Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská ekonomika rostla ve 2Q nejpomaleji za poslední tři roky, nenaplnila očekávání

Čínská ekonomika rostla ve 2Q nejpomaleji za poslední tři roky, nenaplnila očekávání

13.07.2012 8:25, aktualizováno: 13.7. 9:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt Číny ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 7,6 procenta, což znamená další zpomalení pod odhady (konsensus Bloomberg +7,7 procenta) a zároveň nejnižší tempo růstu za poslední tři roky. Druhá největší ekonomika světa roste pomaleji navzdory tomu, že tamní úřady přistoupily k novým stimulačním krokům. Zpomalení je nicméně v souladu s očekáváním finančních analytiků. 

V prvním čtvrtletí ekonomika podle čínského statistického úřadu vzrostla o 8,1 procenta, zatímco ve stejném období loni hospodářský růst činil 9,5 procenta. Současný pokles tempa růstu potvrzuje, že čínská ekonomika pociťuje problémy v eurozóně i zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech, podle části analytiků je ale zlepšení možná už na dohled. 

"Čínská ekonomika v prvních dvou kvartálech už dosáhla dna," poznamenal ekonom Siao Li z finančního ústavu Industrial Bank v Šanghaji. "Není sice jisté, zda ekonomika výrazně oživí, nicméně tempo hospodářského růstu se alespoň přestane snižovat," dodal. Povzbudivá jsou například i data o výši poskytnutých úvěrů za červen. 

Vývoj růstu HDP Číny (y/y)

čína

 Čínská ekonomika za posledních více než 20 let dlouhodobě roste tempem zhruba 9,5 procenta ročně. Prochází ale výraznějšími výkyvy; například současný růst je nejslabší od prvního čtvrtletí 2009, kdy globální ekonomika ještě procházela hlubokou krizí. Naopak v prvním čtvrtletí 2010 už hospodářský růst činil 11,9 procenta. 

"Růst o 7,6 procenta lze považovat za úspěch, protože ekonomická realita, které Čína teď čelí, je složitá a velmi vážná," řekl mluvčí vlády Šeng Laj-jün. "Slabá je domácí i zahraniční poptávka," dodal. Odmítl zároveň náznaky některých analytiků, že zpomalení je ve skutečnosti větší a že Peking nařídil firmám, aby nafoukly data o spotřebě elektřiny. Pak by totiž vypadalo, že si ekonomika vede o něco lépe. 

Horší data dnes přišla také z čínského průmyslu. Tento sektor platící za motor ekonomiky v červnu zpomalil růst z 9,6 procenta na 9,5 procenta, zatímco analytici počítali se zrychlením na 9,8 procenta. Za to maloobchodní tržby v minulém měsíci zpomalila růst z květnových 13,8 procenta jen na 13,7 procenta meziročně, zatímco konsensuální odhad počítal s poklesem až na 13,4 procenta.

Zpomalení hospodářského růstu Číny by mohlo mít vliv na celou globální ekonomiku, zvlášť v době, kdy mají problémy Spojené státy a Evropě. Slabší poptávka v Číně by mohla poslat vlnu šoku i na další asijské ekonomiky, které dodávají průmyslové komponenty pro rozsáhlý čínský průmysl. Negativní dopady mohou ale pocítit i země jako je Austrálie, Brazílie a některé africké státy, odkud se do Číny vyváží například ropa, železná ruda a další komodity

Zpomalení hospodářského růstu zvyšuje riziko růstu nezaměstnanosti a politického napětí. A to zrovna v politicky obtížné době, kdy se vládnoucí komunistická strana snaží vynutit si pořádek a po zhruba deseti letech se připravit na předání moci mladší generaci. 

Navzdory hospodářskému zpomalení ale Čína zůstává jedinou významnou zemí světa, jejíž ekonomika vykazuje silný růst. Ekonomika Spojených států, která je zdaleka největší na světě, roste méně než dvouprocentním tempem. Situace evropských ekonomik je ještě horší, některé země jsou buď na kraji recese, anebo vykazují růst do půl procenta.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, China Daily)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m