Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Telefónica láká u IPO německé O2 Germany na dividendu. Kus koláče si odčerpala…

Telefónica láká u IPO německé O2 Germany na dividendu. Kus koláče si odčerpala…

11.10.2012 11:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Největší španělská telekomunikační společnost Telefónica SA, odčerpala z německé divize O2 Germany dividendu v objemu 4,3 miliardy eur jen týdny před tím, než vyhlásila, že nastal pravý čas na primární úpis akcií atraktivně hodnocené německé divize a zahájila proces IPO. Matka, ostře zasažena rozvíjející se dluhovou krizí na domácím španělském trhu a provázená plynulou ztrátou tržního podílu a tržní hodnoty, potřebuje zdroje z prodeje aktiv ke snížení svého zadlužení. Dividenda je ale klíčovým faktorem atraktivity chystaného IPO a zřejmě nemálo ovlivní výslednou upisovací cenu.

Telefónica SA slibovala posílit kapitál německé Telefónica Deutschland Holding, která bude mít na konci letošního roku dluh v rozsahu 1,2 miliardy eur, o celkem 2,9 miliardy eur. Nestane se, slib byl zrušen „vytažením“ dividendy, uvádí Bloomberg News s odkazem na dokumenty bank k IPO, se kterými se agentura seznámila.

Smysl manévru z pohledu potíží matky je zřejmý – zlepšit stav kapitálu a dluhu a odvrátit hrozbu snížení ratingu do pásma junk, nad kterým od Standard & Poor’s firma visí o jediný stupeň. Pro atraktivitu IPO může jít o problém, pro finanční kondici německé O2 Germany ale zřejmě ne. „Odčerpání hotovosti z německé mobilní divize Telefóniky zvyšuje její poměr čistého zadlužení, což ale v jejím případě vede ke snížení průměrných nákladů kapitálu s velmi silnou hotovostní pozicí a nízkým zadlužením. Zvyšuje efektivnost,“ říká ke kroku Carlos Winzer, viceprezident Moody’s, který pokrývá za společnost Telefóniku přes 20 let.

Telefónica v reakci na zprávu oslabovala až o 1,7 procenta, aktuálně ztrácí kolem procenta nad 10 EUR/akcie. Od počátku roku akcie oslabily o 25 %, tržní hodnota dosahuje 45,6 miliardy eur.

Telefónica SA stále nepotvrdila rozsah IPO, zdroje z příprav emise ale hovoří o snaze získat za 20% podíl zhruba 1,5 miliardy eur, což by O2 Germany dalo tržní hodnotu kolem 7,5 miliardy eur. V květnu, při prvním vážném vyslovení plánu zrealizovat německé IPO, Macquarie ocenila hrubě německý byznys skupiny na 7 miliard eur, španělská Espirito Santo na 8-9 miliard eur.

Podle zdrojů z příprav emise Telefónica SA na počátku října zahájila testování zájmu investorů a o samotném IPO se spekulovalo ještě v průběhu října, téměř jistě do konce roku.

O2 Germany má v příštím roce vyplatit dividendu v celkovém objemu 500 milionů eur a CEO skupiny Cesar Alierta chce i tuto kartu využít k přilákání zájemců. Zatímco telekomy v Nizozemí či Francii (i španělská matka) dividendy snižují, v Německu se dividenda spolu s mobilním trhem, kde počet účtů převyšuje počet obyvatel, má stát jedním z hlavním lákadel. Podle skupiny budou akcie německé divize po IPO obchodovány ve Frankfurtu. Chystané IPO by rozsahem 1,5 miliardy eur bylo největší v Německu od roku 2007, kdy na trh přišla emise 1,8 miliardy eur výrobce motorů Tognum AG. Emisi O2 Germany vedou UBS a JPMorgan s podporou Bank of America, BNP Paribas, Citigroup a HSBC.

Prodejem německého byznysu, spolu s blíže neurčenou částí svého podnikání v Latinské Americe a uspíšením prodeje zbytných aktiv chce Telefónica SA získat zdroje na snížení svého zadlužení. Jinde výdej peněz ruší, i směrem k akcionářům. Již po 1Q byla hotovostní část dividendy 2012 rozhodnutím valné hromady snížena o 69 %, v červenci pak padlo rozhodnutí dividendu ve výši 1,50 eur/akcie zrušit úplně a z poloviny výplatu obnovit s rokem 2013.

„Německá Telefónica je perlou skupiny v rámci Evropy, krok hodnotíme jako pozitivní,“ uvedl již v polovině roku k plánům německého IPO Francisco Salvador, stratég madridské FGA/MG Valores. „Je zcela bezpochyby, že investoři budou mnohem ochotnější zaplatit prémii za tato dobrá německá aktiva, případně další aktiva v Latinské Americe, než za Velkou Británii či Španělsko,“ dodal. Informace o odčerpání hotovosti může apetit a „ochotu přeplácet“ chladit.

Telefónica SA již v květnu ztratila pozici největší španělské společnosti dle tržní hodnoty ve prospěch Inditex SA. I to je odraz dluhové krize Evropy. Nepříznivý trend pokračuje. V červenci podíl Telefóniky SA na španělském mobilním trhu klesl na 37,61 % z červnových 37,91 %, u broadbandu na 48,63 % z 48,67 %. Telefónica SA ztratila v červenci na domácím trhu 153.750 zákazníků, Vodafone 108.630 klientů při poklesu tržního podílu na 27,87 % z 28,08 %. Získávají na jejich úkor Orange patřící pod France Telecom (+65.100 klientů a 20,94 % z 20,83 %) a Yoigo majitele TeliaSonera (+122.140 klientů a 5,83 % z 5,61 %). Virtuální operátoři získali v červenci ve Španělsku 103.790 zákazníků.


(Zdroj: Bloomberg, Moody's, Telefónica SA)


Čtěte více:

Evropské TELCO čeká otřes: Telefónica (+3 %) rozhodla o IPO německé O2 Germany. Nabídne i část Latinské Ameriky
31.05.2012 12:18
Mateřská společnost tuzemské Telefóniky CR, španělská Telefónica SA, k...
Telefónica chce z IPO pětiny O2 Germany získat 2 mld. eur. Zvažuje sílu spojení s E-Plus, tvrdí zdroje
05.06.2012 17:07
Dvě miliardy eur chce z primární nabídky akcií 20 procent německé tel...
Zadlužená Telefónica rozjíždí IPO O2 Germany. Akciový přírůstek ještě v říjnu?
03.10.2012 9:49
Největší španělská telekomunikační společnost Telefónica SA, matka tuz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university