Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankovní unii potřebujeme do roka a do dne, volá šéf EK. Německo o ní nechce slyšet bez fiskální unie. ČR také proti

Bankovní unii potřebujeme do roka a do dne, volá šéf EK. Německo o ní nechce slyšet bez fiskální unie. ČR také proti

12.06.2012 11:18, aktualizováno: 12.6. 14:24

Aktualizováno

Kdo si při pohledu na návrh nové bankovní regulace v Evropě posteskl kvůli načasování jejího spuštění asi až na rok 2015, dostává šanci, že se vleklé problémy bank vyřeší společnou evropskou cestou mnohem dříve. Předseda Evropské komise José Barroso se v rozhovoru pro dnešní vydání listu Financial Times vyslovil pro rychlejší posun k vzniku bankovní unie, než minulý týden navrhnul jeho úřad. Zatímco Barroso očekává, že by k tomuto kroku mohlo dojít již v příštím roce. Zástupci Německa ale varují, že to nepůjde, dokud Evropa nebude sdílet také hospodářskou politiku.

Pokud si má EU vzít lekci ze současné dluhové krize, pak musí učinit „opravdu velký krok“ směrem k hlubší integraci, uvedl José Barroso v rozhovoru pro Financial Times. Zmiňované návrhy EK z minulého týdne, které obsahují například vznik celoevropského garančního fondu vkladů nebo vytvoření zvláštního záchranného fondu ze zdanění vkladů banky, by podle šéfa EK mohly být schváleny už příští rok, protože kvůli změnám nebude třeba měnit stávající smlouvy EU.

Barrosem navrhované vytvoření nadnárodního bankovního dohledu by vyřešilo v návrhu EK kritizované vytvoření celé řády národních záchranných fondů, které by následně spolupracovaly na řešení problémů krachujících evropský bank. Existence úřadu zodpovědného za celoevropský dohled nad bankami by totiž umožnila vytvoření pouze jednoho záchranného bankovního fondu pro celou EU.

Volání po co nejrychlejším vytvoření bankovní unie v Evropě dnes podpořil také guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer ve sloupku pro deník Wall Street Journal. „Krize nám ukázala, že evropská ekonomická a měnová unie je nekompletní: společná měna musí být podporována unií finanční,“ uvedl člen rady guvernérů Evropské centrální banky.

Současné bankovní domy členských zemí podle něho již jsou bankami eurozóny, a nikoliv německými, španělskými či francouzskými bankami. „Mohou si půjčovat od ECB a mohou úvěrovat jakéhokoliv občana či firmu v eurozóně,“ vysvětluje Noyer a dodává, že střadatelé také mohou jednoduše přesouvat své vklady z jedné země do druhé. Není proto prý důvod proč by Evropa měla mít nadále roztříštěný systém garance vkladů a dohledu nad bankovním sektorem.

Francouzský ministr financí Peter Moskovici dnes uvedl, že připravovaná pomoc španělským bankám ve výši až 100 miliard eur je prvním krokem k vytvoření bankovní unie v celé eurozóně. Rozhodující podle něj budou příští týdny, kdy se budou konat volby v Řecku a ve Francii a koncem června pak i summit Evropské unie.

"To, co jsme udělali pro Španělsko, byl rozhodující krok vpřed. My ale musíme jít ještě dál," řekl ministr. "Je to okamžik, kdy Evropané musí definovat rámec pro úplnou konsolidaci eura v politické, rozpočtové, ale i sociální rovině," dodal.

Británie již minulý týden ústy ministra financí George Osborna rezolutně odmítla vstoupit do jakéhokoli typu bankovní unie. V případě jejího vzniku bude prý požadovat záruky ochrany svého finančního sektoru. Proti myšlence unifikace bankovního dohledu a společného krytí bankovních ztrát se důrazně postavili i čeští činitelé a vyhýbavě se k němu staví Němci.

