Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská Softbank se dohodla, koupí až 70 procent Sprint Nextel

Japonská Softbank se dohodla, koupí až 70 procent Sprint Nextel

15.10.2012 11:46, aktualizováno: 15.10. 12:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Japonský mobilní operátor Softbank se dohodl na koupi až 70 procent akcií třetího největšího amerického operátora Sprint Nextel. Softbank tím za cenu až 20,1 miliardy dolarů získá přístup na americký trh a Sprint bude mít zdroje k expanzi na domácím trhu. Obě společnosti navíc spojují podobné technologie. Transakce bude zatím největší akvizicí, jakou kdy japonská firma v zahraničí uskutečnila.

Softbank je podobně jako Sprint Nextel trojkou na svém domácím trhu, ostrá japonská konkurence ale firmě omezuje ziskovost. Sprint potřebuje nové peníze, aby byl schopen pustit se s většími konkurenty do souboje o podíl na americkém trhu.

Sprint chce svou pozici posílit výstavbou sítě čtvrté generace za zhruba sedm miliard dolarů. Největší dva američtí operátoři Verizon a AT&T už začali Spojené státy pokrývat sítěmi 4G a Sprint musí rovněž vylepšit technologii, aby přilákal náročné americké zákazníky.

Softbank už začala jednat s bankami o úvěru, aby byla schopna tak velkou částku zaplatit. Syndikovaný úvěr si prý dojednává u bank Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui a Mizuho Financial. Softbank zaplatí akcionářům Sprintu až 12,1 miliardy dolarů. Dalších sedm miliard dolarů poskytne americké společnosti ve formě nového kapitálu. 

Akcie Softbank prudce klesaly už minulý týden po zprávě o vzájemných jednáních a dnes se propadly o dalších více než osm procent na minimum za pět měsíců. Od minulého čtvrtka tak firma ztratila přes pětinu své hodnoty. "Když se pouštíme do nové výzvy, je to vždy riziko, řekl zakladatel a výkonný šéf Softbank Masajoši Son, který je podle časopisu Forbes druhým nejbohatším Japoncem. "Musíme vstoupit na nový trh, který má odlišnou kulturu, a musíme začit znovu od nuly. Nepřijmout takovou výzvu by ale bylo rizikovější," řekl Son. 

Společnost před 30 lety začínala jako distributor softwaru a mezi mobilní operátroy vstoupila v roce 2006, kdýž koupila japonskou pobočku britské skupiny Vodafone za 15.5 miliardy dolarů. Před čtyřmi lety firmě pomohlo, že jako jediná v Japonsku začala prodávat iPhone.

Pokud se Softbank dohodne na převzetí většinového podílu v Sprint Nextel, má šanci od základů změnit trh mobilní komunikace v USA, míní analytici, kteří záměr Japonců sledují. „Šéfům AT&T a Verizon z toho musí běhat mráz po zádech," myslí si analytik Tero Kuittinen ze společnosti Alekstra Oy. "Ti jsou připraveni na nového vyzyvatele tvrdě zaútočit," dodal.

AT&T a Verizon Wireless mají dohromady zhruba 75 procent trhu mobilní komunikace v USA, Sprint Nextel asi 15 procent, zbylých deset procent připadá na T-Mobile USA.

Nový posílený americký operátor by mohl odstartovat i nové kolo konsolidace odvětví. AT&T a Verizon nyní v USA fungují jako duopol, z něhož má obavy i americká vláda.

Pokud Japonci dotáhnou svůj záměr do konce, mohl by Sprint Nextel získat dostatečné finanční zdroje, aby vybudoval konkurenční bezdrátovou síť a jako první nabídl nejnovější bezdrátové přístroje. Měl by patrně i dost peněz na to, aby koupil kontrolní podíl ve společnosti Clearwire, čímž by získal větší kapacitu pro přenos dat. Sprint už drží 48 procent Clearwire, která vlastní část vlnového pásma ve stejné frekvenci jako Softbank a má i stejnou technologii sítě TDD LTE.

"Sprint není ziskový, je to ale proto, že investuje do rozvoje sítě LTE. Můžeme tedy čekat, že do budoucna se to změní," naznačil analytik makléřské společnosti SMBC Nikko Securities Šindži Morijuki.

Ratingová agentura Moody's dnes po zprávě o chystané akvizici uvedla, že zahajuje revizi ratingu společnosti Softbank s možností jeho snížení do pásma "junk".


(Zdroj: čtk, Bloomberg, CNBC, BBC)


Čtěte více:

Japonský operátor Softbank míří na americký trh, jedná o převzetí Sprint Nextel (+19 %)
11.10.2012 15:15
Společnost Softbank, což je třetí největší mobilní operátor v Japonsku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m