojů v loňském roce pokryla 10,55 procenta...

Váš názor
  •  
    11.06.2012 13:54

    Díky pravidelnému účtu za elektřinu nemám pocit, že něco snižuje. Vaše prosazené poplatky OZE jsou vůči klientům naprosto nehorázné. Je mi líto lidí, kteří vytápí elektřinou. To musí být radost.
    Jezdec.
  •  
    11.06.2012 12:54

    Cena elektriny muze klesnout kam chce. Stejne jako klesla cena akcii nebo nemovitosti.Vyhraje ten producent, ktery vydrzi kapitalove (ustoji ztraty) a ten ktery bude efektivni.
    L
    •  
      12.06.2012 11:37

      ja ti to prelozim: energeticka koncepce cr = dumyslny plan, jak obhajitelne nastolit zvysovani cen energii.
      Azb
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m