Premiér Petr Nečas minulý týden upozornil, že dohled nad bankami v ČR nyní kvalitně vykonává Česká národní banka. "Nevidíme důvod v této věci něco měnit. Jsme přesvědčeni, že velmi kvalitní dozor České národní banky by neměl být rozpliznut do nějakého celoevropského dozoru," řekl Nečas. Návrh kritizoval také viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Viceprezidentka německé centrální banky (Bundesbank) Sabina Lautenschlägerová dnes také vystoupila proti současným plánům na vytvoření bankovní unie v Evropě. Klíčové prvky tohoto projektu, jako je společný bankovní dozor, garance vkladů a záchranný fond, totiž podle ní mohou fungovat pouze v prostředí fiskální unie. Tímto směrem již dříve mířily návrhy na vytvoření společného fondu sdružujícího dluhy členských zemí eurozóny přesahující maastrichtských 60 procent HDP za podmínek přísnější rozpočtové kontroly.

„Kdokoliv má ručit, musí mít také právo řídit. Pro nastolení rovnováhy mezi odpovědností a řízením musí mít evropské úřady možnost odpovídajících intervencí. Z tohoto důvodu bankovní unie může fungovat jen ruku v ruce s unií fiskální,“ řekla Lautenschlägerová v dnešním projevu ve Frankfurtu.

Evropské politické špičky by měly o detailech a dalším osudu plánů na vytvoření bankovní unie jednat na připravovaném summitu Evropské unie, který se bude konat ve dnech 28. a 29. června. Agenturní zdroje uvádějí, že zástupci členských zemí za dva týdny přednesou své úvodní návrhy, z nichž by měla vzniknout jasná kostra bankovní unie. Další podrobnosti mají být následně doplněny v druhé polovině letošního roku.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, ČTK, Financial Times, Wall Street Journal)


Čtěte více:

Evropská komise chce, aby EU poskytovala přímou pomoc bankám. Nejspíš skrze ESM
30.05.2012 13:32
Evropská unie se chce postavit po bok národních vlád s možností poskyt...
Prezident Kypru: Můžeme potřebovat pomoc bankám. Španělé vybrali auditory, Francie chce pomoc ESM
04.06.2012 9:30
Kyperský prezident Demetris Christofias nemůže vyloučit, že jeho země ...
Tajný lék Bruselu na problémy bank: Nové daně pro společné krytí ztrát a přenos břemene na věřitele a akcionáře
05.06.2012 18:56
Evropská unie by měla mít vždy k dispozici alespoň nějaké peníze pro s...
Zapomeňte na „bail-out“, do budoucna jen „bail-in“, vzkazuje bankám Komise a představuje novou regulaci (hlavní body + komentáře)
06.06.2012 12:46
Evropská komise dnes po dlouhých diskusích a kuloárních spekulacích of...

Váš názor
  • tlučhuba José Barroso
    12.06.2012 12:23

    zapoměl tento týden z tribuny vypištět slova - "chce to víc evropanství, sódruzi":-)) Tuším do švestek pojede Barroso na Kubu, nechat si poradit Fidelem, jak řídit ekonomiku :-))
    Jesse
  •  
    12.06.2012 11:51

    bez bank politici ztrati vliv a kontrolu nad lidmi, tak si schvali ucinnejsi, celoplosny mechanismus odsavani prostredku danovych poplatniku. zajasame, zatleskame?
    Azb
    •  
      12.06.2012 11:57

      Nějak dnes sódruzi náckové a marxisti nevědí, co dřív zalátat. Před 20 lety byli všichni chytří... a dnes? Jeden hot, druhý čehý. prostě šlus
      Jesse
      •  
        12.06.2012 12:05

        no, evidentne se ridi evolucnim principem, ze dokud system nezkolaboval, tak je stale funkcni.
        Azb
        •  
          12.06.2012 12:21

          Jestli voni sódruzi vlastně nevymysleli něco, co už zkolabovalo a ještě funguje:-) To je na nobelovku za objev politicko-bankovního perpetum debile :-)))
          Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m