Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Devalvace zachrání eurozónu, hodina má 75 minut a tohle je opravdu poslední flám

Devalvace zachrání eurozónu, hodina má 75 minut a tohle je opravdu poslední flám

12.07.2012 13:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Volání po devalvaci, která by měla vyřešit problémy Evropy, zase nabývají na intenzitě. Ken Griffin a Anil Kashyap navrhují, aby z eurozóny odešlo Německo, což by vedlo k následnému oslabení eura relativně k marce a dolaru. Podobnou víru v devalvaci má Martin Feldstein, který ve WSJ píše, že možná jedinou cestou, jak zachránit euro, je pokles jeho hodnoty k dolaru a dalším měnám. Jde ale o naprosto mylné myšlenky.

Hlavním důvodem je to, že podobný krok lze učinit pouze jednou. Devalvace a inflace nejsou ničím novým. Neustálými cykly devalvace a inflace procházelo Portugalsko, Španělsko, Itálie i Řecko ještě předtím, než vstoupily do eurozóny. Je u alkoholika důvěryhodným plánem na zbavení se jeho závislosti to, že si dá jeden „opravdu poslední“ flám? Někteří ekonomové svými návrhy na devalvaci tvrdí, že ano.

Krize představují velkou příležitost. K reformám nikdo nepřistoupí v dobrých časech. Podívejme se na Spojené státy – hrozí jim podobný fiskální vývoj a na řešení mají jen několik let. Přesto se potřebným reformám nevěnují. Zrovna tak volají po strukturálních reformách v Řecku, ale samy se o deregulaci nesnaží. Zastánci devalvace v Evropě například tvrdí, že by vyřešila problémy s konkurenceschopností. Ale pomohlo by Detroitu ve vyšší konkurenceschopnosti v automobilovém průmyslu, kdyby zavedlo detroitský dolar a hrálo si se svou vlastní monetární politikou? A pokud by například Španělsko začalo sledovat politiku devalvace, bylo by to lákadlo pro investory k návratu do této země?

Investice a růst jsou o očekáváních, institucích, pravidlech a závazcích, ne o devalvacích a prázdných slibech, že k nim dojde jen jednou. Vytvoření eura stálo na této myšlence. Nelze se ho zbavit a tvrdit, že devalvace proběhne jen jednou a návrat do stagnace let 70. a 80. se nedostaví. A nevedla by devalvace k vyšší inflaci? Feldstein tvrdí, že by sice došlo k růstu cen dovozů, to by ale nemuselo znamenat vyšší inflaci a celkové ceny. Domnívám se však, že se všichni shodneme na tom, že peníze jsou v dlouhém období neutrální. A devalvace probíhající v 70. a 80. letech byly doprovázeny vyšší inflací. Proč by tomu mělo být tentokrát jinak?

Celá myšlenka na devalvaci je vlastně následující: Evropa si schválila, že nelze nikoho propouštět, mzdy nesmí být sníženy a lidé budou pracovat jen 35 hodin a budou mít dlouhé placené dovolené. Nyní je jasné, že to nefunguje. Takže co budeme dělat? Pojďme devalvovat hodinu – odhlasujeme si, že hodina má 75 minut. Tak to skutečně je. Euro je jednotkou hodnoty stejně, jako je hodina jednotkou času. Jednorázové podpory ekonomiky můžeme dosáhnout změnou parametrů hodiny, metru či kilogramu stejně jako eura. Až do chvíle, kdy se lidé přizpůsobí a změní dohody a kontrakty. A budou vědět, že podobný krok učiníte znovu, protože všechny sliby, že se tak nestane, jste porušili.

(Zdroj: Blog Johna H. Cochraneho, profesora ekonomie na University of Chicago Booth School of Business)


Váš názor
  • Devalvace
    13.07.2012 8:56

    Letos do skončení voleb v USA nebude nic. Kdo chce devalvaci a kdo nechce devalvaci? Budou chtít věřitelé devalvovat své aktiva? Budou chtít takto snížit svůj vliv na dlužníky?? Pokud by bylo na mně, pak bych raději vzal od zadluženého souseda pole než potištěné papírky a pak mu prodával své obilí z mého pole, na kterém by jsem jej zaměstnal.
    JardaFarda
  • Armagedon
    12.07.2012 20:23

    Můžete mi někdo říci, jak konkrétně taková plošná devalvace probíhá? Že se ve všech zemích najednou všechny úspory vydělí dvěma? Nebo že teda DE vystoupí z EU a euro klesne oproti marce? Už chci vidět, jak by s tím ostatní státy se silnou ekonomikou souhlasily... Německo má navíc silnou majetkovou účast v mnoha firmách napříč EU, stejně jako VB a devalvací by se jim snížily aktiva - to podle mě nedopustí - jedině že by se jich začali zbavovat, ale to už by jsme nebyli daleko od armagedonu.
    delcop
    • Re: Armagedon
      12.07.2012 20:40

      Prostě se ta nula připíše, no... Horší je, že když devalvuje svou měnu jednotlivý stát, tak to odskáče zpravidla jeho obyvatelstvo (viz měnová reforma v padesátých letech). V případě eura to bude násobně horší o to, kolik je zemí v eurozóně. Jiný kafe nastane na měnovém trhu. Ty tornáda si neumím představit. To bude pěkný mazec a spousta spekulantů a brokerů včetně silných hráčů utrpí velké ztráty :-))
      Jesse
  • admine Pátrie
    12.07.2012 14:44

    Nemůžete tady někdo udělat anketu, o kolik nul si euro připíše do konce roku?:-))
    Jesse
    • Re: admine Pátrie
      12.07.2012 15:06

      Myslim že to članek vystihl naprosto přesne a díky za něj. Pohrávání si s vystoupením DE z Eurozony a následnou devalvaci je opravdu nesmysl, eurozona by se mela zamerit na reformy a zvyseni konkurenceschopnosti...
      VSE LIMITED
      • VSE LIMITED
        12.07.2012 15:48

        reformy a zvyseni konkurenceschopnosti je diskutabilní problém. Pokud se provádí pouze mluvením politiků od kecpultu, tak se nikdy nezrealizují. Dále je otázka - proč reformy? Jaké reformy? Ví vůbec někdo, co se má reformovat? Copak Evropa do přelomové doby začátku projektu EU nefungovala? Fungovala a docela skvěle. Takže zbabraný projekt nové EU se má reformovat? To nedává smysl, protože jestliže je slovy čelních politiků projek sjednocené Evropy správný, reforma by byla důkazem opačným. To si halt budou muset fanatičtí kolektivisté srovnat v kebuli.
        Jesse
        • Re: VSE LIMITED
          12.07.2012 15:52

          chce to reformu mysleni, ale to jde zrejme jen evoluci, takze musi dojit k souboji druhu a ti co prohrajou obsadi pozici dnesnich opic a ti co vyhrajou je budou vystavovat v zoo.
          Azb
          •  
            12.07.2012 16:03

            Tak reforma myšlení už proběhla. To přišel nějaký Marx s Leninem a od té doby se ekonomiky sypou jak domečky z karet :-))
            Jesse
  •  
    12.07.2012 14:12

    Hodina má 60 minut a né 75!A né že né!Kam jste chodil do školy?
    řezník
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m