Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaký typ investora jste Vy?

Jaký typ investora jste Vy?

09.07.2012 12:11
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Dnešní den otevírá první kapitolu minisérie, jejímž cílem je nabídnout několik obecně přijímaných klasifikací vás - investorů resp. spekulantů. Je téměř jisté, že mnoho z vás se "najde" hned v několika kategoriích najednou a někteří naopak vůbec v žádné. To však na platnosti uvedených kategorií nic nemění. Lidi nelze jednoduše zaškatulkovat, a jak říká jeden můj kamarád - "Život je barevný a pestrý a je zbytečné se tomu bránit".

Tvrdí se, že lidé se dělí na dvě skupiny. Ta první vždy dělí lidi na dvě skupiny a ta druhá ne. První koncept dělení investorů spolehlivě spadá to kategorie "dělí lidi na dvě skupiny" - na investory pasivní a investory aktivní. Jeho autorem je Marilyn MacGruder Barnewall a světlo světa spatřil v roce 1987.

Pasivní investoři jsou jedinci, kteří ke svému bohatství přišli - světe, div se - pasivní cestou. Finanční prostředky zdědili, získali je během své profesionální kariéry nebo tím, že riskovali peníze někoho jiného. Pro tyto investory je bezpečí, v porovnání s výnosem, mnohem významnější veličinou. Je spolehlivě dokázáno, že určité typy profesí v sobě zahrnují mnohem více pasivních investorů - jsou to často lékaři, výkonní pracovníci v korporátní sféře, právníci nebo firemní účetní. Primárním důvodem tohoto stavu je, že lidé v uvedených profesích jen zřídka disponovali většími finančními prostředky hned od počátku jejich kariéry. Velmi často se museli "uskromnit", aby byli schopni zaplatit studentské půjčky resp. financovat další vzdělávání. Ani posun v kariéře a vyšší platové ohodnocení je pak nezbavily jakési podvědomé obavy ze ztráty peněz a proto tento typ investorů zůstává vždy na "bezpečné straně".

Pasivní investoři však na druhé straně představují požehnání pro jakéhokoliv finančního poradce či bankéře. Mají totiž tendenci bezmezně věřit takovému profesionálovi a přenechávají v jeho rukou nemalou část svých finančních záležitostí. Vzhledem k jejich vysoké averzi k riziku preferují diverzifikovaná portfolia, složená z investic do reputabilních společností a kvalitních finančních produktů.

Negativem budiž, že se často mohou paradoxně připravit o potenciálně výnosné investice - pokud si vštípí, že daná možnost je rizikovější, než ve skutečnosti doopravdy je. Takový typ investora nadměrně spoléhá na dobrozdání přátel a známých, jen málokdy učiní první krok a slovo kontrarián je pro něho zcela neznámé. Ve svém investičním rozhodování má tendenci následovat stádo a jít "s trendem".

Aktivní investoři jsou naopak jedinci, kteří ke svému majetku přišli díky aktivní participaci své vlastní osoby a svých schopností. Jejich předchozí životní zkušenosti a míra vlastní angažovanosti jim umožňují brát na sebe mnohem větší riziko také v oblasti investic. Jejich tolerance k investičnímu riziku je nastavena poměrně vysoko, naopak potřeba bezpečí leží obecně velmi nízko. Jejich přirozená touha "být u věci" je vede k tendenci aktivně zasahovat do investičního procesu, analyzovat jednotlivé investiční příležitosti, často na velmi podrobné úrovně. Jejich potřeba kontroly a "zapojení do procesu" je výsledkem vysoké víry v sebe sama a v jejich vlastní schopnosti. Jakmile však dojdou k názoru, že jim kontrola uniká mezi prsty, dojde k náhlému propadu tolerance k riziku. Takový typ investora totiž věří, že jeho vlastní aktivní participace ve skutečnosti snižuje míru podstupovaného nebezpečí.

Zatímco pasivní investoři jsou pro svého finančního poradce požehnáním, u aktivních klientů je to přesně naopak. Takový klient svého bankéře téměř nenechá pracovat a neustále jej "vyrušuje" svými dotazy a připomínkami.

Říkali jsme, že existují typické profese, kde obvykle najdete více investorů jednoho nebo druhého typu. V případě aktivních investorů je hledejte zejména mezi vlastníky menších nebo středních firem, kteří svůj byznys postavili od píky a nezískali finanční prostředky například z dědictví. Dále je najdete mezi chirurgy, nezávislými právníky a účetními poradci či mezi podnikateli "na volné noze".

Aktivní investoři se budou velmi pravděpodobně osobně zapojovat do řízení jejich finančních záležitostí a často budou názoru, že o této oblasti vědí více, než jejich finanční poradce. Jen neradi delegují pravomoc řídit nebo alespoň ovlivňovat tu část jejich portfolia, o které toho podle jejich vlastního názoru vědí dost, resp. kde v minulosti zaznamenali nějaké úspěchy. Na druhou stranu se oproti pasivním investorům často chovají jako kontrariáni a nemají potřebu široké diverzifikace. S přibývajícím věkem se jejich potřeba konstantního dohledu nad portfoliem snižuje, roste naopak jejich důvěra ve své finanční poradce a nezřídka se postupně přesouvají do kolonky "pasivní investor".


Hezký týden přeje Petr Žabža


P.S. Někteří z Vás se možná podivili nad tím, že pod mými texty zmizela možnost diskuse. Důvodem je dramatický nárůst zcela zbytečné verbální agresivity a hrubosti, který se pod články zveřejňovanými na serveru www.patria.cz v poslední době objevil. Přesto i nadále věřím, že existuje dost čtenářů, kteří by rádi o popsaných tématech diskutovali věcně a pragmaticky - pro ně je zde kdykoliv k dispozici můj osobní email zabza@patria.cz.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university